Καραμανλής ο κρυπτόμενος…

Καραμανλής ο κρυπτόμενος…

του Σήφη Πολυμίλη

Υποτίθεται ότι μετά το τέλος της ελέω Θεού βασιλείας είχαμε απαλλαγεί από την κληρονομική διαδοχή εξουσίας και παραεξουσίας. Δυστυχώς δεν είχαμε υπολογίσει γόνους και επιγόνους των πολιτικών δυναστειών που εξακολουθούν από το προσκήνιο και το παρασκήνιο να κηδεμονεύουν την πολιτική ζωή. Με την ανοχή ή και τη συνενοχή της κοινωνίας που εξακολουθεί να τους ανέχεται ή και να τους αποδέχεται ως επίδοξους σωτήρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάχη εξουσίας στη ΝΔ και η προσπάθεια των καταλοίπων του καραμανλισμού να ελέγξουν τις εξελίξεις. Επί εβδομάδες κομματικά στελέχη και ψηφοφόροι ζουν και αναπνέουν με τις ακριτομυθίες για τη θέληση του μεγάλου τιμονιέρη που αφήνουν να διαρρέουν οι διάφοροι κολαούζοι. Είπε αλλά δεν το εννοούσε όπως το καταλάβατε, υποστηρίζει αλλά και κρατάει αποστάσεις, μιλά με τον Τσίπρα, όχι για στήριξη αλλά από πατριωτικό καθήκον και πάει λέγοντας.

Ο κ. Καραμανλής ο νεότερος, που αφού οδήγησε τη χώρα στα βράχια, φυγομαχεί επί έξι χρόνια παριστάνοντας τον Βούδα, έχει καταφέρει και πάλι διά του ονόματος και όχι διά του έργου του να εμφανίζεται ως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Ο μόνος πολιτικός στη σύγχρονη Ιστορία που μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία δεν τόλμησε ποτέ να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες έστω για να υπερασπιστεί τη θητεία του στην εξουσία, επιμένει να κάνει αισθητή την παρουσία του κρυπτόμενος και διά μεσαζόντων…

Είναι απορίας άξιο πώς ολόκληρη συντηρητική παράταξη άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις και τις διαρροές ενός πρώην πρωθυπουργού, κληρονόμου απλώς του κύρους του ιδρυτή της παράταξης. Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην ανυποληψία και την παρακμή γιατί επιμένει να συντηρεί τον μύθο του καραμανλισμού, που έχουν απαξιώσει οι επίγονοι.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όμως θα καταγραφεί στην Ιστορία γιατί τόλμησε να πάει κόντρα στο ρεύμα, επιβάλλοντας αυτό που θεωρούσε σωστό για τη χώρα. Σε αντίθεση με τον ανιψιό του που κυβέρνησε παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, αποφεύγοντας να συγκρουστεί και αδειάζοντας τα δημόσια ταμεία. Αν θέλουν λοιπόν στη ΝΔ να αποκτήσει ξανά η συντηρητική παράταξη τον ρόλο που διεκδικεί, ας αφήσουν στην άκρη τα φαντάσματα του παρελθόντος και ας αναμετρηθούν με την πραγματικότητα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

2 Comments

  1. Κένταυρος

    Με ποιο τρόπο ακριβώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στο ρεύμα;Με το "Ανήκωμεν εις στη Δύση;" Με τη μετατροπή της πόλης των Αθηνών σε αυτό το πολεοδομικό τέρας του σήμερα;Με την εγκαθίδρυση του ρουσφετολογικού κράτους που ζούμε μέχρι σήμερα; Όταν, με τη μεταπολίτευση, επαναπατρίστηκε, αυτός ο ίδιος ήταν το ρεύμα, επιθυμητός από το 70% των Ελλήνων. Αν ήθελε και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο για διάφορους λόγους, είναι άλλο θέμα. Μη λέμε όμως οτι πήγε και κόντρα στο ρεύμα. Μερικοί δημοσιογράφοι είναι εκ συστήματος μπαρουφολόγοι και, δυστυχώς, ανακατεύουν αλήθειες και ψέμματα μαζί, και μπερδεύεται ο κόσμος.
    με εκτίμηση

    1. Νικόδημος

      Αγαπητέ Κένταυρε,
      ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Έχετε δίκιο για τη σφαλερή φράση του Πολυμίλη. ΄Ομως ο γενικότερος χαρακτηρισμός σας για τον δημοσιογράφο αυτόν μου φαίνεται λίγο υπερβολικός. Συνήθως και προσεκτικός είναι και λακωνικός και λογικός, όσο γίνεται. Γι αυτό και τον ανεβάζω συχνά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *