Φασιστικά στοιχεία

Φασιστικά στοιχεία

Πριν από περίπου ένα χρόνο δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο με τον τίτλο “Φασιστικά στοιχεία“.

Χθες έλαβα το ακόλουθο ερώτημα:

Anonymous (13 Ιουλίου 2014 – 12:26 π.μ.)

Το ιδιο ειναι κυριε Νικοδημε , το χτυπημα με την εφημεριδα , οπως λετε , με τις μπουνιες και τα χαστουκια;

H απάντησή μου:

Νικόδημος 14 Ιουλίου 2014 – 12:12 π.μ.

Αγαπητέ Ανώνυμε,

δεν γνωρίζω κατά πόσον είστε ο ίδιος Ανώνυμος που ρωτά κατά καιρούς… Ρωτάτε τώρα ή με διορθώνετε πλαγίως?

Όχι, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να χτυπάς με διπλωμένη εφημερίδα (ή ένα ρόπαλο) και του να χαστουκίζεις, εφόσον το κίνητρο είναι ίδιο – να θέλεις δηλαδή να επιβάλεις τη δική σου άποψη με βία στερούμενος από λογικά επιχειρήματα και από αυτοσυγκράτηση. (Υπάρχει κι άλλη πτυχή στο θέμα. Αφού όμως δεν την αναφέρετε, την παρακάμπτω.)

Θα έπρεπε να κοιτάμε την ευρύτερη εικόνα αφενός και τη λεπτότερη δομή αφετέρου αντί να αγκιστρωνόμαστε σε τιποτένιες, επιφανειακές λεπτομέρειες που ελάχιστη σχέση έχουν με τη Φύση και τις οικουμενικές της δυνάμεις.

Θα προσέξατε πως κάτω από το άρθρο “Φασιστικά Στοιχεία” υπάρχει ένα σχόλιο που με μέμφεται για “σεξισμό” – από Anonymous! Η χρήση του νεόκοπου όρου “σεξισμός” δείχνει, πρώτον πως το πρόσωπο που σχολιάζει δεν κατανοεί την ευρύτερη εικόνα και τη λεπτότερη δομή των πραγμάτων και, δεύτερον, παρότι γράφει πως συμφωνεί με όλα τα άλλα, δεν καταλαβαίνει πλήρως τι γράφω. Διότι θα έπρεπε να ρωτήσει τι εννοώ με αυτό το σημείο, ή τουλάχιστον να εξηγήσει με επιχειρήματα τη δική του άποψη, αντί να προβαίνει σε κριτική με νεόκοπους όρους που είναι σαν να καλύπτουν την απουσία βαθύτερης στόχασης.




1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Αγαπητέ κύριε Νικόδημε. Ευχαριστώ κατ' αρχάς για την απάντησή σας . Δεν είμαι ο ίδιος ανώνυμος που ρωτά κατά καιρούς γιατί πρώτη φορά υποβάλω ερώτημα. Αν ο διάλογος συνεχιστεί θα εγγραφώ στο site για να πάρω κάποιο όνομα. Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία της σκέψης σας. Είναι λίγο δύσκολο νομίζω να κρατηθείς για μεγάλο διάστημα στην ευρύτερη εικόνα. Οι πειρασμοί της επιφάνειας είναι μεγάλοι. Και πάλι ευχαριστώ. Θα επανέλθω , ελπίζω , με όνομα αυτή τη φορά .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *