1. Tο 1640 η Νέα Υόρκη ήταν Ολλανδική Αποικία «Νέο Άμστερνταμ» και οι Ολλανδοί έκτισαν ένα μεγάλο τείχος για να ελέγχουν όσους έμπαιναν. Το 1664 οι Βρετανοί την κατέλαβαν με εισβολή από τη θάλασσα και τη μετονόμασαν Νέα Υόρκη, γκρέμισαν το τείχος και ονόμασαν τον δρόμο Wall street, που σήμερα είναι το κέντρο της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας.
Ο χάρτης είναι του 1640 περίπου |
2. Όμως η περιοχή κατοικούνταν από γηγενείς Ινδιάνους των φυλών Lenape που ψάρευαν κυρίως μα και καλλιεργούσαν. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ήταν ο Ιταλός de Verrazzano (σήμερα υπάρχει μια μεγάλη γέφυρα με το όνομά του) και το πλήρωμα του καραβιού του. Μετά, το 1609 ο Άγγλος H. Hudson, στην υπηρεσία της East Dutch Co, εξερεύνησε την περιοχή και είδε πως υπήρχε αφθονία γουναρικών, κυρίως κάστορες. Έτσι το 1614 ιδρύθηκαν από Ολλανδούς οι πρώτοι σταθμοί για την εμπορία και η αποικία πήρε το όνομά της, το οποίο άλλαξε όταν την κατέλαβαν οι Βρετανοί. Το «Υόρκη» προήλθε από το όνομα της πόλης στη Βρετανία και τον τίτλο του Δούκα της Υόρκης, αδελφού του βασιλιά της Βρετανίας και ναυάρχου.
Λιμάνι New Amsterdam, 1664 |
Η πόλη αναπτυσσόταν και ο πληθυσμός αυξανόταν. Το 1740 οι κάτοικοι είχαν ξεπεράσει τις 12.000 μαζί με περίπου 2.500 σκλάβους, κυρίως υπηρέτες μα και τεχνίτες. Οι Λενάπι είχαν μειωθεί σε περίπου 200 άτομα. Μα πολλές ονομασίες έμειναν από τη γλώσσα τους όπως Raritan Bay, Broadway στο Manhattan, Bronx κλπ.
Η ΝΥ λιμάνι έναν αιώνα αργότερα, το 1770 |
Συνεχώς κύματα Ευρωπαίων αποίκων κατέφθαναν. Το 1845-1850 ένα μεγάλο κύμα Ιρλανδών ήρθαν λόγω του Μεγάλου Λιμού στην Ιρλανδία όταν απέτυχαν οι καλλιέργειες πατάτας: συνιστούσαν το 25% του ολικού πληθυσμού.
Στο μεταξύ το 1754 ιδρύθηκε το Columbia University και το 1783 η ΝΥ έγινε ανεξάρτητη Πολιτεία στις ΗΠΑ.
3. Το 1788-1790 έγινε η πρωτεύουσα μα το 1790 η κυβέρνηση πήγε στη Φιλαδέλφεια. Παραταύτα η ΝΥ αναπτυσσόταν αδιάκοπα και το 1835 ξεπέρασε τη Φιλαδέλφεια σε πληθυσμό και οικονομική δραστηριότητα.
Η πανοραμική εικόνα της ΝΥ είναι του 1883 |
Τα κτήρια άρχισαν να ψηλώνουν ενώ Μανχάταν, Μπρούκλιν και Μπρονξ ενώθηκαν, όπως στη φωτογραφία του 1898 (αριστερά). Η φωτογραφία δεξιά δείχνει την πλατεία Times, Manhattan, 1903:
Τα κτήρια συνέχισαν να ψηλώνουν.
Εργάτης στον πύργο Empire State Building, στο βάθος το κτήριο Chrysler που μόλις είχε τελειώσει, 1930 (αριστερά) – Το άγαλμα της Ελευθερίας και το Μπρούκλιν (δεξιά) |
4. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι Δίδυμοι Πύργοι, δηλ. το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπως ήταν τον Απρίλιο 2001, πριν την καταστροφή (αριστερά). Στην δεξιά φωτογραφία – η τρομοκρατική επίθεση: το ένα αεροπλάνο έχει καρφωθεί στον ένα πύργο και εξερράγη ενώ το άλλο πετά προς τον δεύτερο πύργο για να καρφωθεί και αυτό. Τα δυο κτήρια έγιναν ερείπια και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Η τοποθεσία μετονομάστηκε Σημείο Μηδέν. Πολλά άλλαξαν έκτοτε στις ΗΠΑ και στον κόσμο.