1. Οι τσιπριστές επαίρονται διότι, όπως ορθά λένε, «πέτυχαν» στην έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με 3,9% (ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται με λιγότερο από 1%!). Ναι, η χώρα βγήκε στις «αγορές» μα το κόστος είναι τεράστιο και μόνο οι τσιπριστές μανδαρίνοι της Οικονομίας δεν το αντιλαμβάνονται.
Αλλά το πρώτο σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η έλλειψη επενδύσεων που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Αν μάλιστα οι επενδύσεις ξεπερνούσαν τα 80 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2010), η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο – ή και να μη δανείζεται! Ταυτόχρονα η ανεργία θα μειωνόταν ραγδαία, φθάνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ αντί το 18% που έχει.
2. Οι επενδύσεις έπεσαν πολύ χαμηλά τα τελευταία 10 έτη. Το 2007 ήταν 60 δισ. (26% του ΑΕΠ). Το 2018 ήταν μόλις 20,5 δισ. (11% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μετά το 2011 οι καθαρές επενδύσεις (αφού αφαιρεθούν οι αποσβέσεις) είναι συνεχώς αρνητικές.
Μπορεί ξένες άμεσες επενδύσεις να δείχνουν κάποια άνοδο το 2016 κι έπειτα, μα συνολικά παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 3,5%, στην Ελλάδα μόλις 1,9%!
Το ΑΕΠ (=ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύνολο) αυξήθηκε το 2018 στον ρυθμό του 1,9% ενώ θα είχε αυξηθεί σε 3,4% αν υπήρχαν επενδύσεις με θετικό πρόσημο.
Χρειάζεται για την ώρα αύξηση επενδύσεων κατά 15% ετησίως ώστε σε μια πενταετία να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.
Δυστυχώς, οι τσιρπιστές προτιμούν τις λενινιστικές ιδεοληψίες τους παρά τις επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία και την κοινωνική ευημερία.
3. Με την υπερφορολόγηση έχουν μαζέψει ένα μαξιλάρι ρευστότητας κοντά στα 48 δισ. ευρώ, το οποίο όμως κάθεται αδρανές και χρηματοδοτεί τις κρατικές δαπάνες μέχρι το 2023 (και τις προεκλογικές σπατάλες των τσιπριστών για να μαζέψουν ψήφους το 2019).
Δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό σχέδιο για μια πιο αποδοτική χρήση αυτού του κεφαλαίου ρευστότητας.
Απεναντίας, ένα μεγάλο μέρος του μαξιλαριού (πάνω από 15 δισ.) έχει κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ με αρνητικό επιτόκιο -0,4%. Δηλαδή η φύλαξή του κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι ανεβάζει το κόστος του πάνω από το 3,9% για το οποίο κομπάζουν ξεδιάντροπα οι Τσακαλώτος και Τσίπρας!
Τώρα μόλις κατόρθωσαν αυτοί οι φωστήρες να πείσουν τους δανειστές μας να δεχθούν την εξόφληση του ακριβότερου μέρους των δανείων (περίπου 4 δισ) που έχει επιτόκιο 5,13%. Αυτό τουλάχιστον θα φέρει κάποιο μέτρο ανακούφισης, αν και θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.
Μα υπάρχουν και 11 δις. στη ΕΚΤ με υψηλότερο επιτόκιο του ΔΝΤ φτάνοντας 6% και 6,5% – ποσά διπλάσια εκείνων πριν την κρίση του 2010.
Δυστυχώς, οι Τσακαλώτος και Τσίπρας δεν ενδιαφέρονται και πιθανώς να πάμε για νέα δάνεια!!!