1. Κάθε χώρα (κυβέρνηση, λαός) έχει συμφέροντα οικονομικά και τα προωθεί όσο καλύτερα μπορεί συχνά καταστρατηγώντας την κόσμια συμπεριφορά. Έτσι όλα τα Έθνη κλέβουν όπως και απ’ όπου μπορούν. Το κάνουν και οι πανούργοι Κινέζοι. Το έκαναν πολύ νωρίτερα οι τρομεροί Ιάπωνες μα και πολλοί άλλοι που μπορούσαν. Οι δε Βρετανοί έκλεψαν ολόκληρα Έθνη και νωρίτερα το έκαναν οι Ισπανοί (Νότια και Βόρεια Αμερική και Φιλιππίνες).
Τώρα γιατί οι Αμερικανοί παραπονιούνται και κατηγορούν τους Κινέζους και μάζες ανόητων ψευτο–φιλελεύθερων/δημοκρατικών ανά τον κόσμο και πιπιλίζουν αυτή την καραμέλα προπαγάνδας μπορεί να αποδοθεί μόνο σε μία πολύ περιορισμένη αντίληψη των δυνάμεων που φορμάρουν την Οικονομία παγκοσμίως.
Οι Κινέζοι προσπαθούν να τα βρουν με τους πιο λογικούς Ευρωπαίους (που και αυτοί λογικεύονται θαυμαστά για κοινά συμφέροντα) έτσι που να συνεργάζονται στις εμπορικές συναλλαγές και ανταλλαγές προϊόντων περισσότερο μέσω ξηράς παρά θάλασσας, το λεγόμενο Belt & Road Initiative (BRI).
2. Οι Κινέζοι έχουν κάνει ανυπολόγιστες σχεδόν επενδύσεις στην Κεντρική Ασία αναπτύσσοντας ξανά τον Δρόμο του Μεταξιού και στην Αφρική αναπτύσσοντας πολλές μπανανίες τριτοκοσμικές με υποδομές. Και πρόκειται για μια νέα γενιά ταχύτατων τρένων. Μπορούν και το κάνουν διότι μπορούν σε ένα ή δύο χρόνια να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ταχύτατων τρένων στην Κίνα ή οπουδήποτε στον τρίτο κόσμο, ενώ στην Ευρώπη θα χρειαστούν τουλάχιστον μία δεκαετία να το κάνουν λόγω συχνών αλλαγών κυβερνήσεων και πολιτικών.
Τώρα πια δεν έχουν ανάγκη να κλέβουν τεχνολογίες από άλλα Έθνη. Και οι Ευρωπαίοι τώρα προσφέρουν στους Κινέζους, που έχουν την τεχνολογία, επιχειρηματικό know-how για υποδομές στην Ευρώπη.
Είναι κατανοητό πως η ανάπτυξη των Κινέζων έξω από τα σύνορά τους ανησυχεί τους Αμερικανούς. Διότι βλέπουν πως βαθμιαία μα σίγουρα χάνουν την ηγεμονία που απολάμβαναν για 6 τουλάχιστον δεκαετίες. Και κάνουν ό,τι μπορούν να υπονομεύουν αυτή την ανάπτυξη. Το ψέμα και η εκμετάλλευση δεν τους είναι ξένα. Έτσι απέκτησαν τη δική τους αφανή αυτοκρατορία από νησιά ολόκληρα στον Ειρηνικό και στην Κινέζικη Νότια Θάλασσα (π.χ. Μαριάνες Νήσοι), αλλού με τις πολυεθνικές τους και αλλού με στρατιωτικές/ναυτικές βάσεις (60 διάφορες χώρες).
3. Είναι γνωστά τα διαγωνίσματα PISA του ΟΟΣΑ. Τι δείχνουν αυτά;
Πρώτη το 2018 βγήκε η Κίνα (Beijing, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang), ακολουθούν η Singapore, το Macao, το Hong Kong (Κίνα), και οι Εσθονία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς, Ταϊβάν, Φινλανδία (10η). Οι ΗΠΑ έχουν τόσο σαθρή εκπαίδευση πλέον που δεν είναι ούτε στις πρώτες 20!
