“Με θυμάστε;” ένας νεαρός ρωτά έναν ηλικιωμένο και κάθεται πλάι του στο παγκάκι σε ένα πάρκο.
Ο ηλικιωμένος λέει “όχι” και ο νέος του λέει πως πριν πολλά χρόνια ήταν μαθητής του στο Λύκειο.
“Α, και τώρα τι κάνεις; Πώς περνάς στη ζωή;”
“Ε, έγινα κι εγώ καθηγητής,” απαντά ο νέος. “Στην πραγματικότητα , εσείς με εμπνεύσατε να γίνω καθηγητής σαν εσάς.”
“Πώς κι έτσι;” ρώτησε ο γέρος γεμάτος περιέργεια. “Σε ποιο στάδιο είχες την έμπνευση να γίνεις εκπαιδευτικός;” Κι ο νέος αφηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία.
Μια μέρα στο Λύκειο ένας συμμαθητής και φίλος ήρθε με καινούριο όμορφο ρολόι και αποφάσισα να το κλέψω. Όντως το έκλεψα μέσα από την τσέπη του μέσα στο κουτί του.
Λίγο αργότερα ο συμμαθητής μου πρόσεξε πως έλειπε το ρολόι του και αμέσως παραπονέθηκε σε σας που μας κάνατε μάθημα εκείνη την ώρα. Τότε μας είπατε: “Το ρολόι αυτού του μαθητή κλάπηκε στη διάρκεια των μαθημάτων. Όποιος το πήρε να το επιστρέψει, παρακαλώ.”
Εγώ δεν ήθελα καθόλου να το επιστρέψω γιατί μου άρεσε. Κλείσατε την πόρτα και μας αναγκάσατε να σταθούμε σε κύκλο. Θα μας ψάχνατε έναν έναν ωσότου να βρείτε το ρολόι. Μας είπατε επίσης να κρατήσουμε τα μάτια μας κλειστά σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.
Υπακούσαμε όλοι. Εσείς ψάξατε τις τσέπες όλων και συνεχίσατε να ψάχνετε ακόμα και όταν βρήκατε το κουτί στη δική μου τσέπη. Μόνο όταν ψάξατε και τον τελευταίο μας είπατε να ανοίξουμε τα μάτια γιατί είχε βρεθεί το κουτί με το ρολόι. Και δεν είπατε τίποτα, πως εγώ το είχα κλέψει, ούτε αναφέρατε ξανά το επεισόδιο. Εκείνη τη μέρα ένιωσα απέραντη ντροπή και σας ήμουν βαθιά ευγνώμων που διασώσατε την τιμή μου. Εκείνη τη μέρα επίσης αποφάσισα να γίνω καθηγητής, αντί κλέφτης.
Πήρα το μάθημα ηθικής ξεκάθαρα. Χάρη σε σας κατάλαβα πώς είναι ο πραγματικός εκπαιδευτικός. Θα πρέπει να το θυμάστε. Δεν με κατσαδιάσατε ποτέ, όμως.
“Ναι θυμάμαι το επεισόδιο του κλεμμένου ρολογιού. Δεν σε κατσάδιασα ποτέ , διότι δεν ήξερα πως ήσουν εσύ. Είχα κι εγώ τα μάτια κλειστά, ακριβώς για να μη μάθω! Και αυτό είναι η αλήθεια. Αν για να διορθώσεις κάποιον πρέπει να τον εξευτελίσεις, τότε δεν γνωρίζεις πώς να διδάσκεις”!