1. Τον Ιούνιο 2019 μια μεγάλη τράπεζα στην Κίνα η Biaoshang κατέρρευσε. Ενώ αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι αντικινέζοι προπαγανδιστές βρήκαν πάλι την ευκαιρία να προβλέψουν τη γενική κατάρρευση της κινέζικης οικονομίας.
Τον Οκτώβριο ανιχνεύθηκαν τουλάχιστον 10 σημάδια που προμήνυαν την επερχόμενη συμφορά, με κύριο γεγονός την κατάρρευση του κινέζικου νομίσματος yuan, επειδή αυτό σημείωσε τον Αύγουστο μια πτώση στα 7 γιουάν σε ισοτιμία με το δολάριο.
Κάθε χρόνο κάποιοι καλοθελητές βρίσκουν σημάδια για την οικονομική κατάρρευση της συνεχώς ανερχόμενης κινέζικης οικονομίας. Για το 2020 η πανδημία έδωσε νέα “στοιχεία” για την κατάρρευση καθώς και μια απάτη στην εταιρία καφέ Luckin (Απρίλιος).
Ο Gordon C. Chang είναι ένας από πολλούς συγγραφείς που το 2001 πρόβλεψε την κατάρρευση για το 2006 ως και το 2017!
2. Για πολλούς Αμερικανούς αυτές είναι πολύ ευπρόσδεκτες δημοσιεύσεις. Αλλά για την Asia Times (8/10/20) η Κίνα δεν παραπαίει μα κερδίζει μάλιστα τον εμπορικό πόλεμο με την Αμερική, σύμφωνα με τους V. Prashad και J. Ross. Μόνο η Κίνα έδειξε θετική αύξηση 3,2% για το 2020, ενώ άλλες χώρες είχαν μείωση και οι ΗΠΑ μείωση 9%! Το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική αύξηση στη διετία 2020-21 για τις ΗΠΑ 3% και για την Κίνα 51%!
Στις καλοκαιρινές διακοπές ως και τον Οκτώβριο οι τουρίστες στην Κίνα ήταν 600 εκμ. και δεν υπήρξε κανένα ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η οργανωτικότητα στην Κίνα είναι αξεπέραστη.
Οι διάφορες εικασίες για την επικείμενη κατάρρευση μπορεί να δίνουν ευχαρίστηση σε μερικούς, μα η μόνη αλήθεια είναι πως οι μεν αρθρογράφοι ελκύουν ενδιαφέρον οι δε συγγραφείς βιβλίων βγάζουν λεφτά.
3. Οι αντικινέζοι είδαν ως νέο σημάδι την αποχώρηση της Samsung από την Κίνα. Αυτό που δεν θέλουν να δουν είναι πως η εταιρία αναγκάστηκε να φύγει διότι δεν μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί άλλα προϊόντα (Apple ή Huawei). Από 15% της αγοράς που κατείχε το 2013 έπεσε στο 1%. Έτσι αναγκάστηκε τέλη του 2019 να κλείσει ένα εργοστάσιο και τον Ιούνιο 2020 δεύτερο.
Ένα άλλο σενάριο είναι η αντικατάσταση της Κίνας από το Βιετνάμ. Αυτό βέβαια είναι αστείο για τους πιο προσγειωμένους αναλυτές διότι απλούστατα το Βιετνάμ είναι πολύ μικρή οικονομία. Ούτως ή άλλως, πολλές εξαγωγικές εταιρίες που εμπορεύονται με την Αμερική ανήκουν σε Κινέζικους Ομίλους που, μέσω Βιετνάμ, παρακάμπτουν τις υψηλές ταρίφες που επέβαλε σε πολλά προϊόντα ο Ντ. Τραμπ.
Ενδέχεται να περιοριστεί αυτό το εμπορικό τέχνασμα διότι η Αμερική απειλεί με μέτρα ενάντια στο Βιετνάμ.
Για την ώρα πάντως το Βιετνάμ δεν είναι απειλή για την κινέζικη οικονομία και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σημάδι κατάρρευσης.