1. Ο Δρ. Τζέιμς Μπάρι (1789-1865) τελείωσε τη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στα 22 του (1813) και προσχώρησε στον Στρατό ως υπολοχαγός χειρουργός, πρώτα στο Λονδίνο και μετά στο Plymouth. Στην Αφρική έκανε μια από τις πρώτες πρώτες καισαρικές τομές όπου επέζησαν και μητέρα και βρέφος. Το 1857 στον Καναδά ο Μπάρι έγινε Γενικός Επιθεωρητής των νοσοκομείων κι έκανε πολλές βελτιώσεις για τους φτωχούς. Όταν πέθανε, μετά από μια αξιοζήλευτη καριέρα, ο Στρατός απέκρυψε όλα τα αρχεία του γιατρού αυτού και τα σφράγισε ως απόρρητα για περίπου 100 έτη, οπότε αποκαλύφθηκε πως ήταν γυναίκα, η Margaret Anne Buckley που είχε παραμείνει μεταμφιεσμένη για 56 χρόνια!
2. Η Μάργκαρετ Αν γεννήθηκε ως δεύτερο παιδί του Jeremy και της Mary-Ann Buckley στο Κορκ (Ιρλανδία). Η μητέρα της ήταν αδελφή του James Barry, ζωγράφου και καθηγητή Ζωγραφικής στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Φίλοι του καθηγητή δίδαξαν στο Κορκ τη νεαρή ωσότου θεωρήθηκε ικανή για το πανεπιστήμιο. Τότε το 1809 η Μάργκαρετ έγινε ο James Barry, ανεψιός του καθηγητή, κι έμεινε ως άντρας ως τον θάνατο.
3. Αρχικά διορίστηκε στη Νότιο Αφρική, στο Κέιπ Τάουν το 1816.
Έχοντας κουράρει επιτυχώς την κόρη του στρατηγού Λόρδου Σόμερσετ, Κυβερνήτη εκεί, έγινε προσωπικός γιατρός του και το 1822 προβιβάστηκε στο πόστο του Αποικιακού Ιατρικού Επιθεωρητή. Σε αυτή την υπεύθυνη θέση βελτίωσε στα επόμενα 10 χρόνια τα υδραυλικά συστήματα και τη γενική υγειονομία και τις συνθήκες περίθαλψης για τους στρατιώτες, τους δούλους και τους φυλακισμένους.
Εκείνη την περίοδο έκανε και την πρώτη επιτυχημένη επέμβαση με καισαρική τομή. Το νεογέννητο αγόρι πήρε το ίδιο όνομα, Τζέιμς Μπάρι.
Διορίστηκε σε πολλές θέσεις σε πολλές αποικίες ως Γενικός Στρατιωτικός Ιατρός (από το 1827), στις Δυτικές Ινδίες, στη νήσο της Αγίας Ελένης (όπου εξορίστηκε ο Βοναπάρτης), στη Μάλτα (όπου το 1850 αντιμετώπισε μια επιδημία χολέρας), και στην Κέρκυρα, όπου προβιβάστηκε σε Αναπληρωτή Επιθεωρητή (1851) και μετά στον Καναδά, όπου έγινε Γενικός Επιθεωρητής ισόβαθμος ταξίαρχου-στρατηγού. Στον Καναδά επίσης έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την περίθαλψη στρατιωτών, αιχμαλώτων και λεπρών.
Ο ίδιος ήταν χορτοφάγος και τηρούσε αυστηρή αποχή από αλκοόλ. Παντού προωθούσε βελτιώσεις συχνά εξοργίζοντας τοπικούς αξιωματούχους που έμεναν προσκολλημένοι στα πρωτόκολλά τους.
Οι ιατρικές επιτυχίες του οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι ήταν γυναίκα!
2 Comments
χαπάκιας
γιατί λέτε οτι οι επιτυχίες του οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο οτι ηταν γυναίκα ;
Νικόδημος
Η ευαισθησία, η συμπόνια και η φροντίδα είναι ιδιότητες πολύ καλού γιατρού. Η ευαισθησία βοηθάει στη διάγνωση της πάθησης. Με τη συμπόνια προσεγγίζει κάθε κατάσταση και άρρωστο άφοβα. Η φροντίδα δίνει όχι μόνο φαρμακευτική αγωγή μα ό,τι άλλο χρειάζεται ο ασθενής. Αυτές τις ιδιότητες τις έχουν εκ φύσεως οι γυναίκες – φτάνει να μην φωνασκούν για ισότητα και να μη μιμούνται τους άντρες!