1. Το χάσμα της δικαιοσύνης μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα συνεχίσει να διευρύνεται όσο οι κοινωνίες αφήνονται στην άγνοια και απληστία τους. Μόνο ένα μικρό μέρος θα ωφελείται από την ανάπτυξη. Αυτό είναι δίκαιο.
Αν ένας άνθρωπος πηδήξει από τον 15ο όροφο αγνοώντας τον νόμο της βαρύτητας και πιστεύοντας ακράδαντα πως θα πετάξει, θα πετάξει μόνο προς τα κάτω και θα τσακιστεί στο έδαφος. Είναι τραγικό, μα είναι φυσικό και δίκαιο.
Έτσι γίνεται και στην οικονομία. Οι άνθρωποι αγνοούν τους νόμους της Φύσης και πιστεύουν πως οι δικές τους διευθετήσεις (σοσιαλισμός, κρατισμός, ολιγοπώλια, φορολογία εισοδήματος, πρόνοια κλπ) είναι ορθές παρά τα 200 χρόνια που δείχνουν πως είναι λάθος. Είναι φυσικό και δίκαιο πως με τέτοια λάθη πολλοί θα υποφέρουν και θα ωφελούνται οι λίγοι πονηροί και επιτήδειοι.
2. Τρεις εκθέσεις για τον πλούτο παγκοσμίως από το Bloomberg, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Credit Suisse δείχνουν πως και το 2016 η άνιση κατανομή συνεχίζεται με τον ίδιο έντονο ρυθμό – και θα συνεχιστεί!
Από τις αρχές του 21ου αιώνα ως τώρα (τέλος του 2016) ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε συνολικά κατά 155% και των δισεκατομμυριούχων κατά 216%. Αλλά δεν είναι οι φτωχοί που γίνονται πλούσιοι. Είναι οι πλούσιοι που γίνονται πλουσιότεροι.
Οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν την περιουσία τους κατά 6% ξεπερνώντας το 1 τρις δολάρια.
Ο παγκόσμιος πλούτος ανήλθε σε 256 τρις το 2016 (από 241). Μα το 7% του πληθυσμού (οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι) ελέγχουν το 45,6% του σύνολου πλούτου, δηλ. 116,6 τρις! Το 10% του πληθυσμού ελέγχει το 89% του πλούτου. Το φτωχότερο μισό του πληθυσμού έχει μόνο το 1%.
Οι 2,5 χιλιάδες δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 7,68 τρις, ενώ 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (73,2% του πληθυσμού) έχουν 6,1 τρις.
Το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ελέγχει περίπου τον μισό πλούτο του πλανήτη!
3. Τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ενώ η Βρετανία λόγω Brexit και στερλίνας είχε μεγάλες απώλειες.
Ο μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ στη διάρκεια του 2016 έγινε πλουσιότερος κατά 11 δις (κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες του έτους λόγω ανόδου αξίας των αεροπορικών εταιρειών και τραπεζών μετά τη νίκη του Τραμπ). Αλλά με τα 73,3 δις εξακολουθεί να είναι δεύτερος.
Πρώτος πλουσιότερος είναι ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft που είδε την περιουσία του να αυξάνεται με 9,3 δις στα 91,5 δις δολάρια.
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα παραμένει ο πλουσιότερος στην Ευρώπη και είναι τρίτος στον κόσμο με 71,6 δις, έχοντας χάσει 1,2 δις.
Ζαλίζεσαι με αυτά τα αστρονομικά ποσσά. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (δηλ. ο συνολικός τζίρος) της Ελλάδας ήταν το 2015, 175,66 δις!
4. Τι γίνεται και στην ένδοξη Ψωροκώσταινα της τρελής ροδιάς;
Στα έτη 2006-9 το ΑΕΠ της χώρας ήταν πάνω από 200 δις.
Υπάρχουν ακόμα 77.000 εκατομμυριούχοι στη χώρα και πολλοί από αυτούς είναι Συριζαίοι και μάλιστα υπουργοποιημένοι. Αλλά το 2016 ο συνολικός πλούτος των Ελλήνων είχε υποχωρήσει κατά 587 δις (αποσύρσεις από τράπεζες και μεταβιβάσεις στο εξωτερικό, μείωση αξίας μετοχών και ακινήτων κλπ).
Το μέσο νοικοκυριό από αξία 165.400 ευρώ το 2007, υποχώρησε κατά 67.700 (41%) σε 97.700 ευρώ το 2016.
Μειώνεται ο πλούτος μα μεγεθύνεται η παράνοια.
2 Comments
Ανώνυμος
Επιτρέψτε μου να σημειώσω :
1) Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών (παράγωγα, μετοχές, προϊόντα και αγαθά, αγορές συναλλάγματος- Forex και εσχάτως τα κρυπτονομίσματα- π.χ. Bit coin κ.α.) υπερβαίνει πλέον το αστρονομικό ποσό των 750 τρις $.
Γίνεται με μόχλευση, τζίρο "επί των διαφορών" και χρήση αλγορίθμων υπερ-υπολογιστών!
2) Είναι εντυπωσιακή η ευστάθεια της όλης αγοράς, τα τελευταία χρόνια, γιατί ισορροπεί με χρημ. προϊόντα sort και "καλάθια bear market μετοχών" ETFs (όπου κάποιοι κερδίζουν και στην πτώση – αν την προβλέψουν ορθά με το ανάλογο ρίσκο) και ανακυκλώνουν τεράστια κέρδη !
3)"Τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ενώ η Βρετανία…" εννοείται σε απόλυτους αριθμούς γιατί ποσοστιαία η Κίνα και η Ινδία κατακτούν 7 και 8 εκατοστιαίες μονάδες ( τα έτη 2014, 2015 και 2016 ) Το κατά
κεφαλήν εισόδημα και προ παντός η ποιότητα ζωής των χωρών αυτών υπολείπεται πολύ βέβαια,του Δυτικού Κόσμου…
Τέλος "μεγεθύνεται η παράνοια" και με τον δικό μας παρατρεχάμενο τουρίστα – ψαλιδοχέρη τσιπρόκιο που περιδιαβαίνει ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και …υπόσχεται : μείωση των ανισοτήτων – συμφωνούντων και μερικών "ευρωπ. ηγετών" π.χ. Μοσχοβισί(!)
Με εκτίμηση
Ιορδάνης Παρασκευάς
Υ.Γ. Παρατηρείται επίσης ότι , τα τελευταία 15-20 χρόνια, οι πιό πλούσιοι επενδυτές είναι σταθερά οι ίδιοι στις πρώτες θέσεις !
Νικόδημος
Ευχαριστούμε για το σχόλιο!