Φιλ914: Γιόγκα πρακτική: τρόπος ζωής: (8)

Φιλ914: Γιόγκα πρακτική: τρόπος ζωής: (8)

- in Φιλοσοφία
0

1. Οι διάφορες οργανώσεις Γιόγκα στην Ελλάδα (και πολλές σε άλλες χώρες) ουσιαστικά προσφέρουν ασκήσεις γύμνασης του οργανικού σώματος. Αυτές είναι ένα συνήθως πολύ νερωμένο σύστημα hațha-yoga.

Καμιά δασκάλα από τις 5 που έχω γνωρίσει αυτού του τύπου γνώριζε Σανσκριτικά ή το ευρύτερο φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανήκει και το Yogasūtra του Π (Pataňjali). Οι 4 με είχαν καλέσει να κάνω 4-5 ομιλίες για το θέμα στους μαθητές τους – γυναίκες ως επί το πλείστον.

Η μελέτη και άσκηση των āsana είναι απολύτως θεμιτή. Το πρόβλημα είναι ο ισχυρισμός πως αυτή σχετίζεται με τον Γιόγκα του Π. Το ότι χρησιμοποιούνται οι σανσκριτικές ονομασίες (συχνά με λάθος προφορά), το ότι λέγονται μερικοί ύμνοι κι επικλήσεις στα Σανσκριτικά (πάλι με λάθος προφορά) και κάποτε δίνονται νερόβραστες φιλοσοφικές παραινέσεις – δεν μετατρέπει αυτές τις διδασκαλίες σε Γιόγκα του Πατάντζαλι. Είναι καθαρά σωματικές ασκήσεις όπως η Σουηδική Γυμναστική.

2. Η κα. Χρυσοχεράκη στο βιβλίο της Γιόγκα για την Εγκυμοσύνη (2022 Αθήνα) γράφει πως υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των “άσανων” και άλλων σωματικών ασκήσεων (σελ. 13) μα στη συνέχεια περιγράφει την επίδρασή τους ως τονωτική και αναζωογονητική για τα σωματικά όργανα. Δεν αναφέρει καμιά επίδραση στις λειτουργίες του νου και δεν αναφέρει καθόλου τις λειτουργίες του νου (όπως τις δίνει Ο Π 1.33,35,37, 2.53-55, 3.9,34,58, ν4.21,22 κ.λπ.), ή επεκτείνει καθόλου στις ρυθμίσεις yama και niyama του Π (2.30, 32|).

3. Εκτός από τον διαλογισμό που δίνει πολύ νωρίς ο Π (1.39) και διάφορες άλλες πρακτικές (απόσπαση, αφοσίωση στον Κύριο κ.λπ.), στο 2ο κεφάλαιο sādhana (= πρακτική πειθαρχία) ο Π επιβάλλει την εφαρμογή των 5 yama (ρυθμίσεων συμπεριφοράς) και 5 niyama (ρυθμίσεων αισθηματικών διαθέσεων).

Οι 5 γιάμα είναι σαν τις 5 εντολές του Μωυσή:

ahiṃsā δεν βλάπτουμε άλλο ον· satya λέμε την αλήθεια· asteya δεν κλέβουμε· brahmacarya δεν νοθεύουμε (ή μοιχεύουμε)· aparigraha δεν συσσωρεύουμε – περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε (= ουκ επιθυμήσεις…).

Εκτός λοιπόν από τις πνευματικές του πρακτικές, ο αναζητητής συνεχίζει τη ζωή του ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες στην κοινωνική συμπεριφορά του. Δεν είναι καθόλου εύκολοι!

Μετά είναι οι νιγιάμα (εσωτερικές αισθηματικές ρυθμίσεις):

śauca καθαρότητα σώματος και νου (όχι κακές ή έκφυλες σκέψεις και διαθέσεις)· santoṣa ικανοποίηση, ευχαρίστηση με ό,τι σου λαχαίνει (όχι δυσαρέσκεια)! tapas πνευματική άσκηση όπως διαλογισμός, προσευχή, προσοχή, αφιέρωση στον Κύριο κ.λπ. svādhyāya αυτοεξέταση και μελέτη των ιερών κειμένων· īśvarapraṇīdhāna αφιέρωση όλων των πράξεων στον Κύριο – και όλης της ζωής σου.

4. Έτσι ολόκληρη η ζωή του ατόμου ρυθμίζεται με μέτρο και κάποια πνευματικότητα ή ιερότητα.

Δεν μπορείς να επιδίδεσαι σε γλέντια και ακολασίες ή άλλες παραβάσεις και μετά να τρέχεις στην οργάνωση γιόγκα για να χαλαρώνεις και να συνέρχεσαι….

Ο Γιόγκας είναι τρόπος ζωής ως τον θάνατο όπου νους και σώμα είναι μαζί και οι επιλογές γίνονται, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις και τις άλλες πρακτικές, για τη διάλυση των αρνητικών στοιχείων στον ψυχισμό και παράλληλη ανάπτυξη σε ανώτερο επίπεδο συνειδησίας και πρόοδο προς την πληρότητα του πνεύματος για μια πιο ευτυχισμένη διαβίωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *