Ως τα τέλη του 20ου αιώνα φοβόμασταν τον υπερπληθυσμό και την αδυναμία του πλανήτη να θρέψει τα αυξανόμενα δισεκατομμύρια των ανθρώπων. Τώρα οι ηλικιωμένοι αυξάνονται και μειώνονται ραγδαία οι νέοι που εργάζονται και μπορούν να θρέψουν τους άλλους!
Η υπογεννητικότητα φαίνεται πως θα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την παρακμή εθνών και απώλεια του στάτους της υπερδύναμης.
Τέσσερεις χώρες έχουν αυτήν τη δυσμενή προοπτική ως το 2100.
Οι ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ (με εξαίρεση ίσως την Ελλάδα). Σε πολύ χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα. Ο ρυθμός μείωσης σε αυτές τις χώρες είναι πολύ επικίνδυνος.
Στις τεχνολογικά και οικονομικά προηγμένες χώρες της Δύσης ο ρυθμός μείωσης είναι πιο χαμηλός από τον ρυθμό αντικατάστασης. Μα οι Δυτικές χώρες (ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς) τα καταφέρνουν με την ροή μεταναστών έτσι που η αύξηση να είναι ακόμα ευνοϊκή εμποδίζοντας τη γρήγορη ανατροπή όπου η γήρανση είναι μεγαλύτερη – και η παρακμή ραγδαία. Ο μέσος όρος είναι 1,5 ως 1,8 παιδιά για κάθε γυναίκα. Και αυτό δίνει ένα μέτρο σύγκρισης.
Στην Ιαπωνία το ποσοστό είναι 1,36, στην Κίνα 1,1 και στη Ν. Κορέα 0,8. Στη Ρωσία ίσως ακόμα χειρότερα με την αφαίμαξη νέων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καμιά από αυτές τις 4 δεν έχει αντικατάσταση με μετανάστες και η πολιτική τους γενικά (ιδίως στη πολυπληθή Κίνα) δεν βοηθάει στην αύξηση γεννήσεων και πληθυσμού.
Σε 30 ή 40 έτη από τώρα (Νοεμ. 2022) ο πληθυσμός στη Νότιο Κορέα θα μειωθεί ως και στο 50% και η Βόρειος Κορέα θα έχει μεγαλύτερο ίσως πληθυσμό. Η Ιαπωνία επίσης θα χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ενώ η Κίνα μπορεί να πέσει στο ήμισυ πριν το 2100 (ίσως 600εκμ με πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων!)
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, προβλέπεται αύξηση στα 570εκμ.
Η αλματώδης συχνά γεωμετρική αύξηση πληθυσμού που σημειώθηκε στους 19ο και 20ο αιώνα, έχει ανακοπεί. Και στις Δυτικές χώρες και στις αφρο-ασιατικές η αύξηση κορυφώθηκε και σταμάτησε.
Η Ρωσία ήδη έχει ξεπέσει από κάθε άποψη: ακόμα και ως πυρηνική υπερδύναμη μπορεί να έχει παρακμάσει καθώς η συντήρηση των πυρηνικών της θεωρείται ανεπαρκής. Η κινεζική οικονομία επίσης, μετά την αλματώδη ανάπτυξή της, έχει πάρει την κάτω βόλτα.
Οι νέες υπερδυνάμεις θα είναι η Αμερική, όπως και τώρα, η Βραζιλία (αν μειώσει τη διαφθορά στα πολιτικά της), η Ινδία (με ορθές πολιτικές) και η Ινδονησία. Σε αυτές τις χώρες, ναι, υπάρχει προφανής ανάπτυξη.
Ως τα τέλη του 20ου αιώνα φοβόμασταν τον υπερπληθυσμό και την αδυναμία του πλανήτη να θρέψει τα αυξανόμενα δισεκατομμύρια των ανθρώπων.
Τώρα ο ίδιος κίνδυνος παραμένει και ίσως πιο αισθητός μα για αντίθετους λόγους. Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι και μειώνονται ραγδαία οι νέοι που εργάζονται και μπορούν να θρέψουν τους άλλους!!!
Και κανείς δεν γνωρίζει ποιες δυνάμεις της Φύσης λειτουργούν και πώς!