1. H Τζασίντα Άρντερν (γεν. 26/7/1980) έγινε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας το 2017 και στις 19/1/23 δήλωσε πως παραιτείται οριστικά στις 7 Φεβρουαρίου. Μετά από διάφορα πόστα σε κρατικές υπηρεσίες έγινε βουλευτής για πρώτη φορά το 2008.
Έναν χρόνο μετά την εκλογή της ως πρωθυπουργός, γέννησε μια κόρη, τον Ιούνιο 2018. Θέλει τώρα να παραιτηθεί από την πολιτική για να παντρευτεί τον σύντροφό της και πατέρα της κόρης της.
Ως πολιτικός, η ίδια δηλώνει πως είναι προοδευτική σοσιαλδημοκράτης. Ως 42η πρωθυπουργός της χώρας, ηγήθηκε στην 6η Εργατική Κυβέρνηση, με συνεργάτες το Κόμμα των Πρασίνων. Σε αυτήν την πρώτη κυβερνητική, πρωθυπουργική θητεία της, ασχολήθηκε αποτελεσματικά με την έλλειψη κατοικιών, με τη φτώχεια που μάστιζε πολλές οικογένειες με παιδιά και τη γενική κοινωνική ανισότητα, κερδίζοντας όχι μόνο την εκτίμηση των Νεοζηλανδών μα κα ξένων.
2. Μετά τις δολοφονίες στην Christchurch σε δυο τζαμιά τον Μάρτιο 2019 (με 51 νεκρούς μωαμεθανούς και 49 τραυματίες), θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι που απαγόρευαν την οπλοκατοχή – εκτός από πολύ συγκεκριμένες και δικαιολογημένες περιπτώσεις. Η ίδια ταξίδεψε από την πρωτεύουσα Wellington ντυμένη κατάλληλα για να συλλυπηθεί τις οικογένειες που επλήγησαν και αρνήθηκε να προφέρει το όνομα του ακροδεξιού δράστη, ο οποίος ήταν Αυστραλός. Η Άρντερν εγκωμιάστηκε διεθνώς και από τον χειρισμό της αυτής της κρίσης.
Ως πρωθυπουργός, αντιμετώπισε με επιτυχία και την πανδημία Κόβιντ με ελάχιστα θύματα, καθώς πήρε αυστηρά μέτρα προφύλαξης κι επέβαλε αυστηρό λοκντάουν στις 25 Μαρτίου 2020 έχοντας κλείσει τα σύνορα σε αλλοδαπούς και μη μόνιμους Νεοζηλανδούς κατοίκους. Μερικοί πολίτες και κρατικοί αξιωματούχοι έκαναν μήνυση, με τον ισχυρισμό πως καταστρατηγούνταν τα ατομικά δικαιώματά τους, μα τα Δικαστήρια δικαίωσαν τα μέτρα, οπότε η Άρντερν κέρδισε πάλι διεθνείς επαίνους και, όταν η κρίση κόπασε και ήρθε κάποια κανονικότητα, το 60% του λαού τάχθηκαν υπέρ της.
3. Το 2020 κέρδισε τις εθνικές εκλογές με πλειοψηφία 65 στις 120 βουλευτικές θέσεις του Κοινοβουλίου και συνέχισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα προφύλαξης στην πανδημία προωθώντας εμβολιασμούς.
Στην εξωτερική πολιτική, αποδείχτηκε εξίσου οξυδερκής «προοδευτική σοσιαλδημοκράτης». Για την κρίση Ισραήλ-Παλαιστινίων 2020, καταδίκασε ολοκληρωτικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις (ρουκέτες κ.λπ.) της Χαμάς, δηλώνοντας πως το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος μα και πως οι Παλαιστίνιοι έπρεπε να ζουν ειρηνικά σε δικό τους κράτος. Επίσης, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προσχώρησε στην επιβολή κυρώσεων – και η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδό της στη ρωσική επικράτεια!
4. Γενικά, αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες πρωθυπουργούς της Νέας Ζηλανδίας και μια από τις καλύτερες πολιτικούς διεθνώς. Είχε μερικές διαφορές με την αυστραλιανή κυβέρνηση του Scott Morrison, μα έλυσαν τα προβλήματά τους με μια συνάντηση τον Μάιο 2021. Οι Αυστραλοί εξακολουθούν να κατηγορούν τους Νεοζηλανδούς ότι εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική θέση του έχοντας ως άμυνα την Αυστραλία και τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ θα έπρεπε και η Νέα Ζηλανδία να αναπτύξει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις!
Έτσι, έγινε το ίνδαλμα των φεμινιστριών και των υποστηρικτών τους.
Μα τώρα, με τη δεδηλωμένη απόφασή της να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και να αφοσιωθεί στην οικογενειακή ζωή, τα πράγματα άλλαξαν! Είχε αναβάλει τον γάμο της 2 φορές˙ και μπορούσε, είπε, να επιδοθεί στη διακυβέρνηση της χώρας μόνο επειδή είχε μετατρέψει το γραφείο της σε παιδικό δωμάτιο και ο σύντροφός της, Κλαρκ Γκέιφορντ, ανέλαβε τη φροντίδα της μικρής κόρης τους, κάτι που δεν ήταν ορθό!
Με την παραίτηση δείχνει ασυνήθιστη γενναιότητα καθώς δεν είναι καθόλου σύνηθες φαινόμενο μια τόσο δημοφιλής και πετυχημένη πρωθυπουργός να παραδίδει την εξουσία για να επιδοθεί σε οικιακά, οικογενειακά καθήκοντα ως σύζυγος και μητέρα!