Το «σπιτικό» των νέων και η «γιαγιά» Ελλάδα

Το «σπιτικό» των νέων και η «γιαγιά» Ελλάδα

Γιούλη Επτακοίλη

Είναι γνωστό ότι στη λίστα των προβλημάτων της χώρας, το δημογραφικό παραμένει εδώ και χρόνια στην κορυφή. Μπορεί να μας τρομάζουν στοιχεία, όπως ότι το 2070 η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στην Ελλάδα θα είναι οι γυναίκες άνω των 90 ετών, ωστόσο αξίζει να δούμε πιο προσεκτικά και το γιατί στη χώρα μας πενταπλασιάστηκαν οι γεννήσεις από γυναίκες 40 ετών και άνω, καθώς από το 1,4% του συνόλου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το 2023-24 ανήλθαν σε ποσοστό 8%-9%. Αντιθέτως, οι γεννήσεις από γυναίκες στις ηλικιακές κατηγορίες 20-29 και κάτω των 20 ετών, «κατέρρευσαν».

H στεγαστική κρίση έχει αυξήσει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη το ποσοστό των εργαζομένων νέων που συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους. Ειδικά στη νότια και ανατολική Ευρώπη, έρευνα της Eurofound –υπηρεσία της Ε.Ε. για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας– δείχνει ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών που μένουν με τους γονείς τους ξεπερνάει το 50%. Οταν οι νέοι δεν τολμούν να ανοίξουν δικό τους σπίτι, πώς θα πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια; Ενα νέο ζευγάρι με μισθό στα επίπεδα του βασικού πρέπει να ξοδεύει μόνο για ενοίκιο 600-650 ευρώ για σπίτι 70 τετραγωνικών. Αν συνυπολογίσουμε τη γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, το να αποκτήσει παιδί θεωρείται τρέλα.

Τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές δεν αρκούν για να πείσουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές δεν αρκούν για να πείσουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο πολύ υποστηρικτικό, με δικλίδες ασφαλείας, με συγκεκριμένες πολιτικές που θα έχουν αποκλειστικά και μόνο στόχευση τους νέους. Πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία τους, να νιώσουν ασφάλεια. Μόνο έτσι θα πάρουν την απόφαση να κάνουν σε μικρότερη ηλικία παιδί, μόνο έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να κάνουν και δεύτερο τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες που σημειώνουν καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε πρόβλημα, ανοίγουν τον δρόμο στα νέα ζευγάρια. Τον κάνουν πιο εύκολο, απομακρύνουν τα εμπόδια, τους εξασφαλίζουν εργασιακή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *