Για να έχουμε δικαιοσύνη σε οποιοδήποτε τομέα της Πολιτείας πρέπει να έχουμε δίκαιους ανθρώπους που γνωρίζουν άμεσα τι είναι η δικαιοσύνη.
Η «άδικη» φορολογία περιορίζει την «ανάπτυξη» έγραψε ο Σερ. Κωνσταντινίδης στην Καθημερινή 5/2/22. Εστιάζει δε στη φοροδιαφυγή η οποία, γράφει, αναγκάζει το κράτος να «εισπράττει με τον εύκολο τρόπο, με φορολογία στην κατανάλωση, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες.»
Επιβαρύνονται οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με φόρους, για παράδειγμα, στη χρήση κινητών τηλεφώνων, σε όσους πίνουν μπίρα ή οδηγούν εταιρικό αυτοκίνητο. Πλήττεται η ανταγωνιστικότητα με υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, υπερφορολογείται ό,τι δεν μπορεί να κρυφτεί, π.χ. ακίνητα. Επικρατεί η αίσθηση αδικίας.
Γιατί δεν μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή το κράτος; Διότι δεν θέλει. Διότι καμία κυβέρνηση δεν το ήθελε, ούτε η Αναρχοαριστερά του Τσίπρα. Επί δικής του κυβέρνησης, μάλιστα, στην τοτινή «προοδευτική συμμαχία» με τους Ανέλ-ληνες του τζογαδόρου Πάνου Καμμένου, αυξήθηκαν 29 διαφορετικοί φόροι. Το 2018 οι φόροι συνολικά έφτασαν το 40% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι περίπου 34%. Και ας μη νομιστεί πως ο σαλταδόρος σοσιαλιστής αφαιρούσε από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ (μεγάλης περιουσίας). Οι πολίτες πληρώνουν πρόσθετους φόρους επειδή μιλούν στα τηλέφωνά τους, ταξιδεύουν (και ξοδεύουν βενζίνη), πίνουν καφέ ή ό,τι άλλο, πηγαίνουν διακοπές, τρώνε ψωμί και παρόμοια. Έμμεσοι φόροι στην κατανάλωση όχι πολυτελών αγαθών, μα πολύ αναγκαίων όπως η βενζίνη, το τηλέφωνο, το ψωμί. Ο δε Τσίπρας εξακολουθεί να το παίζει σοσιαλιστής εξαπατώντας τους υπνωτισμένους του τσιπριστές.
Καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε στην πράξη να αποδώσει δικαιοσύνη, άσχετα με τις άφθονες μεγαλοστομίες της. Το έκανε μόνο όπου νόμιζε πως τη συμφέρει για να εξασφαλίσει ψήφους.
Ο Κωνσταντινίδης πιστεύει πως «δίκαιη» φορολόγηση είναι η επιβολή φόρων ανάλογα με το εισόδημα. Πολύ απλά, αν έχεις μεγαλύτερο εισόδημα από μένα θα πρέπει να πληρώνεις περισσότερο φόρο. Το αν εσύ δουλεύεις περισσότερο ενώ εγώ τεμπελιάζω δεν αναφέρεται σε αυτή την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί «δίκαιης» φορολογίας. Αλλά, ναι, αναφέρεται πως η «άδικη» φορολογία περιορίζει την ανάπτυξη.
Πιστεύει επίσης πως η φορολογία περιουσίας στην Ελλάδα που «είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ» είναι «άδικη» και πως μείωση στον ΦΠΑ και μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ορθά μέτρα.
Τέτοιες αντιλήψεις είναι λαθεμένες.
Υπάρχει περιουσία και περιουσία. Δηλαδή κινητή και ακίνητη. Η φορολογία κινητής περιουσίας είναι άδικη. Η φορολογία ακίνητης είναι δίκαιη. Κινητή είναι χρήματα, κοσμήματα, αγαθά, σπίτια και ό,τι μπορεί να μετακινηθεί. Ακίνητη είναι μόνο μια: ιδιοκτησία εδάφους. Άλλο το έδαφος και άλλο το κτήριο ή η καλλιέργεια πάνω στο έδαφος.
Δίκαιη είναι μόνο η φορολόγηση της αξίας εδαφών, όπου και αν βρίσκονται. Όχι κτισμάτων, καλλιεργειών και ορυχείων. Η δεύτερη είναι φορολογία της εργασίας και ανάπτυξης και την περιορίζει και αποτρέπει. Η πρώτη είναι απόλυτα θεμιτή και η μόνη που δεν περιορίζει την εργασία και ανάπτυξη όπως δηλώνει κάθε Εγχειρίδιο (Πολιτικής) Οικονομίας. Μα καμιά κυβέρνηση με τόσους ακριβοπληρωμένους συμβούλους και Υπουργούς Οικονομικών (όλοι σπουδαγμένοι στο εξωτερικό συνήθως) δεν συγκεντρώνεται στην ακίνητη αποφεύγοντας την κινητή!
Ναι, όχι ΕΝΦΙΑ, μα Γεωφορολόγηση!