1. Δυστυχώς είναι πολλά και σοβαρά τα παραπατήματα και ολισθήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ένα έτος και μισό της εξουσίας της. Μερικά προβλήματα μπορούν να θεωρηθούν ατυχίες που όντως δεν οφείλονταν σε παράγοντες εσωτερικούς: η φοβερή πανδημία με τις τεράστιες συνέπειες στην οικονομία· οι τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και στις θάλασσες με πολεμικά πλοία.
Παραδόξως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις φέρθηκε με μεγάλη ετοιμότητα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και στήριξη μεγαλύτερου μέρους του λαού πέρα από τους δικούς της τακτικούς ψηφοφόρους.
Μα η πραγματικότητα δεν συνίσταται μόνο σε “ατυχίες” και σε θετικές αντιδράσεις. Περιέχει και παραλήψεις και παραπατήματα ή αστοχίες που είναι εγγενείς στον κόσμο της ελληνικής πολιτικής.
2. Πολύ σύντομα φάνηκε πως υπήρξαν κάποια έτοιμα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και αυτά μπήκαν σε εφαρμογή. Καταργήθηκε το γελοίο άσυλο στα ΑΕΙ, καθαρίστηκαν εστίες παραβατικότητας ενώ περιοχές όπως τα Εξάρχεια επέστρεψαν στους κατοίκους τους αντί να είναι γκέτο μπαχαλάκηδων. Επίσης προχώρησαν μερικά βαλτωμένα έργα ανάπτυξης όπως στο Ελληνικό.
Αυτά όλα ήταν εύκολα κι έφεραν ανακούφιση κι ευχαρίστηση (και ψήφους).
“Το είπαμε το κάναμε” πολύ σωστά.
Μόνο που είπαμε πολλά άλλα και δεν τα κάναμε. Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο Μεταναστευτικό, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη – δηλαδή δύο από τους πιο σημαντικούς τομείς στην Πολιτεία κι ένα ζήτημα, το μεταναστευτικό, που αποφεύγεται με ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση.
Και τελικά έσκασε σαν βραδυφλεγής βόμβα.
3. Στις 5/9 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Κουμουτσάκος ξεπετούσε αριθμούς κι ευφράδειες δείχνοντας πως γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Μόριας. Μα στην ερώτηση των δημοσιογράφων – “Τι γίνονται όσοι παίρνουν τα επίσημα χαρτιά και φεύγουν” – δεν απαντούσε πως “λιάζονται” και μετά θαυματουργά “εξαερώνονται” σε άλλη διάσταση, όπως έλεγε η κα Τασία. Ο κ. Κουμουτσάκος απλά δεν απαντά! Μα λέει κάπως “Ψάχνουν για δουλειά”!
“Και που θα βρουν δουλειά;”. Εδώ μένει μουγγός. Διότι με την ύφεση, την πανδημία, την πτώση τουρισμού, την εκτόξευση της ανεργίας, “που θα βρουν δουλειά;”
Ε, δεν βρίσκουν δουλειά, εκτός από καθαριστές τζαμιών αυτοκινήτων στα σταυροδρόμια ή χαμάληδες και κράχτες στις λαϊκές. Και φυσικά προσχώρηση στις συνοικίες μεταναστών στην Αθήνα.
4. Η κυβέρνηση δέχτηκε πολύ σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της από την έκρηξη στη Μόρια. Είναι γελοίο και μάταιο να ρωτήσεις πώς στην ευχή δεν διέγνωσε τον κίνδυνο που κυοφορούνταν στον καταυλισμό της απίστευτης αθλιότητας. Και ο αριθμός ήταν τεράστιος 4 ή 5 φορές του κανονικού 3.000. Μα και υπήρχαν και υπάρχουν ομάδες για τις οποίες η απειθαρχία και βία είναι συνήθεια. Επίσης υπήρχαν και υπάρχουν οι παραβατικές πρακτικές των ΜΚΟ και οι αντιδράσεις Μουτζούρηδων!
Αυτά όλα ήταν γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Απλώς, όπως κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση προτιμούσε να μείνει βολεμένη στην κατάσταση που κληρονόμησε και να εθελοτυφλεί κατά την παράδοση και τη νοοτροπία της ελάσσονος προσπάθειας.
5. Το τελευταίο φάνηκε ανάγλυφα στην ψηφοφορία για την άρση του βουλευτικού ασύλου του κ. Πολάκη.
Ναι, πολλοί ίσως θα πουν καλώς δεν έγινε η άρση έτσι που να μπορεί ο κάθε βουλευτής να ομιλεί ελεύθερα.
Ορθό. Μόνο που άλλη είναι η ελευθερία έκφρασης, και άλλη η συνήθεια χυδαιότητας και βρισιάς.
Η απουσία 88 βουλευτών της κυβέρνησης δείχνει την ελαφρότητα με την οποία εκτελείται η κυβερνητική λειτουργία.
Φάνηκε και στην αποτυχία των προετοιμασιών για την έναρξη του σχολικού έτους. Οι μάσκες δεν είχαν σωστό μέγεθος!
Το ίδιο και τα πολλά λόγια των πλείστων μελών της κυβέρνησης.
Περιμένουμε ακόμα δείγματα σοβαρών μεταρρυθμίσεων – όπως αξιολόγηση στο μεγάλο Δημόσιο, ταχύτητα στις δικαστικές υποθέσεις και πάταξη της φαυλότητας της φοροδιαφυγής.
Και ο Σεπτέμβρης φάνηκε να είναι μήνας σκληρός σαν τον Απρίλη σμίγοντας μνήμες με διαθέσεις κι επιθυμίες…. Ο Οκτώβρης ακόμα σκληρότερος!…
Περάσαμε τον Νοέμβριο και φθάσαμε τον Δεκέμβριο. Επιτέλους, άρχισαν να μειώνονται λίγο τα κρούσματα, οπότε θα μειωθούν και οι θάνατοι σε λίγο…