Ισ352: Απίθανες αποκρίσεις

Ισ352: Απίθανες αποκρίσεις

- in Ιστορικά
0

1. Οι Ελβετοί έχουν από αιώνες μικρό στρατό μα εξαίρετους σκοπευτές και προτίμησαν να μένουν ουδέτεροι στους ευρωπαϊκούς πολέμους. Τα άλλα κράτη αποδέχτηκαν την ουδετερότητα βρίσκοντας την πολύ χρήσιμη για εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για διπλωματικές προσβάσεις. Λίγο πριν τον 1o ΠΠ, ο Γερμανός αυτοκράτορας Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την Ελβετία για να δει το στρατό της.

Μαθαίνοντας πως ήταν τότε λιγότεροι από 500.000, ρώτησε τον Ελβετό αξιωματικό: «Και αν στείλω ένα εκατομμύριο άντρες μου, τι θα κάνετε;»

«Α, οι στρατιώτες μας θα πυροβολήσουν 2 φορές και μετά θα πάνε σπίτι τους», απάντησε ο αξιωματικός.

2. Τον Δεκέμβριο 1944, κρύο χειμώνα, οι Γερμανοί έκαναν την τελευταία σπασμωδική επιθετική τους προσπάθεια για να καταλάβουν το λιμάνι της Αμβέρσας (Βέλγιο). Ήταν η Επίθεση των Αρδενών που έγινε γνωστή ως Battle of the Bulge (‘μάχη διόγκωσης’ = Μάχη των Αρδενών).

Στην αρχική υποχώρηση τους μια αμερικανική μοίρα τεθωρακισμένων έφευγε δυτικά κάτω από φοβερή πίεση. Ένα άρμα σταμάτησε κάποια στιγμή βλέποντας Αμερικανούς να παίρνουν θέση σε ένα χαράκωμα:

«Ε,» τους φωνάζει ο διοικητής. «Ολόκληρος ο γερμανικός στρατός με τα τανκς έρχεται! Υποχωρούμε!»

«Αν ψάχνετε για ασφαλές μέρος,» απάντησε ένας στρατιώτης «τότε φέρε το άρμα σου πίσω μας. Γιατί εμείς είμαστε η 82η Αερομεταφερόμενη και οι Ναζί μπάσταρδοι δεν θα πάνε πιο πέρα!»

3. Είναι γνωστό πως ο Τσόρτσιλ από νωρίς προειδοποιούσε για την αρπακτικότητα του Χίτλερ μα λίγοι τον άκουαν. Ο δε Χίτλερ ήθελε πάνω από όλα μια συμμαχία με τους Βρετανούς και δεν εμπιστευόταν τα σχέδια εισβολής που του παρουσίαζε το Ναυτικό Επιτελείο του.

Ο Τσώρτσιλ δεν έτρεφε καμιά αυταπάτη για συμμαχία και ειρήνη με  τους Ναζί. Είχε δει πολύ καθαρά πως αυτοί φέρθηκαν στην Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία κλπ. Είχαν μετατρέψει τις χώρες σε υπόδουλους δορυφόρους. Ήξερε πως οι Ναζί αμέσως θα άρπαζαν τον βρετανικό στόλο και η Βρετανία θα έχανε τη δυνατότητα να μείνει ανεξάρτητη, ενώ η Γερμανία θα γινόταν πανίσχυρη. Έτσι δεν είχε κανένα δισταγμό.

Τον Νοέμβριο 1942 δήλωσε «Δεν έγινα ο Πρωθυπουργός της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά για να προεδρεύσω επί της διάλυσης της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυτοκρατορίας της.»

Και όταν ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Χάλιφαξ προέτρεπε για μια συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ο Τσόρτσιλ απάντησε: «Έθνη που ηττώνται, καθώς πολεμούν, μπορούν να σηκωθούν ξανά, μα αυτά που παραδίνονται υποταγμένα είναι τελειωμένα!»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *