“Ψέματα, ψέματα, φταίω ’γω που σ’ έμαθα…” λέει ένα παλιό τραγουδάκι. Μόνο που μόνοι/μόνες μας μάθαμε να λέμε ψέματα κι έγινε τόσο εύκολο όσο το να ανοίγουμε το στόμα μας…
Ακούω ανθρώπους “του πνεύματος”, των τεχνών, της πολιτικής, της θρησκείας, να μιλούν στην τηλεόραση (δίνοντας συνέντευξη). Διαβάζω σε περιοδικό ή έγκριτη εφημερίδα πάλι ανθρώπους “του πνεύματος”, των τεχνών, της πολιτικής, της θρησκείας, να γράφουν για τις ιδέες και τα πιστεύω και τη δράση τους. Λένε την αλήθεια;
Είναι αποδεδειγμένο γεγονός πως από όλα τα “θα” που οι πολιτικοί ξεστομίζουν γενναιόδωρα στην προεκλογική περίοδο μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός υλοποιούνται μετά, όταν πάρουν την εξουσία. Είναι γεγονός επίσης πως όταν μετά από χρόνια αναφέρονται στην κυβερνητική δράση τους παρουσιάζουν τα πράγματα με τρόπο ευνοϊκό για τον εαυτό τους, με κίνητρα αγνά και με προσπάθειες συνεπείς – και πάντα για το καλό της Πολιτείας. Αυτοί κατανοούσαν τα προβλήματα, αυτοί συμβούλευαν το σωστό. Μα οι άλλοι δεν τους άκουγαν ή δεν τους καταλάβαιναν.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε στο 2021 τον κ. Μητσοτάκη για την προσέγγισή του με την αμερικανική κυβέρνηση του Μπάιντεν και τις νέες διευκολύνσεις που τους προσέφερε, μα πολύ βολικά ξέχασε και, φυσικά, δεν είπε λέξη για τις δικές του διευκολύνσεις που τους προσέφερε όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός (2015-19).
Ο κ. Κωστάκης Καραμανλής δεν έχει πει λέξη για την τρισάθλια κυβέρνησή του (2004-2008) όταν έγιναν απίστευτα εγκλήματα με πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και φυσικά τις ασωτίες και δαπάνες με τις χιλιάδες διορισμούς που επίσπευσαν τη χρεωκοπία της χώρας και την ανάγκη για μνημόνια, μα το 2021 παρουσιάστηκε ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας!
Ακούς ή διαβάζεις πολλά θαυμαστά για τα κίνητρά τους εκτός το ένα αληθινό – τον τρόμο τους για το πολιτικό κόστος. Και συνεχίζουν να το παρακάμπτουν αυτό ενώ “ο κόσμος το έχει τούμπανο…”.
Διάβασα και τη συνέντευξη του κ. Βασίλη Πάντζου, προέδρου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά “Ελάν Πασέ” στο έντυπο LiFO (10 Νοεμβρίου 2021) με αφορμή τον θάνατο του Ν. Σαμπάνη (Ρομά) στο Πέραμα. “Σε μας τους Ρομά, έχουν φορτώσει όλα τα κακά…” είπε. “Δεν κρύψαμε ποτέ ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα στην κοινότητα, ούτε φυσικά τις δικαιολογούμε”.
Μα και τα λόγια του ίδιου και η γραφή του κ. Θοδωρή Αντωνόπουλου που παίρνει τη συνέντευξη (“τραγωδία στο πέραμα… προκαταλήψεις, ρατσισμός… βασανισμένος πληθυσμός… εσφαλμένες αντιλήψεις… γκετοποίηση”) είναι μια προσπάθεια να κρύψουν και να δικαιολογήσουν την παραβατικότητα που επί δεκαετίες εξαπολύουν οι Ρομά σε όσες περιοχές έχουν καταλάβει συχνά παράνομα και συχνά με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας.
Τα λόγια του πατέρα του Νίκου Σαμπάνη είναι δηλωτικά της νοοτροπίας των Ρομά γενικά, αν και είμαι πρόθυμος να δεχτώ πως ενδέχεται να υπάρχουν και καλοσυνάτοι κι έντιμοι ανάμεσά τους.
“Το παιδί έκλεψε ένα αυτοκινητάκι…” Αυτό μόνο – τα παιδιά δικαιούνται να κλέβουν αυτοκινητάκια!
Μα το παιδί (και τα άλλα δυο) έστρεψαν το αυτοκίνητο και όρμησαν κατά των αστυνομικών αντί να παραδοθούν.
Και υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις άλλων κλοπών και καταστροφών, όπως σε εξοχικές κατοικίες (όπου γκρέμισαν τοίχους για να αφαιρέσουν χάλκινους σωλήνες) και στο συγκρότημα κατασκηνώσεων του Δήμου της Νέας Ιωνίας κοντά στα Μέγαρα, ή καταπάτησης εδαφών όπως στο Χαλάνδρι και τόσα άλλα εγκλήματα που αποσιωπούνται.
Τα γκέτο τα φτιάχνουν οι ίδιοι που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα κοινά των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών. Μα οι ίδιοι, λέει ο κ. πρόεδρος, δεν φταίνε. Φταίει η άκαρδη ρατσιστική κοινωνία. Και αν πεις κάτι αντίθετο, σε κατηγορούν για ρατσισμό.
Λέει κανείς ποτέ την αλήθεια;
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.