Κάποτε η Σουηδία θεωρούνταν πρότυπο προς μίμηση με τις αξιοζήλευτες δημόσιες υπηρεσίες της. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν, ειδικά στους οπαδούς τους σοσιαλισμού και των ταινιών του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.
Επίσης οι Σουηδοί θεωρούνταν υπέρμαχοι του ανθρωπισμού και των πολιτικών δικαιωμάτων σε δικτατορίες όπως της χούντας στην Ελλάδα.
Ωσότου ανακάλυπτες πως τα ποσοστά αυτοκτονιών ήταν από τα υψηλότερα στη Δύση. Και τότε αναρωτιόσουν για την εγκυρότητα, την πραγματική αρετή, του σουηδικού σοσιαλδημοκρατικού συστήματος.
Πάντα οι στενές επαφές, οι αγκαλιές και διαχύσεις δεν ευνοούνταν καθόλου, διότι το ταπεραμέντο των Σουηδών είναι μάλλον ψυχρό.
Κατά πόσον αυτό προέρχεται από πραγματική αποστασιοποίηση και γνήσια ουδετερότητα δεν είναι ξεκάθαρο. Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για εγωιστική συμφεροντολογική στάση.
Οι οικογένειες είναι κατακερματισμένες με διαζύγια και παιδιά να θέλουν να ζουν χώρια ενώ οι ηλικιωμένοι τοποθετούνται σε οίκους ευγηρίας. Και οι περισσότερες επικοινωνίες γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων και λάπτοπ με email και skype!
Έτσι και τώρα με την κρίση της πανδημίας εύκολα τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και απορούν που άλλες χώρες αναγκάζονται να εφαρμόσουν τόσα μέτρα για να προστατεύονται οι πολίτες.
Με όμοια ψυχρότητα όμως απολύθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι από τις δουλειές τους μέσα στον Μάρτιο (δεκαπλάσιοι από τους απολυμένους τον περυσινό Μάρτιο!).
Είναι μόνο το ταπεραμέντο ή και μια στενοκεφαλιά σαν του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ που κάνει τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να μην παίρνει δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας;
Διότι τώρα, καθώς τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία δεν έκλεισαν, οι πολυάριθμες συγκεντρώσεις δεν απαγορεύτηκαν και η κυκλοφορία παντού συνεχίζει σαν να μην υπάρχει ο ενεδρεύων κορωνοϊός, πολύς κόσμος και ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους στην απουσία μέτρων.
Παρά την στροφή που έκαναν η Αμερική, Βρετανία και Ολλανδία, η σουηδική κυβέρνηση αντιστέκεται: όχι μόνο εκπαιδευτήρια μα και εμπορικά, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ μένουν ανοιχτά με τον συνωστισμό της πελατείας που αγνοεί τον ιό!
Οι Σουηδοί λένε πως δεν ακολουθούν τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», που είναι ανοησία, μα με την αποχώρηση του χειμώνα θέλουν να τονώσουν την οικονομία. Απαγορεύσεις αφορούν επισκέψεις σε γηροκομεία! Και συναθροίσεις 50 ατόμων και άνω!
Η Σουηδία παρά τη μεγάλη γεωγραφική της έκταση έχει πληθυσμό κοντά 10εκμ, σαν την Ελλάδα. Αλλά στα τέλη Μαρτίου είχαν 1435 κρούσματα και 180 νεκρούς, δηλαδή, πάνω από τριπλάσια θύματα της Ελλάδας.
Ομολογώ πως εδώ και καιρό δεν τρέφω πολλή συμπάθεια προς τη Σουηδία, έχοντας εξετάσει τη μάλλον συμφεροντολόγα στάση της στον 2ο ΠΠ. Έμεινε ουδέτερη ενώ έβλεπε την Ευρώπη να σπαράζεται από τους Ναζί μα και τη συγγενική της Δανία και Νορβηγία (όλοι τους ξαδέλφια είναι) να σκλαβώνονται και να λεηλατούνται.
Η Γκρέτα τι να λέει άραγε;
1 Comment
Δημήτρης Θεολογίτης
Η Greta Θα λέει : I regret!