1. Η προέλευση του κορωνοϊού είναι άγνωστη.
Άγνωστη είναι και η προέλευση άλλων ιών και βακτηριδίων.
Γνωρίζουμε, ή πιο σωστά νομίζουμε πως γνωρίζουμε, τόσα πολλά πράγματα. Μα οι γνώσεις μας αυτές είναι πολύ επιπόλαιες, επιφανειακές και από αυτές με λιγοστά αισθητήρια στοιχεία, φτιάχνουμε τεράστιες θαυμαστές θεωρίες.
Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε.
Και τώρα εικάζεται πως αυτός ο ιός προήλθε από μια διατάραξη των φυσικών συνθηκών στην Περιφέρεια Hubei της κεντρο-ανατολικής Κίνας όπου πρωτεύουσα είναι η Wuhan, κοντά στη συμβολή του μεγάλου παραπόταμου Han και του μεγάλου ποταμού Yangtse.
Η Ουχάν έχει μια ιστορία 3.500 ετών και ήταν αρχικά τρεις πόλεις – η Wuchan (=Wu), η Hanku (=han) και η Hanyang (=han, πάλι) η μικρότερη. Η Wuchan είναι στη νότια όχθη του Yangtse και η Hankou στη βόρεια.
Σήμερα έχει 11 εκμ πληθυσμό. Για λίγο διάστημα το 1927 έγινε πρωτεύουσα της Κίνας, όπως και το 1937 με την εισβολή των Ιαπώνων.
2. Το 1994 (Δεκ) ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών στη δυτική Χουμπέϊ όπου χρειάστηκε να εγκαταλειφθούν 13 πόλεις, 140 κωμοπόλεις, 1.350 χωριά και να μετακινηθούν 1,6 εκμ άνθρωποι. (Σε μια χώρα με δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς τέτοιες αλλαγές γίνονται πολύ εύκολα). Το έργο είχε ολοκληρωθεί το 2008 και άρχισε να λειτουργεί το 2011.
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στην ανθρώπινη Ιστορία. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, σχετικοί ιθύνοντες, μιλούσαν με προφανή ευχαρίστηση και αυταρέσκεια για το “σύγχρονο σινικό τείχος” που θα αναγεννούσε όχι μόνο την περιοχή μα ολόκληρη την Κίνα.
Εξάπαντος το έργο βοήθησε όχι μόνο με τις πλημμύρες μα και την ελεγχόμενη παροχή νερού σε πόλεις και χωριά και τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου λόγω μείωσης καύσης κάρβουνου για παραγωγή ενέργειας .
3. Αυτό είναι αλήθεια σε μεγάλο βαθμό. Από τον 3ο αιώνα κχ η Ουχάν ήταν κέντρο εμπορίου και ναυσιπλοΐας, κι ένα πολυάσχολο λιμάνι για την ποταμίσια κυκλοφορία. Ήταν επίσης κέντρο Ταοϊσμού με τον ιερό Πύργο του Γερανού. Και συνέχισε να είναι κέντρο-λιμάνι, τόσο που οι Γιαπωνέζοι τη χρησιμοποίησαν από το 1938 για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην Κίνα. Μα οπωσδήποτε η επαρχία Χουμπέϊ μεταμορφώθηκε. Και η Ουχάν αναγεννήθηκε σε μια ιδιαίτερα κομβική μεγαλούπολη μεταφορών, εμπορίου και τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας την πρόοδο της νέας καπιταλιστικής κομμουνιστικής Κίνας.
Από την άλλη, το “σύγχρονο σινικό τείχος” δεν κατάφερε να εμποδίσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούσαν αρκετές καταστροφές στην πόλη μα και στην ευρύτερη περιοχή. Υπήρξαν καταστροφές το 2008 ενώ το 2010 οι πλημμύρες στην Ουχάν και τριγύρω ήταν οι χειρότερες της 20ετίας. Το 2016 το σενάριο επαναλήφθηκε με το Μετρό να πλημμυρίζει μερικώς, με 15 νεκρούς και την ανάγκη να μετοικήσουν 80.000 πολίτες.
4. Κάθε απολυταρχικό καθεστώς αναπόφευκτα, όπως παρατηρούμε στην Ιστορία, περιέχει μεγάλη δόση διαφθοράς. Αυτό οφείλεται, φυσικά, όχι στο ίδιο το καθεστώς μα στους κομματικούς αξιωματούχους που εκμεταλλεύονται το καθεστώς για τη δική τους καλοπέραση.
Η μετακίνηση του πληθυσμού στην περιοχή Sooyang (δυτικό Χουμπέϊ) για την κατασκευή του Φράγματος συμπεριλάμβανε 13.000 αγρότες με μεγάλα αγροκτήματα. Λέγεται πως εστάλησαν στην τοπική αυτοδιοίκηση (=τοπικό ΚΚK) τα χρήματα της αποζημίωσής τους, μα αυτά μυστηριωδώς (!!!) εξαφανίστηκαν. Οι αγρότες δεν πήραν τίποτα!
Αν οι άνθρωποι είναι όντως έντιμοι και εδραιώνουν ένα κλίμα εντιμότητας στη χώρα και στο κράτος, τότε το απολυταρχικό σύστημα διοίκησης θα επιφέρει γρήγορη ανάπτυξη και ευημερία διότι θα εκλείπουν οι καθυστερήσεις και οι φραγμοί που προβάλλουν διάφοροι αντιρρησίες. Η εντιμότητα προϋποθέτει σοφή εκπαίδευση.
Αν όμως δεν υπάρχει καλό σύστημα εκπαίδευσης που να παράγει συνετούς κι έντιμους πολίτες και κυβερνήτες, τότε το απολυταρχικό καθεστώς μπορεί μεν να προοδεύει στο υλικό, τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο, μα η διαφθορά θα προκαλεί δυσχέρειες και τελικά την κατάρρευσή του.
5. Οι Κινέζοι κυβερνήτες, ιθύνοντες στην υγεία και στην εξωτερική πολιτική, δεν προειδοποίησαν ούτε τους δικούς τους πολίτες ούτε τον υπόλοιπο κόσμο αμέσως για την επιδημία του κορωνοϊού. Πέρασε πολύς καιρός ωσότου δώσουν ακριβή στοιχεία και μόνο μετά, αφού παρουσιάστηκαν κρούσματα στην Ιταλία και αλλού. Το ίδιο είχε γίνει με τους ανάλγητους, διεφθαρμένους κομουνιστές του Τσερνόμπιλ επί κραταιάς Σοβιετίας.
Φταίνε οι άνθρωποι, οι κομματικοί, που εθελοτυφλούν και όχι το σύστημα καθαυτό. Το ίδιο σύστημα, το κινεζικό κομουνιστικό καθεστώς, βοήθησε να περιοριστεί αποτελεσματικά πλέον (14 Μαρτίου, 2020) η επιδημία.
Θα επανέλθω.