Αντιγράφω από άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη στην Κυριακάτικη Καθημερινή (31 Ιουλίου 2022).
Στις 24 Απριλίου 2022, στο άρθρο του «Το στοίχημα της γλώσσας» (Καθημερινή της Κυριακής) ο Νότης Παπαδόπουλος σημείωσε πως σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων ρώτησε η παρουσιάστρια ποιες χώρες βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι παίκτριες έδωσαν Αφρική, Ιταλία, Βερολίνο, Πορτογαλία, ως και Νέα Ζηλανδία. Παρότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εκεί, στην Ουκρανία όπου διεξάγεται ο πρώτος ευρωπαϊκός πόλεμος του 21ου αιώνα, καμιά δεν έδωσε την Ουκρανία, τη Ρωσία ή έστω τη γειτονική Τουρκία. Άγνοια όχι μόνο Γεωγραφίας μα και επίκαιρων σοβαρών γεγονότων!
Σε άλλο πρόγραμμα, η τηλεπαρουσιάστρια ρώτησε τι σημαίνει «λιλιπούτειος» και πώς ορθογραφείται το επίθετο. Οι φοιτήτριες-παίκτριες δεν ήξεραν. (Εγώ θα ρωτούσα επίσης από πού προέρχεται αυτό το επίθετο.)
Ο Παπαδόπουλος σκέφθηκε πως θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να πάρει κόπιες μερικών τέτοιων εκπομπών και να τις στείλει στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ για να δουν οι δραστήριοι συνδικαλιστές τι καρπούς παράγουν και προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία!
Μετά ο Δρυμιώτης παρουσιάζει μια συλλογή μαργαριταριών από διάφορες εξετάσεις που έχει συλλέξει μια ιστοσελίδα (chiouras.blogspot.com).
(Γυμνάσιο Αθήνας:) Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλαδή με δύο έννοιες. Μια όταν είσαι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο.
Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιβύη της… Αλεξάνδρειας.
Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για τη «Στάση του Νίκα»; Απάντηση: Παλιά είχαν μια στάση κι εκεί νίκησαν, γι’ αυτό την είπαν «Στάση του Νίκα».
Τρισκατάρατο είναι το πλοίο το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία.
Τετράκης σημαίνει τέσσερις φορές παραπάνω. Παράγει και τον τετρακοσυλλέκτη. Ο άλλος, ο κανονικός, λέγεται απλός ρακοσυλλέκτης.
Η επανάσταση στις Ινδίες είχε αρχηγό και σύμβολο το Γάντι του Μανχάταν.
(Σχολή Αστυνομίας:) Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη και για τον λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες.
Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ηταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες
Η Ραφήνα ήτανε σύζυγος του Ραφήνου. (Δηλαδή του Εβραίου Πάπα)
(Γυμνάσιο Κορίνθου:) Και οι Ρώσοι ανέδειξαν μεγάλους ποιητές όπως ο Πούσκας, ο Λένιν, ο Τρότσκι και ο Ιβάν ο Τρομακτικός. Από την ποίηση αυτή σώζεται σήμερα η Σιβηρία με την παγωμένη λίμνη των Κύκλων που ο Τσακ Κόφσκι την έκανε παλέτα.
Ερώτηση: Τι γνωρίζεις για την ιστορική περίοδο του Διαφωτισμού; Απάντηση: Διαφωτισμό είχαμε όταν στη Γη είχε πολύ φως και καθόλου νύχτα.
Η Παραφίνη ήτανε η θεά που προστάτευε τα Χερουφίμια και τα Σεραφίμια.
(Λύκειο Λασιθίου:) Δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του Ισραήλ ήταν τα Σόδομα και τα Γόμορα. Οι Σοδομιστές ήταν υπέρ της κοινωνικής ισότητας, ενώ οι Γομαριστές ήταν εγωιστές και συντηρητικοί.