Εδώ και χρόνια εκκρεμούν επενδύσεις γύρω στα 10 δισεκατομμύρια. Χρειάζονται βέβαια πολύ περισσότερες για να ορθοποδήσει η σακατεμένη οικονομία της χώρας μας. Μα έστω και 10 δισ. θα άνοιγαν μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που παράγει πραγματικό πλούτο – αντί των διορισμών στο αντιπαραγωγικό, διεφθαρμένο, αδηφάγο, Δημόσιο.
Δυστυχώς η τσιπρική ιδεοληψία, όχι μόνο του ίδιου του κ. Τσίπρα που έδινε τον τόνο στην κυβερνητική τσαπατσουλιά μα και των πρωτοκλασάτων συνεργατών και συμβούλων του, δεν θέλει ανάπτυξη της οικονομίας. Διότι ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σημαίνει απεξάρτηση από τον σφιχτό έλεγχο του κράτους και της πελατείας των ψηφοφόρων.
Παρόμοια συνθήματα σαν τη «λιτή αφθονία», που είναι ο ακριβής όρος – μα οι αμόρφωτοι τσιπριστές αδιαφορούν και για τόσο απλά πράγματα – σάλπιζαν και οι κράχτες του Μάο Τσε Τουνγκ κατά το αισχρό «Μεγάλο Άλμα Μπροστά» (Αυγ 1958). Όταν το 1959 άρχισαν να ξεμυτίζουν τα πραγματικά μεγέθη παραγωγής που σε πολλές περιπτώσεις ήταν μικρότερα από το μισό των επίσημων δημοσιευμένων στοιχείων, η κρατική Ημερήσια του Λαού (κάτι σαν την Αυγή και ΕφΣυν) ξαμόλυσε το σύνθημα: «Να ζούμε λιτά σε μια χρονιά αφθονίας»!!!
Η πολύπαθη επένδυση της Lamda στο Ελληνικό είναι της τάξης των 8 δισ. μα έχει καθυστέρηση 5 ετών χάρη στις αγκυλώσεις των αναρχοαριστερών Συριζαίων – με την ευλογία του κ. Τσίπρα φυσικά.
Η COSCO (κινέζικα συμφέροντα) θέλει να ρίξει στο λιμάνι του Πειραιά ακόμα 354 εκμ. μα εμποδίζεται. Και το υπουργείο Πολιτισμού με τους ομοϊδεάτες του αρχαιολόγους του ΚΑΣ εμποδίζει άλλα 220 εκμ., που έχουν περάσει από την Βουλή (!), να διατεθούν στην αναβάθμιση του ΟΛΠ!!!
Ξέρετε, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αρχαία αγγεία και άλλα κομμάτια που αραχνιάζουν, ξεθωριάζουν και φθείρονται, σε διάφορες αρχαιολογικές αποθήκες. Μα οι μανδαρίνοι του Πολιτισμού και του ΚΑΣ (με τις ευλογίες των κυβερνητικών τσιπριστών) αντί να τα φροντίσουν αυτά, φοβούνται, λένε, μήπως τα έργα στον ΟΛΠ καταστρέψουν άγνωστους αρχαίους θησαυρούς!
Υπάρχουν και καμιά δεκαριά μικρότερες επενδύσεις όπως στην Αφάντου (Ρόδος) του ομίλου Angelladis και Aegean Sun, στην Κασσιόπη (Κέρκυρα) της εταιρίας NCH Capital, στο Κάβο Σίδερο της Minoan κλπ. Όλες αυτές είναι πολλά εκατομμύρια και πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
Έχουμε τώρα δύο ανέκδοτα για αγρίους στον ηλίθιο Ελληνισμό της ελλαδικής επικράτειας. Και το συγκεκριμενοποιώ τώρα (Απρ. 2019), διότι σε άλλες χώρες οι Έλληνες διαπρέπουν. Δεν έχετε παρά να δείτε τους λαμπρούς επιστήμονες στα αμερικανικά και άλλα ξένα πανεπιστήμια και τα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο (κυρίως λιμάνι και πόλη της Λεμεσού)!
Το ένα σχετίζεται με τα πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα. Αφού οι περίλαμπροι πρόγονοί μας είχαν απλωθεί πιθανά σε όλη την Αττική, θα πρέπει το ΚΑΣ (=Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να απαγορεύσει κάθε νέα εκσκαφή και οικοδομή δίχως τη δική του άμεση εποπτεία μήπως και καταστραφούν αρχαία πράγματα. Μερικοί μάλιστα το πάνε πιο πέρα και προτείνουν την κατεδάφιση όλων των κτηρίων ώστε να γίνουν νέες ανασκαφές για αρχαίους θησαυρούς! (Κατά τη δική μου γνώμη, το ΚΑΣ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται διόλου για την αρχαία κληρονομιά, μα φαίνεται να διέπεται από μια φασιστική, σαδιστική νοοτροπία.)
Το δεύτερο αφορά περιβαλλοντολογικά επιχειρήματα. Ξενοδοχεία και αποθήκες δεν επιτρέπεται από διάφορα Συμβούλια (τοπικά κομμουνιστικά συνήθως) να εγερθούν ή ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν σε νησιά ή βουνά για να μη χαλάσουν το περιβάλλον. Μερικοί προτείνουν μάλιστα να κλείσουν όλες οι βιομηχανίες, να φυτευτεί πράσινο κι έτσι να έχουμε το πιο καταπληκτικό περιβάλλον στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνο μια περιορισμένη παιδεία που έλαβε στην ΚΝΕ, όπου δεν έμαθε Γεωγραφία, Ιστορία, Λογοτεχνία, ξένες γλώσσες κλπ. Έμαθε τον τρόπο σκέψης των μεγάλων κομμουνιστών δικτατόρων όπως ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Μάο.
Πολύ φυσικά λοιπόν συναγελάζεται με στοχαστές σαν τον Σλαβόι Ζίζεκ παλαιότερα και τώρα τον Σερζ Λατούς, φωτεινό φεγγάρι στη νύχτα τριτοκοσμικών: ολιγαρκής αφθονία!
Πώς πολλοί Έλληνες αναλυτές ακόμα μιλούν για επενδύσεις που έρχονται και ανάπτυξη και κανονικότητα δεν είναι μυστήριο. Απλούστατα είναι τσιρπιστές.
Στα τέλη Μαρτίου, ο αρμόδιος διευθυντής «στρατηγικών επενδύσεων», Άκης Σκλάβος, παρουσίασε την όλη κατάσταση με σαφήνεια. Από τις 19 επενδύσεις για ταχεία αδειοδότηση που προτάθηκαν το 2010, μόνο 2 έχουν σήμερα (το 2019!) αρχίσει να υλοποιούνται. Οι άλλες 17 είναι στα δικαστήρια ή έχουν αποσυρθεί από τους ενδιαφερόμενους!
Τέτοια είναι η τσιπρική αντίληψη οικονομικής ανάπτυξης: καταπολέμηση κάθε ιδιωτικής επένδυσης και προώθηση χρεοκοπημένων κρατικών επιχειρήσεων. Εμπόδια δεν είναι μόνο η αύξηση εγκληματικότητας, υψηλή φορολογία και απίστευτη καθυστέρηση δικαστικών υποθέσεων.
Το μεγάλο και κύριο εμπόδιο είναι ο ίδιος ο τσιπρισμός.