1. O Άλαν Τούρινγκ (Turing:23/6/1902-7/6/54) ήταν λαμπρός μαθηματικός και θεωρητικός βιολόγος και δικαίως θεωρείται πατήρ της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ηλεκτρονικών εγκεφάλων. Αδίκως όμως δεν αναγνωρίστηκε η προσφορά του, ειδικά τα χρόνια του 2ου ΠΠ, στα μεταπολεμικά χρόνια λόγω “απορρήτου”.
Η τρομερή μάχη του Ατλαντικού, όπου γερμανικές αγέλες λύκων-υποβρυχίων βύθιζαν τα πλοία που μετέφεραν προμήθειες και πολεμοφόδια από τη Βόρειο Αμερική, κερδήθηκε από τους Βρετανούς χάρη στη συνεισφορά του Άλαν Τούρινγκ.
Ο Άλαν Τούρινγκ εργαζόταν στο Μπλέτσλι Παρκ στο κέντρο αποκρυπτογράφησης (και άλλων αντικατασκοπευτικών δραστηριοτήτων). Χάρη στη δουλειά της ομάδας του που αποκρυπτογραφούσε τις κωδικοποιημένες επικοινωνίες μεταξύ Γερμανών, κυρίως Ναυαρχείου και υποβρυχίων, πολλές νηοπομπές έπαθαν λίγες ζημιές και πολλά γερμανικά υποβρύχια βυθίστηκαν αφού οι Βρετανοί είχαν μάθει τα σχέδια επίθεσης, τις ημερομηνίες και τις θέσεις τους.
Το 1952 συνελήφθη και καταδικάστηκε για προσβολή της δημόσιας αιδούς λόγω ομοφυλοφιλίας και αντί για φυλάκιση, δέχτηκε ιατροφαρμακευτική κούρα. Το 1954 πέθανε με δηλητηρίαση είτε αυτοκτονώντας, είτε από ατύχημα.
2. Λέγεται πως στις 26/7 κάθε χρονιά, ένας ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής Μ16 συναντάται με αξιωματούχους της αντικατασκοπίας των Πολωνών στο Pyru, στο δάσος Kabaty κοντά στη Βαρσοβία για να εορτάσουν την επέτειο της μέρας που οι Πολωνοί έδωσαν στους Βρετανούς στο ίδιο μέρος τη συσκευή Enigma και τις έρευνές τους.
Στις 25/7/1939, καθώς η γερμανική εισβολή στην Πολωνία φαινόταν πλέον αναπόφευκτη (νωρίτερα, τον Απρίλιο οι Γερμανοί είχαν ακυρώσει τη Συνθήκη Μη-επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας!), Βρετανοί και Γάλλοι αποκρυπτογραφιστές συνάντησαν Πολωνούς οι οποίοι κατείχαν ήδη από το 1932 πληροφορίες για τους γερμανικούς κωδικούς και παρουσίασαν μια μηχανή Enigma κι άλλες βοηθητικές συσκευές που μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις γερμανικές κωδικοποιημένες επικοινωνίες.
Στα τέλη του 1938 οι Πολωνοί μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν γερμανικές μεταδόσεις κατά 75%!
3. Η φωτογραφία δείχνει τους τρεις Πολωνούς που είχαν τελειοποιήσει την αποκρυπτογράφηση μέσω του δικού τους προγράμματος Bomba που εκλέπτυνε σε ανώτερο επίπεδο Bombe ο Άλαν Τούρινγκ. Ήταν η συσκευή Enigma. Ας σημειωθεί όμως πως οι Βρετανοί κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν το γερμανικό υποβρύχιο U/10 από το οποίο αφαίρεσαν τη συσκευή Enigma και τα βιβλία των κωδικών τους προτού το αφήσουν να βυθιστεί.
Είναι οι Marian Rejewski, Jerzy Rozyski και Henryk Zygalski, κρυπτοαναλυτές στο πανεπιστήμιο Poznan. Ο Rejewski είναι στα δεξιά, ο Rojyski στη μέση, ο Zygalski στα αριστερά (όπως κοιτούμε). Ο Rejewski επέστρεψε στην Πολωνία στην οικογένειά του (γυναίκα, γιο και κόρη και πεθερικά) και αφού ανακρίθηκε πολλές φορές από την Ασφάλεια (δίχως συνέπειες) πέθανε από καρδιά 13/2/1980 και κηδεύτηκε με τιμές για τη συνεισφορά του στον πόλεμο ενάντια στον Ναζισμό. O Rozyski πνίγηκε όταν το πλοίο που ταξίδευε στη Μεσόγειο βυθίστηκε 9/1/1942. Ο Zygalski παντρεύτηκε την Bertha Blofield, έμεινε στη Βρετανία κι έγινε καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Surrey· πέθανε 30/8/1978.
4. Επί χρόνια λόγω του απορρήτου της εργασίας στο Enigma, η δουλειά του Άλαν Τούρινγκ και η συνεισφορά του στην πολεμική προσπάθεια κατά του Ναζισμού δεν δημοσιοποιήθηκε. Αργότερα όμως, ακολούθησαν διακρίσεις και μετά από αρκετές προσπάθειες αναγνωρίστηκε η συνεισφορά του και του δόθηκε μεταθανάτια χάρη – κάτι πολύ ασυνήθιστο. Διαμορφώθηκε μάλιστα ένα είδος καλτ για το πρόσωπό του.
Τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Sir Dermot Turing, ανιψιού του Άλαν Τούρινγκ, (και τη δημοσίευση του βιβλίου του XYZ, 2018 Λονδίνο) ότι όλη βασική εργασία είχε γίνει από τους Πολωνούς, άρχισε να γίνεται γνωστή και η εξαιρετική προσφορά των Πολωνών.
Στη Βρετανία η πρωτοποριακή δουλειά των Πολωνών στην περίοδο 1932-1939 ήταν σχεδόν εντελώς άγνωστη εκτός ορισμένους αξιωματούχους στην αντικατασκοπία και στις κυβερνήσεις. Ειρωνικά, ενώ ο Zygalski δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Surrey στην πόλη Guildford και ο Άλαν Τούρινγκ δεν είχε καμιά σχέση με την πόλη, ωστόσο εκεί έστησαν έναν ανδριάντα του Τούρινγκ!
Τον Σεπτέμβριο 2018 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σεμνού μνημείου για τον Henryk Zugalski στο Chichester.
Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες να ψηφιστεί η χάρη στον Άλαν Τούρινγκ στο Κοινοβούλιο, τελικά του έδωσε χάρη η Βασίλισσα Ελισάβετ 24/12/2013 και ανακοινώθηκε επισήμως, Αυγ. 2014. Την ίδια χρονιά προβλήθηκε η ταινία The Imitation Game που σχετιζόταν με τις προσπάθειες του Άλαν Τούρινγκ (τον υποδύθηκε ο B. Cumberbatch) στο Bletchley Park.