Ο Σάκης Μουμτζής είναι συμπαθέστατος στο μπλογκ μας και συχνά δανειζόμαστε άρθρα του. Διότι συχνά διατυπώνει ιδέες που μας είναι ιδιαίτερα προσφιλείς. Παίρνω ένα άρθρο του από την Καθημερινή 20/9/2022 που έχει κακοτεχνία.
Φέτος οι πολιτικές εκδηλώσεις της ΔΕΘ μύριζαν ναφθαλίνη. Είχαν από αποστασία μέχρι κρατικοποιήσεις και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, τη διαβόητη ΑΤΑ της ένδοξης δεκαετίας του 1980. Είναι αξιοπερίεργη η αυτοσυγκράτηση του Ν. Ανδρουλάκη που σταμάτησε την αναδρομή του στο παρελθόν στο 1965. Με την αντιδεξιά φόρα που έχει πάρει, θα μπορούσε κάλλιστα να αναφερθεί και στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και γιατί όχι και στις εκλογές της βίας και της νοθείας.
Ως εδώ ουδείς ψόγος! Μα μετά συνεχίζει:
Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος στο ταξίδι στον χρόνο. Σταμάτησε στη δεκαετία του 1980. Τότε που οι κρατικοποιήσεις –που βεβαίως είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση– ήταν κεντρική πολιτική του πανίσχυρου τότε ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Θυμάμαι πως τότε τις κρατικοποιήσεις τις αποκαλούσαμε κοινωνικοποιήσεις για να δώσουμε μια άλλη διάσταση, πιο θελκτική, σε μια πολιτική που μετά λίγα χρόνια κατέρρευσε παγκοσμίως με πάταγο. Η δε περίφημη ΑΤΑ το μόνο που είχε πετύχει ήταν να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, γι’ αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν σοβαρεύτηκε, την κατήργησε.
Εδώ έχουμε δυο λάθη. Το ένα, περί «κοινωνικοποιήσεων», είναι αληθές μα ο όρος δόθηκε από τον μέγα «αείμνηστο» Ανδρέα Παπανδρέου. «Εμείς» τον υιοθετήσαμε μιμούμενοι. Το δεύτερο λάθος είναι πολύ σοβαρό και δείχνει την κακή δημοσιογραφία. Γιατί οι κρατικοποιήσεις έγιναν από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Στο Βήμα 26/4/1981 ο Παπανδρέου, ο υπέρμαχος του σοσιαλισμού, δήλωνε: «Αυτό που είναι κρατικοποιημένο στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ παραπάνω από ότι πρέπει… Πιστεύουμε πραγματικά σε λιγότερη κρατική παρέμβαση από ό,τι υπάρχει σήμερα. Είναι εκπληκτικό το ότι το 50% του εθνικού μας προϊόντος σήμερα παράγεται στα πλαίσια του Δημοσίου… Δεν υπάρχει ανάλογο φαινόμενο στη Δυτική Ευρώπη!» Βέβαια ψευδόταν προεκλογικά πως ήθελε λιγότερες κρατικοποιήσεις (ή κοινωνικοποιήσεις)!
Πάντως λίγο καιρό αργότερα, ο Μ. Έβερτ, υπουργός Οικονομικών τότε, δίχως ίχνος ντροπής κατηγορούσε τον Ανδρέα πως βρισκόταν εκτός πραγματικότητας – μόνο για να επιβεβαιώσει ο ίδιος στη συνέχεια πως ο Ανδρέας πολύ απλά έλεγε την αλήθεια:
Επίσης το 60% των ναυπηγείων της χώρας.
Επιπλέον, το κράτος δημιουργεί μεγάλες παραγωγικές μονάδες για την εξόρυξη και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. (Συνέντευξη Έβερτ στη Μεσημβρινή 22/6/1981).
Οι πολλές κρατικοποιήσεις έγιναν από την κυβέρνηση Καραμανλή!!!