Μόλις πριν εκατό έτη στις αρχές του 20ου αιώνα, η γνώση και η τέχνη (= καλές τέχνες) ήταν προνόμιο της άρχουσας τάξης, του βασιλιά, των αριστοκρατών και των πλουσίων. Σε αυτό το προνόμιο πρέπει να προσθέσουμε και την προφανή καλοζωία.
Στην εποχή μας, στην πολιτισμένη προοδευτική Δύση, παρά τις όποιες αδυναμίες της, ακόμα και τα φτωχότερα στρώματα των εργαζομένων ή και ανέργων απολαμβάνουν ανέσεις ζωής που οι προνομιούχοι της άρχουσας τάξης του 19ου αιώνα μόνο να ονειρευτούν ή να ευχηθούν μπορούσαν.
Έχουν το αμάξι τους, σχεδόν όλοι: δεν πάνε με τα πόδια ή το γαϊδούρι – και οι πλούσιοι με τα τέθριππα. Έχουν την τηλεόραση και μπορούν να μάθουν τα νέα διεθνώς δίχως τηλεγραφήματα ή επιστολές – και μπορούν να διαβάζουν. Μπορούν με την τηλεόραση να έχουν ποικιλόμορφη ψυχαγωγία χωρίς να περιμένουν τον περιοδεύοντα θίασο με τις χυδαιότητές του. Έχουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους: σκούπα, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων, ακόμα και κλιματιστικό (σχεδόν όλοι).
Στον 19ο αιώνα οι άρχοντες περίμεναν να έρθει το νερό από το πηγάδι ή την κεντρική βρύση. Σήμερα, κάθε πολυκατοικία έχει τρεχάμενο νερό, κρύο και ζεστό! Το ψυγείο διατηρεί τα τρόφιμα: παλιά περίμεναν οι άνθρωποι να περάσει ο παγοπώλης να πάρουν μια ή μισή κολόνα πάγου για την παγωνιέρα τους.
Όπως οι ειδήσεις είναι προσβάσιμες στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο καθώς και η πληροφόρηση για κάθε θέμα επιστήμης, τέχνης, ταξιδιού κλπ., παγκοσμίως, έτσι τα ρούχα είναι προσβάσιμα στα μεγαλοκαταστήματα και τα τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, όσπρια, φρέσκα λαχανικά και φρούτα) στα σουπερμάρκετ και στις λαϊκές.
Χάρη στην αλματώδη πρόοδο της Ιατρικής και Φαρμακευτικής το προσδόκιμο της ζωής που ήταν πριν τον 2o ΠΠ γύρω στα 45-50 άνδρες και 50-53 γυναίκες, τώρα έχει φθάσει τα 75 οι άνδρες και 80 οι γυναίκες.
Κι όμως υπάρχουν στη χώρα μας οι πολέμιοι της τεχνολογίας και προόδου. Οι Αναρχοαριστεροί μέσω των κομμάτων και των συντεχνιών. Ακόμα και για την πράσινη ενέργεια – αιολική και ηλιακή. Όχι διότι, όπως υποκριτικά διαμαρτύρονται, η τεχνολογία εδραιώνει ταξικές διαφορές ή χαλά το περιβάλλον, μα διότι δεν μπορούν να βγουν από τη σκοτεινιά της μικρόμυαλης, μοχθηρής ιδεοληψίας τους και του πόθου τους για εξουσία.
Ο Ομπάμα είχε δηλώσει στην επίσκεψή του στην Αθήνα (16/11/2016) – “Αν κάποιος ήθελε να διαλέξει στα τυφλά μια εποχή για να γεννηθεί, θα διάλεγε τη σημερινή. Γιατί ο κόσμος δεν ήταν ποτέ, συλλογικά, πλουσιότερος, καλύτερα εκπαιδευμένος, υγιέστερος και με λιγότερη βία. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε παρακολουθώντας αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι αλήθεια. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας οικονομίας.” Και τεχνολογίας, προσθέτω εγώ.
Υπάρχουν ανακρίβειες στα λόγια του Ομπάμα. Διότι υπάρχει αυξανόμενη βία κι εγκληματικότητα. Διότι τα εκπαιδευτικά συστήματα χάνουν την ποιότητά τους. Διότι η αληθινή καλοζωία δεν μετριέται με τέτοια μεγέθη. Ένας χωρικός στην Ινδία ή Κίνα μπορεί να ένιωθε πως περνούσε πολύ καλύτερα κι ευτυχέστερα με ένα μπολ ρύζι παρά με τη σημερινή αφθονία και τα άγχη της. Κατά τα άλλα όμως έχει δίκιο.