1. Ο Antony C.L. Blair ήταν Βρετανός πολιτικός, αρχηγός των Εργατικών 1994 και πρωθυπουργός 1997-2007. Με την παραίτησή του διορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στην ειρήνευση και ανοικοδόμηση της πολύπαθης περιοχής – αφού ο ίδιος, ενάντια στη βούληση του Βρετανικού Λαού, έστειλε στρατεύματα μαζί με τους Αμερικάνους του προέδρου Bush να αιματοκυλήσουν την περιοχή (για ανύπαρκτα όπλα).
Έδειξε μεγάλη οξύνοια δημιουργώντας ένα κόμμα σχεδόν διαλυμένο σε κόμμα εξουσίας μετακινώντας το προς το Κέντρο (από τα αριστερά) και διαγράφοντας το άρθρο 4 που ήθελε κρατικοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων. Επίσης απομάκρυνε από τη Βουλή των Λόρδων λόρδους κληρονομικούς που σχημάτιζαν εμπόδιο παρά βοήθεια. Επιπλέον, με την ανασύσταση του γραφείου του Λόρδου Καγκελάριου διαχώρισε αποτελεσματικά τις δικαστικές δυνάμεις από το νομοθετικό και το εκτελεστικό σώμα.
Επί πρωθυπουργίας του το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε συνεχή οικονομική πρόοδο συνεχίζοντας με την ορμή που είχε πάρει από την κα Θάτσερ. Μα συγχρόνως αυξήθηκε το Εθνικό Χρέος καθώς γίνονταν μεγάλες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία (πολύ επιφανειακές βελτιώσεις δυστυχώς).
Εκδήλωσε όμως και πολύ έντονα αρνητικά στοιχεία.
2. Επανειλημμένα δήλωσε πως ήταν καλός Χριστιανός μα επανειλημμένα είπε ψέματα κι επιδόθηκε σε πολιτικές που μόνο χριστιανικές δεν ήταν. Έτσι παρότι οι στατιστικές έδειχναν μείωση εγκληματικότητας, προώθησε νόμους που επέβαλαν αυστηρότερες ποινές. Αλλά η μεγαλύτερη παράβασή του ήταν η ανάμιξή του στην εισβολή στο Ιράκ (2003) και αυτή κυρίως του στέρησε τη δημοτικότητα που είχε.
Κατά την διάρκεια της αλλαγής του καθεστώτος αποικιοκρατίας στην Αφρική, ανάμεσα στις χώρες που απέκτησαν ανεξαρτησία με την Συμφωνία του Οίκου Λάνκαστερ (Lancaster House Agreement) – που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1979 – ήταν η Βρετανική αποικία Ροδεσία, που αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ζιμπάμπουε.
Ηγέτης τότε ήταν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε εξαιρετικά μορφωμένος και ήρωας για την χώρα καθώς το καθεστώς Σμιθ τον είχε καταδικάσει σε 10 χρόνια φυλάκιση, λόγω του ανταρτοπολέμου κατά των Βρετανών. Στις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της χώρας, η τότε πρωθυπουργός Μ. Θάτσερ, του υποσχέθηκε ότι αν δεν άλλαζε το καθεστώς της ιδιοκτησίας των βρετανών ιδιοκτητών της αγροτικής γης, η Βρετανία θα πλήρωνε ένα ποσό κάθε χρόνο για τη φιλοξενία των Άγγλων επιχειρηματιών/αγροτών.
Όλα κυλούσαν καλά ως τον ερχομό του κ. Μπλερ (1997) ο οποίος αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει τις χορηγίες στην Ζιμπάμπουε. Σαν αντίποινα ο Ρ. Μπουγκάμπε έδιωξε όλους τους ιδιοκτήτες γης και κατάσχεσε τη γη τους. Αυτό δημιούργησε αντίδραση στην Ευρώπη, που δεν γνώριζε την πρότερη συμφωνία της Θάτσερ. Έτσι ξεκίνησε το εμπάργκο στη Ζιμπάμπουε που τελικά οδήγησε σε μεγάλη οικονομική καταστροφή τη χώρα.
3. Αργότερα, δήλωσε πως όσο και αν ο λαός και οι πολιτικοί ήταν εναντίον της εισβολής στο Ιράκ, είχαν αρκετές αποδείξεις για την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής και θα προχωρούσε στη στρατιωτική επέμβαση. Όπως όμως αποκαλύφθηκε μετά, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής και η όλη επιχείρηση είχε τα αισχρά κίνητρα της κερδοσκοπίας και δοκιμής νέων όπλων. Οι Σύμμαχοι ενδιαφέρονταν για τον έλεγχο των πετρελαίων και, για την επικερδέστατη ανοικοδόμησης της ερειπωμένης χώρας (από Αμερικανικές και Βρετανικές εταιρίες, φυσικά). Η στάση του αποκαλύφθηκε να είναι υποκριτική και μεγαλομανής.
Ο Dr Kelly, ο μόνος επιστήμων που είχε πραγματικά στοιχεία για τη (μη) ύπαρξη πυραύλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και βρέθηκε δολοφονημένος την παραμονή της ακρόαση όπου θα κατέθετε. Η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δήλωσε πως δολοφονήθηκε μα η κυβέρνηση την απέρριψε και εξέδωσε νέα, που έβρισκε ότι ο επιστήμων είχε αυτοκτονήσει!
Όπως πολλοί πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο (και ιδίως στην Ελλάδα) ο Μπλερ ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για τα ψέματα που είπε κι ενέπλεξε τη Βρετανία στην καταστροφική εισβολή. Απεναντίας κράτησε το πόστο του Ειδικού Απεσταλμένου ως το 2015.
Once again perfidious Albion thanks to perfidious Blair!