1. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό το περιστατικό που μόνο πρόσκαιρο ή πρόσφατο δεν είναι. Είναι τόσα πολλά άλλα, όπως π.χ. οι καμινάδες της ΔΕΗ που φτύνουν καρβουνόσκονη στο οροπέδιο Πτολεμαΐδας. Μα σήμερα ας μείνουμε για λίγο στη Δραπετσώνα.
Εδώ λειτουργεί από χρόνια η Oil One (συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη).
Παλαιότερα υπήρχαν Λιπάσματα και Τσιμέντα κι άλλα εργοστάσια που, ενώ έδιναν δουλειές και τα προς το ζην στους κατοίκους εκεί, συγχρόνως μείωναν τη ζωή καθώς ρύπαιναν και υποβάθμιζαν το σύνολο περιβάλλον.
Αυτά έφυγαν πριν από καιρό και γκρεμίστηκαν οι παλιές εγκαταστάσεις. Οι δημοτικές αρχές Κερατσινίου-Δραπετσώνας πήραν μετά από παρατεταμένη κι επίπονη προσπάθεια μεγάλο μέρος της έκτασης.
Υπάρχει και η νομοθεσία που δεν ευνοεί καθόλου τέτοιες βιομηχανίες να χωροθετούνται πλάι σε κατοικημένες, αστικές περιοχές.
2. Μα ήρθε, παρά τις ενστάσεις των κατοίκων, η Oil One που εκπέμπει και δυσοσμία και ρύπους και φασαρία. Διότι έτυχε ιδιαίτερης, ευνοϊκής μεταχείρισης από τα σχετικά υπουργεία διαδοχικών κυβερνήσεων. Υπάρχουν τώρα και άλλες οχληρές ρυπογόνες βιομηχανίες.
Η δυσοσμία και η φασαρία γίνονται άμεσα αντιληπτές από όλους. Και οι κάτοικοι έκαναν γνωστό το πρόβλημα πριν από καιρό. Ήρθαν μάλιστα τεχνικοί από το Εργαστήριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι μετρήσεις τους έδειξαν τη μόνιμη παρουσία βενζολίου κι άλλων ρύπων.
Επίσης το Γραφείο Περιφέρειας κανόνισε με μια σύμβαση ο Δημόκριτος να κάνει συστηματικές μετρήσεις για να παρακολουθούν τα μεγέθη ρύπανσης.
Η Oil One από την πλευρά της έκανε αγωγή ενάντια στον Δήμαρχο ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα πως θα συνεχίσει την αντιπαράθεση αφού οι κάτοικοι υποφέρουν κι εναντιώνονται στη συνεχιζόμενη ρύπανση.
3. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας πρόσφατα πληροφορήθηκε για την όλη κατάσταση, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Mega ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.
Η ιστορία ξεκίνησε το 2014 όταν ο κ. Μανιάτης στην κυβέρνηση Σαμαρά άλλαξε τις χρήσεις της γης στην περιοχή κι επέτρεψε πάλι να εγκατασταθούν επιχειρήσεις βιομηχανικής δραστηριότητας – με λιπάσματα και άλλα. Η πολιτεία των Νεοδημοκρατών είναι γνωστή για τις εύνοιές της.
Μα μετά ήρθε ο τσιπρισμός στην εξουσία που θα άλλαζε τα πάντα για το συμφέρον του λαού και του περιβάλλοντος, ιδίως σε υποβαθμισμένες περιοχές και τα φτωχότερα στρώματα – όπως υποσχόταν. Ο Σύριζα, λοιπόν, με το ένα χέρι προωθούσε την αλλαγή χρήσεων της γης εδώ κι εκεί, όπου βόλευε, και με το άλλο έδινε παράταση εκτενή για τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων βιομηχανίας έστω κι αν άλλαζε η χρήση γης και δεν επιτρεπόταν τώρα η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, όπως βόλευε.
4. Εναπόκειται τώρα στον ευφραδή κ. Χατζηδάκη να ενημερωθεί πληρέστερα και να προχωρήσει σε επίλυση. Μα φαίνεται λίγο αστείο να μην γνώριζε την υπόθεση.
Θα απαγορεύσει τη συνέχιση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή; Θα γίνουν πραγματικοί έλεγχοι με κατάλληλες συσκευές κι όχι οι έως τώρα εικονικοί με ανύπαρκτα σύνεργα; Διότι και σε προηγούμενα έτη έγιναν έλεγχοι δήθεν μα δεν υπήρχαν στο υπουργείο συσκευές κατάλληλες για μετρήσεις, οπότε οι έλεγχοι ήταν μόνο μια παράσταση για να λέγεται πως γινόταν έλεγχος.
Η Oil One ζητάει άδεια να βάλει έναν αγωγό που θα μπαίνει στη θάλασσα κι εκεί θα εκβάλλει επεξεργασμένα απόβλητα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν αντιλαμβάνεται η εταιρεία τον αυξημένο βαθμό κινδύνου.
Εναπόκειται, λοιπόν, στον υπουργό να προωθήσει μια λύση φιλική προς τους κατοίκους και το περιβάλλον – όχι να μιμηθεί προκατόχους που “διευκόλυναν” εταιρικά συμφέροντα.