Σχετικά με το “Βίγλα”

Το «Βίγλα» δημοσιοποιεί εκλαϊκευμένες απόψεις της διδασκαλίας του Μορφωτικού Σωματείου- Όμιλος Μελετών.

Ο «Όμιλος Μελετών» μελετά τις αρχές που διέπουν την ανθρώπινη φύση με τρόπο πρακτικό έτσι που ο καθένας και η καθεμιά να μπορεί να τις ανακαλύψει στον εαυτό του/της. Επίσης τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους στην κοινωνία και τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις του ανθρώπου με το ευρύτερο περιβάλλον της Οργανικής Ζωής, με τον πλανήτη και με το Σύμπαν.

Η βασική αρχή της φιλοσοφικής, πολιτικής και θρησκευτικής θέσης μας είναι πως ο αληθινός Εαυτός του ανθρώπου που αποκαλύπτεται με την Αυτογνωσία, είναι ίδιος σε όλους τους ανθρώπους και ίδια ουσία με τον Εαυτό ολόκληρου του Σύμπαντος. Και αυτό ήταν το νόημα της Αυτογνωσίας ή Αυτοσυνειδησίας στην Αρχαία Ελλάδα (Γνώθι σ’ αυτόν), στη Βεδική Παράδοση της Ινδίας (ātmajñāna) και στην Ταοϊκή Παράδοση της Κίνας (Τάο και η αρετή του στον άνθρωπο). Αν το θέλει, κάθε άνθρωπος μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση και τη δική του προσπάθεια να συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με τον Υπέρτατο Εαυτό.

Αυτή είναι η αφετηρία και αυτήν τη βασική ποιότητα θα βρει όποιος ή όποια ερευνήσει με λίγη προσοχή όλα τα αναρτημένα άρθρα μας ακόμα και στην ποίηση και τα πιο φανταστικά παραμύθια!

Το «Βίγλα»* είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2011.

Εκτός από τις αναδημοσιεύσεις επιλεγμένων άρθρων από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, η συντακτική του ομάδα αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα επικαιρότητας αλλά κυρίως για θέματα Φιλοσοφίας, Πολιτικής Οικονομίας, Πολιτισμού, Ιστορίας κ.α.

Μετά από πολυετή, ενδελεχή μελέτη πληθώρας πηγών, οι συντάκτες παρουσιάζουν και αναλύουν με λογικό και κατανοητό τρόπο, αρχές και ιδέες των σημαντικότερων φιλοσοφικών, πολιτικών και κοινωνικών συστημάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα εξετάζονται θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και ιστορικά ζητήματα υπό το φως πρόσφατων αποκαλυπτικών ερευνών.

– – –

βίγλα: παρατηρητήριο, φυλάκιο, σκοπιά [μσν. βίγλα < υστλατ. ρ. *viglare < λατ. vigilare “κάνω σκοπός”, vigilia “φρουρά”, vigil = ξυπνός, ξάγρυπνος, εν εγρηγόρσει < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *weǵ- “αγρυπνώ”].