1. Τα στρατόπεδα γκουλάγκ βρίσκονται στη Σοβιετική Ένωση, τη χώρα του σοσιαλισμού και της προόδου ενώ τα άλλα βρίσκονταν στη Γερμανία του Χίτλερ, του 3ου Ράιχ που θα διαρκούσε 1.000 χρόνια!
Για τα γκουλάγκ στη Σοβιετία που ξεκίνησαν με τον Λένιν μα κόπιαραν τα στρατόπεδα των Βρετανών όπου φυλακίζονταν οι Μπόερ στη Νότιο Αφρική, έγραψα άρθρα παλαιότερα. Μα το πρώτο ήταν για τους Ερυθρόδερμους στις ΗΠΑ στον 19ο αιώνα. Τα σοβιετικά γκουλάγκ αναπτύχθηκαν επί Στάλιν και ιδρύονταν στις αρκτικές περιοχές και στη Σιβηρία για να παρέχουν φτηνούς εργάτες σε δημόσια έργα (δρόμους, γέφυρες, εργοστάσια, ορυχεία και παρόμοια) και να καθαρίζουν δάση δημιουργώντας αγροτικές περιοχές και μεγάλα αποθέματα ξυλείας.
Εδώ στέλνονταν κακοποιοί και, κυρίως, αντιφρονούντες ή κομματικοί και άλλοι κομμουνιστές που είχαν πέσει σε δυσμένεια. Οι συνθήκες ήταν πολύ σκληρές (ειδικά στον αρκτικό βορρά) μα τα στρατόπεδα δεν ήταν σχεδιασμένα για να εξοντώνουν.
Το κράτος δεν ενδιαφερόταν αν οι κρατούμενοι ζούσαν ή πέθαιναν, μα προτιμούσε να τους κρατά ζωντανούς όσο γινόταν για να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη φτηνή (=απλήρωτη) εργασία τους.
Ο αριθμός των θανόντων ήταν ίσως μεγαλύτερος, μα τα επίσημα Αρχεία καταγράφουν περίπου 18 εκατομμύρια φυλακισμένοι με 10% να έχουν πεθάνει από κακουχίες στην περίοδο 1930-53.
2. Τα στρατόπεδα των Ναζί ήταν δυο ειδών.
Το ένα είδος ήταν σαν τα σοβιετικά γκουλάγκ μόνο που κανένα δεν ήταν στον αρκτικό κύκλο. Ήταν μια προέκταση των φυλακών για να χωρέσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ανεπιθύμητων – αντιφρονούντων, κακοποιών, ομοφυλόφιλων και θρησκευτικών μειονοτήτων (μάρτυρες του Ιεχωβά, Εβραίοι και παρόμοιοι). Κι εδώ η ιδέα ήταν οι κρατούμενοι να παράσχουν όσο το δυνατό περισσότερη εργασία για όσο διαρκούσε η κράτησή τους.
Εδώ οι συνθήκες επίσης ήταν σκληρές και το ποσοστό θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι στα γκουλάγκ. Εκτιμάται ότι έφτασε το 70% των φυλακισμένων.
3. Μα όσο σκληρές κι αν ήταν οι συνθήκες, όσο υψηλό κι αν ήταν το ποσοστό θανάτων, το δεύτερο είδος ήταν πολύ χειρότερο: ήταν τα κέντρα εξόντωσης tötungszentren.
Αυτά ήταν τα στρατόπεδα γενοκτονίας των Εβραίων, Ρομά και μερικών άλλων εντελώς ανεπιθύμητων. Αυτά ήταν ουσιαστικά 4 (στην Πολωνία), Chelmno, Belzec, Sobibor και Treblinka. Το 5ο, το διαβόητο Auschwitz-Birkenau, ήταν μισό-μισό περίπου. Κι εδώ παρά τους σχεδιασμένους μαζικούς θανάτους υπήρχε εργασία για πολλούς. Υπήρξαν και πολλά άλλα μικρότερα όπως Belsen, Buchenwald, Majolanek κλπ.
Οι Γερμανοί κρατούσαν αρχεία επίσης και θα πρέπει αυτά να ήταν πολύ ακριβέστερα των Σοβιετικών, μα με την έλευση της αναπόδραστης ήττας τους τα κατέστρεψαν όπου μπορούσαν.