1. Ο κ. Γιώργος Τζαβέλας είναι ένας αριστερός που προσποιείται πως δεν είναι κι έγραψε ένα σχόλιο στο άρθρο μου “Πολιτική Οικονομία 137: Αναρχοαριστερή ανεπιχειρηματολογία”, όπου αφού απέδειξε με διάφορες άσχετες αρλούμπες πως μάλλον δεν διάβασε το άρθρο και σίγουρα δεν κατάλαβε τίποτα από όσα διάβασε, δεν αναφέρει κανένα επιχείρημα κατά (πχ οι Αναρχοαριστεροί δίνουν επιχειρήματα, τα ανοιγμένα Αρχεία των Σοβιετικών δείχνουν ευρύτητα πνεύματος, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ασύγκριτη άνοδο ευημερίας των πολιτών, ο Μαρξ ουδέποτε εξύβρισε μεγαλοαστούς κλπ), αναφέρει πως χάρη στους Αριστερούς οι άνθρωποι προόδευσαν κι εργάζονται τώρα μόνο 8ωρο!
Είναι ολοφάνερο πως, όπως όλη αυτή η λεγεώνα των τρολ στο Διαδίκτυο, πάσχει κι αυτός από “αμύθητη αμάθεια”.
2. Η “αριστεροσύνη” πρωτοεμφανίστηκε με τον Λένιν στις αρχές του 20ου αιώνα με τη σημασία που έχει σήμερα η λέξη. Μα ας δεχθούμε και στην περίοδο του Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο (1848), μετά στη Διεθνή Ένωση Εργατών (Γενεύη 1866) και στο Κεφάλαιο 1ος τόμος (1867), ναι αναφέρεται το 8ωρο ή κάτι συγγενές.
Σε άρθρο της για την Πρωτομαγιά, ο Ριζοσπάστης (10/5/2005), που μόνο ρίζες δεν σπάει και δη τις δικές της σταλινικές, αναφέρει φυσικά τον Μαρξ μόνο και τη συμμετοχή του στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας (=Πρώτη Διεθνής) στη Γενεύη Σεπτ 1866, όπου όντως πάρθηκε η απόφαση για 8ωρο κι έγινε η σχετική πρόταση.
Μα, βέβαια, ο Ριζοσπάστης και οι σύντροφοι του ΚΚΕ στον Περισσό δεν ξέρουν πως υπάρχουν και υπήρξαν άλλοι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για τη βελτίωση της διαβίωσης των εργατών, ούτε πως οι μόνοι που δεν την βελτίωσαν μα την χειροτέρεψαν απάνθρωπα είναι οι Μπολσεβίκοι στη Σοβιετία και όπου αλλού επικράτησε ο κομμουνισμός.
3. Το 8ωρο είναι μια πανάρχαια πρακτική στη Βεδική Παράδοση στην αρχαία Ινδία.
Στη σύγχρονη εποχή, πρώτος σκέφθηκε το 8ωρο ο Βρετανός μεγαλοβιομήχανος Robert Owen που καθιέρωσε το 1810 (ναι, 1810) 10ωρο (από 12 ή 16 ώρες!) στην κοινότητα με τα εργοστάσια του στο New Lanark και το 1817 πρότεινε το 8ωρο με το σύνθημα “8 ώρες εργασία, 8 ώρες αναψυχή, 8 ώρες ανάπαυση”, οπότε η Πρώτη Διεθνής καθυστέρησε κατά 50 έτη!
Παρεμπιπτόντως η ΔΕΕ ή Πρώτη Διεθνής ούτε μαρξιστική ήταν ούτε αριστερή. Γι αυτό διαλύθηκε. Φυσικό είναι οι κομμουνιστές να θέλουν να την καπελώσουν και να διεκδικούν τα εύσημα!
Οι κομμουνιστές ούτε ξεκίνησαν ούτε προώθησαν στην πράξη το 8ωρο πουθενά – άσχετα με τα Συντάγματα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
4. Μια δημοσίευση στο Διαδίκτυο ισχυρίζεται πως το 8ωρο εφαρμόστηκε πρώτα πρώτα στην Ισπανία το 1915: είναι iefimerida. Ναι, οπωσδήποτε υπήρξαν αναταραχές από αναρχικούς, μάλιστα, αναρχικούς του Μπακούνιν, στην Ισπανία από το 1870, μα και άλλες νωρίτερα. Και τον Φεβρουάριο 1919 έγιναν απεργίες σε μεγάλη κλίμακα, αρχίζοντας στη Βαρκελώνη (στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο La canadiense) και μετά εξαπλώθηκαν στη Βαλένθια, Κορούνια, Μαδρίτη κλπ, και τον Απρίλιο 1919 όντως το 8ωρο εφαρμόστηκε.
Μα προηγήθηκαν άλλες χώρες. Οι συντάκτες του άρθρου έχουν μαύρα μεσάνυχτα.
5. Οι Βρετανοί πρώτοι εφάρμοσαν το 8ωρο στο έτος 1833 (των πολλών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων) μα μόνο για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών.
Το 1844 ο Tom Mann της Σοσιαλδημοκρατικής Ομοσπονδίας (Social Democratic Federation) 23 έτη πριν την ΔΕΕ πίεζε στο Συνέδριο των Trades Union για 8ωρο γενικό και αυτό επετεύχθη μόνο το 1889 με τους εργαζόμενους στην παραγωγή Φωταερίου στο Beckton (ανατ. Λονδίνο)!
Στο μεταξύ στις ΗΠΑ η επιδίωξη του 8ώρου άρχισε το 1836: στη Βοστόνη, οι ξυλουργοί στα πλοία (δίχως συνδικαλισμό!) απέκτησαν το 8ωρο χάρη στην κατανόηση των πλοιοκατασκευαστών το 1842.
Τον Ιούνιο 1868 το Κογκρέσο θέσπισε νόμο για το 8ωρο σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Έκτοτε ακολούθησαν εφαρμογές διαδοχικά σε πολλούς κλάδους. Ακόμα και ο Φορντ το εφήρμοσε στα εργοστάσιά του το 1914 από μόνος του δίχως πίεση.
Θα ήταν ευχής έργο αν όλοι αυτοί οι αναρχοαριστεροί φρόντιζαν να μάθουν λίγη αληθινή Ιστορία αντί να παπαγαλίζουν μια παλαιολιθική προπαγάνδα.