Σε ορισμένα μέρη της Σκωτίας , στα τουριστικά μαγαζιά, πωλούνται αγαλματίδια του Braveheart, όπως ονόμασε τον William Wallace που επαναστάτησε κατά των Άγγλων, ο Μελ Γκίμπσον στην ομώνυμη ταινία του. Μόνο που τα αγαλματάκια μοιάζουν του Μελ Γκίμπσον!
Η ταινία (Γενναιόκαρδος) είναι του 1995, ιστορική υποτίθεται, μα μόνο με 2 ή 3 στοιχεία ιστορικότητας, όπως μερικά ονόματα. Αν αφήσουμε στην άκρη την (ανύπαρκτη) ιστορικότητα, έχουμε μια πολύ όμορφη ταινία με καλή πειστική πλοκή και καλούς πειστικούς ηθοποιούς. Ο Γκίμπσον είναι πολύ καλός στον ρόλο του Γουάλας, ο Patrick McGoohan εξαιρετικός ως Άγγλος Βασιλιάς Εδουάρδος, η Sophie Marceau ως πριγκίπισσα Ισαβέλλα (κι ερωμένη του Γουάλας) και η Catherine McCormack ως γυναίκα του Γουάλας που όμως δολοφονείται από Άγγλους. Η σκηνοθεσία του Γκίμπσον είναι εφάμιλλη κάθε Χολιγουντιανού επικού. (Κέρδισε 6 Όσκαρ).
Η πλοκή είναι ουσιαστικά η ζωή του Γουάλας που εμπνέει εξέγερση κατά των Άγγλων. Το σενάριο είναι βασισμένο στο επικό ποίημα “Wallace” του Τυφλού Χάρι. Ο νεαρός Γουάλας βλέπει (στον 13ο αιώνα) τους Άγγλους να σκοτώνουν τον πατέρα και τον αδελφό του που πολεμούν για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Αργότερα παντρεύεται μια γλυκιά Σκωτσέζα, τη Μάριον, μα κι αυτή δολοφονείται από τους Άγγλους. Τότε ο αγρότης μετατρέπεται σε αδυσώπητο, διψασμένο για εκδίκηση επαναστάτη. Αφού σκοτώνει με τη βοήθεια φίλων και συγγενών τους στρατιώτες που δολοφόνησαν τη γυναίκα του αρχίζει μια εκστρατεία κατά των Άγγλων δυναστών. Ενώνει μερικές οικογένειες και κερδίζει μερικές μάχες φτάνοντας ως την Υόρκη. Μα τελικά, παρότι τα φτιάχνει με την Ισαβέλλα, τον προδίδουν μερικοί Σκωτσέζοι φύλαρχοι, κι αιχμαλωτίζεται από τους Άγγλους. Εκτελείται απάνθρωπα καθώς ο δήμιος τον τεμαχίζει κομμάτι κομμάτι. Στο μεταξύ ο ετοιμοθάνατος Εδουάρδος, ανήμπορος να μιλήσει, κατάκοιτος, μαθαίνει από τη νύφη του Ισαβέλλα, γυναίκα του γιου του Εδουάρδου (που θα γινόταν Εδουάρδος ο 2ος) πως το παιδί που περιμένει είναι του Γουάλας και πεθαίνει μουγγρίζοντας! (Αργότερα η Σκωτία θα ελευθερωθεί από τον Robert Bruce).
Η εξαίρετη πλοκή και ιδίως το επεισόδιο με την Ισαβέλλα, είναι παντελώς ανιστόρητη. Η Ισαβέλλα ήταν δεν ήταν 2 ετών όταν ο Γουάλας εκτελέστηκε.
Ο Blind Harry που έγραψε το επικό για τη ζωή του Γουάλας έζησε 200 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα κι ελάχιστα είναι γνωστά για τον ίδιο. Ισχυρίζεται πως βάσισε το επικό του σε ένα βιβλίο του John Blair, παιδικού φίλου και πνευματικού του Γουάλας, μα το βιβλίο αυτό είναι άγνωστο (ανύπαρκτο).
Πριν τον Robert Bruce ο σύγχρονος του Γουάλας Andrew Morey (ή Murry) στην πραγματικότητα ηγήθηκε μιας μεγάλης εξέγερσης κατά των Άγγλων και πέθανε από πληγές που δέχτηκε στη μάχη πάνω στη Γέφυρα Stirling. (Η ταινία πάντως είναι συγκλονιστική).