Η παράγκα που μας ακολουθεί

Η παράγκα που μας ακολουθεί

Μαρία Κατσουνάκη

Τίποτα, επί της ουσίας, δεν αποτελεί «είδηση» στη διαφθορά. Με την έννοια ότι δεν ξαφνιάζει, δεν αναστατώνει. Στη διάρκεια των χρόνων τη συναντάμε διαρκώς. Οπως τη «μαφία του σκραπ» ή «μαφίες» που λυμαίνονταν κοινοτικά κονδύλια, μόλις χθες δε, προστέθηκε στη λίστα και κύκλωμα που δρούσε μέσα στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος. Δύο υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία ιερείς ελέγχονται για υπεξαίρεση κεφαλαίων και συναλλαγές με επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων που συνδέονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος…

Από τις κλοπές τόνων σιδηροδρομικού υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο (το πιο πρόσφατο) μέχρι τα εικονικά βοσκοτόπια ή τα ανύπαρκτα ελαιόδεντρα, που δηλώνονταν ψευδώς για να εισπράττουν κτηνοτρόφοι και αγρότες κοινοτικές επιδοτήσεις, η διαφθορά εμφανίζεται εκτεταμένη τόσο ώστε και οι κάπως πιο διστακτικοί να αποθρασύνονται. Εφοριακοί που εκβιάζουν επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μίζες, πολιτικοί που δωροδοκούνται, στρατιωτικοί που συναινούν με το αζημίωτο στην αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και πάει λέγοντας. Δεκαετίες τώρα. Κάθε φορά, βέβαια, ένα επιπλέον στοιχείο καρυκεύει το τροπάρι της διαφθοράς για να μην ηχεί μονότονα. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη ανανέωση των επεισοδίων για τη μαφία του σκραπ, εκτός από τους εμπλεκόμενους Ρομά, συνελήφθη και υπάλληλος της εταιρείας που είχε αναλάβει εργολαβία από τον ΟΣΕ για να κάνει εργασίες στο δίκτυο, ο οποίος παρείχε όχι μόνο εσωτερική πληροφόρηση, αλλά και βοήθεια για τη μεταφορά των κλοπιμαίων!

Υστερα από κάθε «αποκάλυψη» εντείνονται οι έλεγχοι, αυστηροποιούνται οι ποινές, οι αρμόδιοι υπουργοί μιλούν για «μηδενική ανοχή», και η ζωή συνεχίζεται. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και άδικοι δε, είναι πάντα και αυτοί που κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο, φέρνουν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα, η ψηφιακή εποχή βοηθάει στους ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους και στις διασταυρώσεις στοιχείων. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας, μαζί και τις πιθανότητες για την αποκάλυψη της απάτης, μπορεί να λειτουργεί αποθαρρυντικά αλλά όχι αποτρεπτικά.

Πάνε 50 χρόνια σχεδόν από τότε που η συνθήκη της χώρας αποτυπώθηκε στον στίχο «όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα». Στον 21ο αιώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης η παράγκα εκσυγχρονίστηκε, αλλά δεν κατεδαφίστηκε. Μας ακολουθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *