Αυτή τη φορά υπάρχει στη φαρέτρα ένα επιπλέον όπλο: προβλέπονται και συγκεκριμένες κυρώσεις για όσους παραβαίνουν την οδηγία για τη χρήση των κινητών στην τάξη. Αν θεωρήσουμε ότι οι «κυρώσεις» έχουν τη δύναμη να αναστείλουν τον εθισμό μαθητών και εφήβων. Από το 2002, εξάλλου, εκδίδονται σχετικές αποφάσεις, με την κατάσταση, όμως, να επιδεινώνεται και τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων και «έξυπνων» συσκευών να κυριαρχεί σε θρανία και προαύλια.
«Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο, αλλά πρέπει να είναι στην τσάντα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής ημέρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας την πρωτοβουλία «Κινητό στην τσάντα». Και γνωρίζοντας ότι αυτό που ζητάει είναι, κατά βάσιν, «ευσεβής πόθος» που επαφίεται, κυρίως, στον πατριωτισμό και στις αντοχές των εκπαιδευτικών, πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κατ’ ανάγκην την απαίτηση για 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής ή η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Μάλιστα. Ας ανοίξουμε λίγο την εικόνα. Επαναλαμβανόμενη σκηνή από τις καλοκαιρινές διακοπές: παρέες νέων γονέων στα διπλανά τραπέζια που κρατούν απασχολημένα τα παιδιά τους (από 2 ετών), με κινητά ή τάμπλετ που προβάλλουν παιδικές σειρές. Ενα πλήρες υποκατάστατο της πιπίλας που άμα αφαιρεθεί (κλείσει η σύνδεση εν προκειμένω), η παρουσία του ανηλίκου γίνεται παραπάνω από αισθητή.
«”Ολη τη μέρα είναι στο κινητό”», ακούς να παραπονιούνται οι γονείς, οι οποίοι όμως φρόντισαν να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη διαπαιδαγώγησης, υποκύπτοντας στις πιέσεις και παρέχοντας από νωρίς στο τέκνο τους την πολυπόθητη συσκευή», γράφει σε σχόλιό του στη χθεσινή «Κ» ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Αγγελής.
Συμπέρασμα; Οταν τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο, είναι πολύ δύσκολη (αν δεν είναι ήδη αργά) η απεξάρτηση. Και «όπως απαγορεύουμε το κάπνισμα για λόγους υγείας, το ίδιο οφείλουμε να απαγορεύσουμε τα κινητά για λόγους ψυχικής ισορροπίας», όμως, θα πρέπει πρώτοι εμείς, οι ενήλικες, να ελέγχουμε, τις οθόνες μας. Οταν μας παρακαλούν ευγενικά να «απενεργοποιήσουμε τα κινητά» μας πριν από την παράσταση ή τη συναυλία. Μέχρι ο πρώτος ήχος να επιβεβαιώσει το ανεφάρμοστο και αυτής της, στοιχειώδους, οδηγίας.