Το «εκκρεμές» των κομμάτων και τα… έτοιμα

Το «εκκρεμές» των κομμάτων και τα… έτοιμα

του Ζώη Τσώλη

Κακά τα ψέματα. Αν θέλουμε να δούμε κατάματα τι συμβαίνει στην οικονομία έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, αρκεί να σταθούμε στις διαπιστώσεις της τελευταίας έκθεσης των αναλυτών της Alpha Bank για τη συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δύο παράγραφοι είναι ίσως αρκετές για να αντιληφθούν όλοι – κυβερνώντες και αντιπολίτευση – τι μας συμβαίνει και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ιδού τι λένε λοιπόν οι ειδικοί:

«Τα νοικοκυριά, παρά τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατανάλωση, προσπαθούν να προστατεύσουν το επίπεδο ευημερίας τους προσαρμόζοντας σε αρνητικά επίπεδα το ποσοστό αποταμιεύσεως».

Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα, όσο αυτά υπάρχουν.

«Η μεγάλη πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί πλέον τη θεμελιώδη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Η αποεπένδυση συνιστά μόνιμο χαρακτηριστικό της δομής του εγχώριου προϊόντος αφού διαρκώς συρρικνώνεται η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ».

Με άλλα λόγια, κανείς δεν επενδύει κεφάλαια σε επιχειρήσεις ή στις κατασκευές (ακόμη και στις κατοικίες, που ήταν το πάθος των Ελλήνων). Για να ακριβολογούμε, τα λιγοστά κεφάλαια που επενδύονται δεν καλύπτουν ούτε τις αποσβέσεις των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων.

Η επενδυτική άπνοια είναι το κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία, το εθνικό εισόδημα και εν τέλει για το βιοτικό επίπεδο το δικό μας και των παιδιών μας. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται μας καταστρέφουν.

Και όσοι ακόμη αναζητούν τα αίτια για την κατάρρευση του επιχειρηματικού κλίματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των επενδύσεων και την έκρηξη της ανεργίας, ζητήματα για τα οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης τα τελευταία χρόνια, η απάντηση είναι απλή, απλούστατη για την Ελλάδα.

Το βασικό αίτιο βρίσκεται στο φαινόμενο του «πολιτικού εκκρεμούς» το οποίο με δυο μόνο λόγια περιγράφουν οι ειδικοί στις κλειστές συζητήσεις τους. Δηλαδή, στο γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση πολεμούν τα μέτρα και τις πολιτικές που υποστηρίζουν όταν είναι στην κυβέρνηση. Αυτό ζήσαμε με την πρώτη φορά στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δύο και τρεις φορές με τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *