1. Η ΔΕΗ αντιπροσωπεύει γλαφυρότατα τον κρατισμό και κρετινισμό του ηλίθιου ελληνικού έθνους εδώ και δυο αιώνες σχεδόν. Έχουμε γράψει για τον κακότυχο κολοσσό αυτό της οικονομίας αρκετές φορές. Σήμερα θα μείνω με τις τελευταίες εξελίξεις του δράματος.
Η ΔΕΗ είναι ένα κρατικό και συνδικαλιστικό μονοπώλιο που μόλις τα δυο τελευταία χρόνια άρχισε να σπάει, ευτυχώς, χάρη στους Θεσμούς.
Όλες οι κυβερνήσεις την έκαναν φέουδό τους για διορισμούς και έλεγχο παροχής ηλεκτρισμού: γι αυτό έμενε στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους. Οι επιτήδειοι συνδικαλιστές με ακατάπαυστες απειλές απεργίας και παύσης παραγωγής ρεύματος κρατούσαν όμηρους και την εκάστοτε κυβέρνηση και το έθνος, που δεν μπορεί πλέον να ζήσει δίχως ηλεκτρισμό, κι έτσι αύξαναν μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.
Έτσι ουδέποτε η εταιρία δεν μπόρεσε να είναι μια πραγματικά ευημερούσα κερδοφόρα επιχείρηση όπως θα έπρεπε.
2. Πρόσφατα, το 2014 είχε κέρδη 91 εκμ. Το 2015 χάρη στην ανικανότητα του Τσίπρα και των τσιρακιών, είχε ζημιά 103 εκμ. Με την επιμονή των Θεσμών και τη συμβολή τραπεζών και φορολογουμένων (και συνεπών καλοπληρωτών), το 2016 είχε κέρδη 68 εκμ και το 2017 128 εκμ. Μα ήδη διαφαινόταν μια κάμψη και όντως το 2018 έκλεισε με ζημιές 903,7 εκμ. (Ενώ υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί ύψους 2,7 δις, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής λαϊκίστικης πολιτικής των τσιπριστών.)
Το οφειλόμενο ποσό των 2,7 δις είναι σχεδόν το μισό του τζίρου της ΔΕΗ. Η εταιρία αναγκάστηκε από τους άθλιους τσιπριστές να μην κόβει το ρεύμα για οφειλές ως και 1.000 ευρώ. Έτσι έχει τη ζημιά, έχει ξεμείνει από ρευστότητα και χάρη στα τραγικά αποτελέσματα που δείχνει ο ισολογισμός του 2018 έκλεισαν οι όποιες προσβάσεις στις διεθνείς αγορές.
Ας ληφθεί υπόψη πως η ΔΕΗ χρωστά τώρα 3,7 δις και οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει το 1,7 δις, οπότε και αυτές είναι ανάλογα εκτεθειμένες.
3. Η ΔΕΗ ήταν καταδικασμένη από την αρχή καθώς έμενε εγκλωβισμένη στην κρατική αγκαλιά για να ικανοποιεί τις κομματικές ορέξεις της κυβέρνησης.
Υπήρξαν ευκαιρίες, πέρα από τον απογαλακτισμό από τον θλιβερό κρατικό θηλασμό, για κάποια εξυγίανση. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πραγματική εξυγίανση δεν θα υπάρξει αν η εταιρία δεν αποκρατικοποιηθεί και αρχίσει να λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση.
Μια πρώτη ευκαιρία σοβαρής αναδιάρθρωσης εμφανίστηκε με το σχέδιο “Μικρή ΔΕΗ” το 2015, μα φυσικά, διπλά ανίκανοι λόγω μέθης από την κατάληψη της εξουσίας, οι τσιπριστές την απέρριψαν για να εφαρμόσουν τις τρωγλοδυτικές τους σκοτεινιές με πώληση λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλές τιμές (ζημιογόνες)!
Οι αναρχοαριστεροί δεν ήθελαν τη “Μικρή ΔΕΗ” διότι το σχέδιο επέβαλλε την οριστική διάλυση της κρατικής μονοπωλιακής επιχείρησης με όλα τα καλά που προσφέρει για κομματική εκμετάλλευση.
4. Μα μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία με την προειδοποιητική έκθεση της εταιρίας Mckinsey που διαπίστωνε πως τον Φεβρουάριο 2018 τα χρέη της Δημόσιας (=κομματικής) Επιχείρησης ήταν 8 φορές μεγαλύτερα από τα αφαιμακτωμένα λειτουργικά της κέρδη.
Το “σχέδιο Πυξίδα”, όπως έγινε γνωστή η έκθεση εκείνη, έμεινε στο συρτάρι παρότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε πληρώσει αδρά για την εκπόνησή της. Κι έμεινε στο συρτάρι και άγνωστο το σχέδιο, διότι, όπως ισχυρίστηκε τότε ο κ. Παναγιωτάκης, δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά!!!
Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ που συνεδρίασε για να το εγκρίνει ουδέποτε (τότε ή αργότερα) έλαβε γνώση των προτεινόμενων λύσεων.
Όπως καταλαβαίνει κάθε νουνεχής αναγνώστης οι λύσεις ήταν ανάθεμα για τα τσιπρικά τσογλάνια που συστηματικά καταστρέφουν τη χώρα.
Και καλά δεν είχε γίνει μετάφραση τότε και τα μέλη του ΔΣ ήταν αγράμματοι σαν τον πρωθυπουργό. Δεν έχει γίνει έκτοτε μετάφραση, πάνω από έναν χρόνο;
Εξάλλου, η Mckinsey παρέδωσε το σχέδιο – έκθεση στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας ταυτόχρονα. Προφανώς ούτε σε αυτά υπάρχουν εγγράμματοι μεταφραστές!
Το σχέδιο είχε δυο βασικές προτάσεις. Η μια είναι μείωση του προσωπικού κατά 6.000 εργαζομένους, δηλαδή περίπου το 50% του συνολικού προσωπικού, σε μια περίοδο 5 ετών. Η δεύτερη είναι αύξηση στα τιμολόγια.
Φαντασθείτε τώρα τους τσιπριστές υπουργούς, διοικητές της ΔΕΗ και συνδικαλιστές, να σπεύδουν να υλοποιήσουν τέτοιο σχέδιο. Καλύτερα να αυτοκτονήσουν – αφού θα αυτοκτονούσαν πολιτικά. Και ακόμα καλύτερα, να ενταφιαστεί στο χρέος η ΔΕΗ!
Γι’ αυτό όταν τότε η Καθημερινή αποκάλυπτε το προτεινόμενο σχέδιο (13/5/18) οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικητές της ΔΕΗ, αντί να προχωρήσουν σε κάποια μερική εφαρμογή των ακριβοπληρωμένων συμβουλών της Mckinsey έσπευσαν να κατηγορήσουν την εφημερίδα για συμμετοχή σε κερδοσκοπικά παιχνίδια! (Η πρακτική αυτή ξεκίνησε με τους Μαρξ κι Ένγκελς που, όταν άλλος επέκρινε τις ανοησίες τους, έλεγαν «Α, είναι μεγαλοαστός! Τι περιμένετε!»…)