Συνεχίζοντας με την Εκπαίδευση ας πάμε στους αποφοίτους STEM (Science, Technology, Engineering, Maths). Οι Κινέζοι είχαν το 2016 4,7 εκμ. STEM απόφοιτους και η Ινδία 2,6 εκμ. Έτσι προβλέπεται μία αύξηση τα επόμενα 10 έτη 300% στην Κίνα, με μόλις 30% στις ΗΠΑ και στην ΕΕ!
Στην κατασκευή και χρήση τελευταίου τύπου υπερ-κομπιούτερ πάλι πρωτεύει η Κίνα:
4. Η αξιοθαύμαστη ανάπτυξη της Κίνας οφείλεται σε κάποιο (μεγάλο;) βαθμό στην κλοπή ή έστω στη μίμηση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών από ΗΠΑ και ΕΕ επί δεκαετίες 1980, 1990 και 2000. Επίσης στην πολύ φτηνή εργασία. Αναμφίβολα.
Μα ούτε η κλοπή πληροφοριών ούτε η φτηνή εργασία στα εργοστάσια και στις αγροτοκτηνοτροφικές φάρμες μπορούν να επιφέρουν τα αποτελέσματα που μόλις παρέθεσα για την Παιδεία. Αν συμπεριλάβουμε και το αλγεινό για πολλούς ΚΚΚ, πάλι δεν εξηγείται η καταπληκτική άνοδος στην Εκπαίδευση.
Υπάρχει και ο δείκτης πατέντων ευρεσιτεχνίας, η οποία είναι μέτρο καινοτομίας και ανανέωσης. Κίνα 59.045, ΗΠΑ 57.705….
5. Αυτή η ευρεσιτεχνία δεν είναι νέο φαινόμενο στην Κίνα. Έχω γράψει παλαιότερα για τις ανακαλύψεις κι εφευρέσεις των Κινέζων στην αρχαιότητα (χαρτί, τυπογραφία, πυξίδα, πυρίτιδα, οδοντόβουρτσα κλπ).
Ο κομμουνισμός ήταν γνωστός με την παραδοσιακή μορφή της υπακοής στον Αυτοκράτορα και τους αριστοκράτες. Είναι φανερή και στο έργο του Κομφούκιου – μα όχι των Ταοϊστών που ναι μεν αποδέχονται το συλλογικό καλό για την ανάπτυξη και συνοχή της κοινωνίας, μα για την πνευματική ανάπτυξη (φώτιση, λύτρωση) προτιμούν την ατομική μελέτη.
Το εμπόριο επίσης είναι παραδοσιακό χαρακτηριστικό τους. Οι Κινέζοι έμποροι έφθασαν ως την Αυστραλία στην αρχαιότητα και αργότερα στην Ανατολική Αφρική.
Αυτό στο οποίο δεν διακρίθηκαν είναι ο πόλεμος: οι Κινέζοι δεν φάνηκαν να είναι τόσο σπουδαίοι πολεμιστές , όπως οι Μογγόλοι που τους κατέκτησαν με τον Τζέγκις Χαν και τον Κουμπλάι Χαν στον 13ο αιώνα ΚΕ.
Είχαν τη δική τους Λογοτεχνία (ποίηση και θέατρο), Μουσική και Φιλοσοφία (Λάο Τσε, Κομφούκιος, Τζουάνγκ Τζου κλπ).
Όσο για σύγχρονη τεχνολογία – έχουν συνεργαστεί με τους Ιταλούς κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο (XEV), το πρώτο αμφίβιο drone που κινείται με 180 χλμ. την ώρα και μεταφέρει 250 κιλά κάργκο. Επίσης από το 2016 έχουν το δικό τους δορυφορικό σύστημα!