Εξετάζοντας το βιβλίο Η δομή του κόσμου του φυσικού Μπράιαν Γκριν (μτφ κα. Μ. Φλωράκη, εκδ. Ροπή), ο Ηλίας Μαγκλίνης στο άρθρο του ‘‘Εν αρχή ην ο Αλμπέρ Καμύ’’ (Καθημερινή 27/8/24) μας πληροφορεί πως ο Γκριν επηρεάστηκε στην εφηβεία του από το βιβλίο του Καμύ ‘‘Ο μύθος του Σίσυφου’’ που αρχίζει με τα λόγια- ‘‘Δεν υπάρχει παρά ένα πραγματικά φιλοσοφικό πρόβλημα και αυτό είναι η αυτοκτονία’’.
Στη συνέχεια ο Γκριν διάβασε ‘‘Το εάν ή όχι ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις ή το μυαλό εννέα ή δώδεκα κατηγορίες, έρχεται αργότερα.’’
Και ο Γκριν, μας λέει ο Μαγκλίνης, ‘‘σάστισε’’, διότι είχε μπροστά του ‘‘κάποιον που ρωτούσε ευθέως: Αξίζει η ζωή;’’
Ποια ‘‘ζωή’’; Τι είδους ζωή; Τι καταλαβαίνουν ο Μαγκλίνης, ο Γκριν και ο Καμύ με τη λέξη ‘‘ζωή’’;
Το να νομίζεις πως είναι σοβαρό ανθρώπινο ερώτημα ‘‘Αξίζει η ζωή’’ χωρίς πρώτα να προσδιορίζεις τι είναι ακριβώς αυτή η ‘‘ζωή’’ δείχνει άρρωστο μυαλό, επιπολαιότητα αντίληψης και σύγχυση στόχασης.
‘‘Όλα τ’ άλλα έπονται’’, συνεχίζει ο Μαγκλίνης. ‘‘Ναι, μα τ’ άστρα; Τα μυστήρια του χώρου και του χρόνου;’’ Έτσι, υπονοεί, σάστισε ο εκκολαπτόμενος φυσικός.
Μα τέτοιες σκέψεις, που κυκλοφορούν ευρέως στον νου των σύγχρονων ανθρώπων με κάποια παιδεία και περνούν ως σοβαροί ‘‘προβληματισμοί’’, δεν είναι παρά ρηχότητες που επαναλαμβάνονται μηχανικά. Δεν έχουν καμιά αξία: επιτείνουν και διαιωνίζουν τη σύγχυση που επικρατεί και τη δυστυχία.
Όλοι και όλες θέλουμε ν’ αποφύγουμε τη δυστυχία σε κάθε μορφή της – κάθε δυσχέρεια, ενόχληση, πόνο και στρες. Μα τα ορθά ερωτήματα είναι διαφορετικά.
α) Ποιος/ποια είμαι; Τι πλάσμα είμαι;
β) Γιατί βρίσκομαι εδώ τέτοιος/τέτοια που είμαι;
γ) Τι είναι η πραγματικότητα του κόσμου όπου βρίσκομαι;
δ) Από πού ήρθα – πέρα από τη μητρική μήτρα; (Όλοι σχεδόν αναρωτιόμαστε για το πού πάμε μεταθανάτια, μα κανείς δεν εξετάζει από πού προερχόμαστε πριν τη σύλληψη ως ενσωματωμένα όντα.)
Αυτά τα ερωτήματα ανήκουν σε μια πολύ διαφορετική Φιλοσοφία/Ψυχολογία από αυτές που μελετιούνται στα Πανεπιστήμια και δυστυχώς τρέφουν την αποβλάκωση και σύγχυση των ανθρώπων.
Στο Ψ277: Πολύ διαφορετική Ψυχολογία εξέτασα μερικές ιδέες που φαίνονται ίσως νέες μα είναι πανάρχαιες. Η κύρια ιδέα είναι η απόσπαση που θα έπρεπε να διδάσκεται πρακτικά σε όλα τα παιδιά πρώτα στο σπίτι και μετά στο όποιο σχολείο.
Οποιαδήποτε από τις τέσσερις ερωτήσεις θα οδηγήσει την ειλικρινή έρευνα στην κατεύθυνση της Αυτοσυνειδητοποίησης.