1. Όπως με τους Ουίγκουρ, έτσι και με το Θιβέτ κυκλοφορεί μια αντικινέζικη προπαγάνδα που κατηγορεί την Κίνα ότι καταστρέφει την παραδοσιακή ζωή στο Θιβέτ, καταπιέζει τους Θιβετιανούς και προσπαθεί να τους κινεζοποιήσει. Υπάρχει η Ετήσια Έκθεση για το 2019 της Αμερικανικής Επιτροπής για Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, σελ. 14, που δημοσιεύθηκε Απρ. 2020 κι είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο (USCIRF = United States Commission for International Religious Freedom).
Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά άρθρα από Δυτικούς και Θιβετιανούς ακολούθους του Δαλάι Λάμα στην εξορία.
Μα για μια πιο ενημερωμένη άποψη οι αναγνώστες ας διαβάσουν το άρθρο CIA Tibetan Program στη Wikipedia. Εδώ θα δουν πως ο Δαλάι Λάμα πήρε μόνο το 1964 180.000$, ξοδεύτηκαν 855.000 για εκπαίδευση ανταρτών κι άλλες 700.000 σε άλλες δραστηριότητες. Ναι, για τον πολύ κόσμο, εντελώς άγνωστα!
2. Υπάρχει μια ρομαντική γενική εικόνα για το Θιβέτ ως μια μακάρια χώρα Shangri La, όπου ο Δαλάι Λάμα και οι ηγούμενοι λάμα των μοναστηριών επόπτευαν την ειρηνική ζωή και πνευματική φώτιση των Θιβετιανών βουδιστών, έναν ουράνιο παράδεισο στο ψηλότερο οροπέδιο του κόσμου, αλυσοδεμένο τώρα από τους αιμοβόρους Κινέζους Κομμουνιστές.
Ίσως οι Κινέζοι δεν έχουν κανένα ουσιαστικό δικαίωμα να κατέχουν το Θιβέτ το οποίο ήταν ένα εντελώς ανεξάρτητο κράτος με δική του γλώσσα, θρησκεία και ιστορική, φυλετική παράδοση τον 7ο αιώνα κε, όταν πρωτοεμφανίζεται στο σκηνικό της γνωστής Ιστορίας. Ίσως πολλές κριτικές κατά των Κινέζων για βία και καταπίεση να αληθεύουν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό.
Μα χρειάζεται να καταλάβουμε πως ως το 1950, οπότε η Κίνα του Μάο κατέλαβε το Θιβέτ, εκεί υπήρχε ακόμα φεουδαρχία και μεγάλες μάζες του πληθυσμού ήταν δουλοπάροικοι σε συνθήκες που επικρατούσαν στη Μεσαιωνική Ευρώπη με τους “αριστοκράτες” αφέντες. Το 95% του πληθυσμού ήταν σκλαβωμένοι κολίγοι.
3. Σήμερα πολλές οικογένειες έχουν στα σπίτια τους λατρευτικούς βωμούς για τον (14ο) Δαλάι Λάμα και για τους Άγιους του Βουδισμού.
Ένα περίπου ισάριθμο ποσοστό οικογενειών έχουν όμοιους βωμούς για τους Αγίους μα και για τον Μάο Τσε Τουνγκ! Διότι, όπως λένε αυτοί οι άνθρωποι, ο Μάο τους απελευθέρωσε από τη στέρηση, τη σκλαβιά, την εκμετάλλευση.
Παράδειγμα. Η μονή Drepung, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λάσα, ήταν ως το 1959 (οπότε οι Κινέζοι άλλαξαν βίαια το καθεστώς και ο Δαλάι Λάμα δραπέτευσε στην Ινδία) ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στον κόσμο με 18 μεγάλα τιμάρια, 25.000 δουλοπάροικους, 300 εκτάσεις βοσκής και 16.000 βοσκούς! Άλλοι Λάμες ή κοινοί γαιοκτήμονες επέβαλαν υπέρογκους φόρους στους καλλιεργητές, κατανάγκαζαν αγόρια στη σκλαβιά των μοναστηριών και κατακρατούσαν τον περισσότερο πλούτο της χώρας. Οι ανυπάκουοι κολίγοι συχνά αλυσοδένονταν, μαστιγώνονταν και βασανίζονταν με ποικίλους άλλους τρόπους.
Ο Θιβετιανός Tashi Tsering είναι καθηγητής Αγγλικών στο πανεπιστήμιο της Λάσα, σπουδαγμένος στο εξωτερικό (ΗΠΑ), έγραψε στην αυτοβιογραφία του The struggle for Modern Tibet πως στα 13 του καταναγκάστηκε να προσχωρήσει στην ομάδα χορού του Δαλάι Λάμα, τον ξυλοκοπούσαν οι δάσκαλοι μοναχοί και τον βίασαν.
4. Οι εξόριστοι Θιβετιανοί, πρώην γαιοκτήμονες και αριστοκράτες διαδίδουν εντελώς ψευδείς ιστορίες για την όμορφη ζωή πριν τους Κινέζους και το τωρινό καταπιεστικό καθεστώς.
Στο Θιβέτ επιτρέπεται το ζεύγος να έχει όσα παιδιά θέλει, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα μόνο δύο τώρα. Και, φυσικά ο κόσμος λατρεύει σε όποια θρησκεία του αρέσει εκεί.
Η δε οικονομία έκανε αλματώδη πρόοδο. Το ΑΕΠ το 1965 ήταν 327 εκμ γιούαν. Το 2015 ήταν 131 δισ – μια άνοδος 300%! Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά εκατομμύρια και τα τελευταία χρόνια έφτανε τον αριθμό 10 ως 12 εκμ και τα έσοδα να είναι 20 δισ! Υπάρχουν τώρα θαυμάσιοι δρόμοι κι εξαιρετικά ξενοδοχεία, όπως το Χίλτον. Ο αναλφαβητισμός έχει μειωθεί σε περίπου 2% (από 95% το 1951) και άνοιξαν 1.500 παιδικοί σταθμοί ενώ χτίστηκαν 1.200 νέα σχολεία. Όλα τα μαθήματα διδάσκονται στη θιβετιανή γλώσσα. Μόνο τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία διδάσκονται στα Κινέζικα διότι δεν υπάρχουν οι όροι στα Θιβετιανά. Όλα δωρεάν.
Σε δημοσκόπηση (2009) μετά τις ταραχές του 2008, μάλιστα, μόνο το 29% ήθελαν ανεξαρτησία!!!