Ειδική κατηγορία

Ειδική κατηγορία

του Γιώργου Παπαϊωάννου  

«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν συμφώνησαν  ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη» αναφέρει το ρεπορτάζ από τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη οι χώρες της ευρωζώνης ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για αύξηση των δημοσίων δαπανών το 2016, ενώ στην πράξη η λιτότητα έχει καταργηθεί για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ύφεση. Αυτό βεβαίως δεν αφορά την Ελλάδα, που αποτελεί εξαίρεση.

Το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητος έχει καταστρατηγηθεί από πάρα πολλές χώρες. Ισπανία και Πορτογαλία σταθερά «τρέχουν» ελλείμματα πάνω από 4% πέρυσι και εφέτος. Ιταλία, Ιρλανδία, Φινλανδία βρίσκονται λίγο πάνω από το 3%. Μάλιστα, Ιταλία και Ισπανία πρόσφατα ενέκριναν φορολογικές ελαφρύνσεις. Η Γαλλία έχει έλλειμμα κοντά στο 4% και σχεδιάζει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, διευρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα. Ακόμη και η Γερμανία και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες το 2016 για να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφύγων.

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» της περασμένης Πέμπτης, το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΕ, φέτος η Κομισιόν θα χαλαρώσει για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2010 την πολιτική της λιτότητας με στόχο να αντισταθμίσει την πολιτική αστάθεια που υπάρχει σε κάποιες χώρες όπως η Ισπανία μετά τις εκλογές αλλά και τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας.

Εξάλλου, από τον περασμένο μήνα ο ευρωτραπεζίτης Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει ότι η εύθραυστη ανάκαμψη και οι κίνδυνοι τους αποπληθωρισμού και τα προβλήματα της οικονομίας της Κίνας και των αναδυόμενων χωρών οδηγούν αναγκαστικά σε επανεκτίμηση του κεντρικού άξονα της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, που είναι η λιτότητα.

Ολα λοιπόν δείχνουν ότι η λιτότητα σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη. Αλλά ούτε και υφίσταται για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Απλώς, οι Βoρειοευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια. Ομως αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ειδική κατηγορία, μια κατηγορία από μόνη της. Και θα συνεχίζει να είναι σε ξεχωριστή κατηγορία όσο δεν γίνεται κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όσο αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό με τις «κουτοπονηριές» του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου περί «προσωπικής διαφοράς».

Τρανή απόδειξη το ΔΝΤ. Ενώ ούτε η Κομισιόν ούτε ο ESM θέλουν το Ταμείο στα πόδια τους, εν τούτοις οι Βορειοευρωπαίοι αξιώνουν τη συμμετοχή του ως όρο για να δώσουν την οικονομική βοήθεια. Το είπε σαφέστατα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και για να συμμετάσχει, το ΔΝΤ θα αξιώσει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που θα του εγγυώνται ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Ως εκ τούτου, λιτότητα και το 2017-18, παρά τα ευγενικά λόγια συμπάθειας και αλληλεγγύης του κ. Πάντοαν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *