Σύγχυση περί «τοκογλυφίας»

Σύγχυση περί «τοκογλυφίας»

Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Σέβομαι τους ανθρώπους που ακολουθούν την πίστη τους. Θρησκευτική ή ιδεολογική. Δεν πιστεύω στην ανάμειξή τους στα ζητήματα της πολιτείας. Σε άλλες περιστάσεις, θα απέφευγα να σχολιάσω τους φόβους του Αρχιεπισκόπου για τη χώρα μας. Ομως, ο λόγος του για την απάτη των Ευρωπαίων απέναντί μας διαχέεται με τρόπο άδικο προς την αλήθεια. Ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται να έχει παρασυρθεί από τις πολιτικά φορτισμένες «αναλύσεις», οι οποίες κατά κόρον κυκλοφορούν.

Εν προκειμένω, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συμπράττει στην καλλιέργεια μίσους για τους συνεταίρους μας στην Ευρώπη. Την πιο ευαίσθητη στιγμή. Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια ακόμη ευνοϊκή διευθέτηση των δυσκολιών μας. Ενόσω ο πρωθυπουργός εξαντλεί την ανοχή των πολιτών, η Εκκλησία της Ελλάδος ξιφουλκεί εναντίον των προτεραιοτήτων του Kοινοβουλίου και της διακυβέρνησης του τόπου. Οι αψιμαχίες εκκλησιαστικών παραγόντων εναντίον του άμεσου συμφέροντος του κράτους δεν συνάδουν με την ουδετερότητα που περιμένει το Σύνταγμα, ως αντάλλαγμα στην έννοια της «επικρατούσας θρησκείας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος είπε στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά και την τηλεόραση του ΣKAΪ: «Οι Ελληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μιας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας».

Ο Aρχιεπίσκοπος είναι καλός με τους αριθμούς. Αν μάλιστα είχε ζητήσει να ενημερωθεί από άξιους αναλυτές των χρηματοοικονομικών εξελίξεων θα γνώριζε τα ακόλουθα. Από την αρχή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, τα δάνεια της τρόικας, δηλαδή ο διακρατικός δανεισμός, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέρχονται σε 193 δισ. και 250 εκατομμύρια. Επίσης, οι τόκοι που αναλογούν ανέρχονται σε 4 δισ. και 147 εκατομμύρια. Διαιρώντας το δεύτερο ποσό με το πρώτο, καταλήγουμε σε ένα ποσοστό επιβάρυνσης, οιονεί πραγματικό επιτόκιο 2,14%. Τοκογλυφία δεν υπάρχει. Αλλα είναι τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους.

Με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, το επιτόκιο θα μειωθεί κι άλλο. Θα συμπεριληφθούν ακόμη νέα εργαλεία μείωσης του ζυγού των δανεικών χρημάτων που «φάγαμε» στη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη. Χρειάζεται καρτερία, ψυχική δύναμη του πληρώματος και την πραότητα των καθοδηγητών της. Ακόμη και όταν οι μετοχές που έχουν στις τράπεζες ή τα κρατικά ομόλογα χάνουν παντελώς την αξία τους. Ακόμη κι όταν καλούμαστε να πληρώσουμε νέους και πάντοτε βαρύτατους φόρους. Εξάλλου, η Εκκλησία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα της χώρας.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *