Η Ελληνική πρωτιά είναι στη διαφθορά!
Αυτό ας μη μας εκπλήσσει. Διαφθορά σημαίνει βρομιά, σήψη. Οι Βρυξέλλες χρόνια τώρα σέρνουν την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές που δεν θέλουν οι κυβερνήσεις (καμιά κυβέρνηση) να τακτοποιήσουν από φόβο πολιτικού κόστους και τη συνηθισμένη πανεθνική τεμπελιά. Έτσι έχουμε παντού βρομιά.
Η πρωτιά μας προκύπτει εντελώς αβίαστα από το ειδικό Ευρωβαρόμετρο για διαφθορά που έγινε Μάρτιο-Απρίλιο 2022 για την Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Σύμφωνα με την αντίληψη των πολιτών της η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ των 27 – με τη μεγαλύτερη επιδείνωση να διαπιστώνεται στην Υγεία (Η Υγεία που θα έπρεπε να είναι απόλυτα καθαρή για να ξεβρομίζει άλλους τομείς!).
Το 91% των ερωτηθέντων είπαν πως, Ναι, είναι διαδεδομένες πρακτικές στο σύστημα Υγείας η κατάχρηση εξουσίας και το πάρε-δώσε φακελακιών για προσωπικό όφελος. Προσέξτε 91%!
Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 29%.
Στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 από το 81% το 2021.
Στον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) τα φακελάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Σύμφωνα όμως με το Ευρωβαρόμετρο στην Ελλάδα, 27 από τους ερωτηθέντες ομολόγησαν πως, ναι, έδωσαν φακελάκια για πιο ευνοϊκή εξυπηρέτηση! (Η Ρουμανία μας ακολουθεί ασθμαίνοντας στο σβέρκο μας!)
Αλλά το ζήτημα της διαφθοράς εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο το 98% των Ελλήνων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην Πολιτεία.
Το 6% μόνο θεωρεί πως η διαφθορά έχει πέσει την τριετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το 41% θεωρεί πως η κατάσταση δεν άλλαξε. Μα το 51% θεωρούν πως η διαφθορά αυξήθηκε.
Το 55% θεωρούν πολύ νορμάλ να χρησιμοποιείς την εξουσία σου (αν την έχεις) ή κάποιο μέσο (αν το έχεις) ή χρήματα για να πετυχαίνεις πιο ευνοϊκή εξυπηρέτηση (είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα). Και το 51% νομίζει πως δεν έχει νόημα να κάνεις καταγγελία διότι πολύ απλά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει!
Παίρνω αποσπάσματα από άρθρο του Χ. Τσούκα στην Καθημερινή, 31.07.2022:
Το «φακελάκι» και η κανονικοποίησή του:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει οικογένεια στη χώρα που να μην έχει εμπειρία από κάποιου είδους φακελάκι (σε εξευγενισμένα ελληνικά: «άτυπες πληρωμές») σε ελληνικό νοσοκομείο. Δεν θα ξεχάσω την περίπτωση, πριν από χρόνια, όταν η μητέρα μου χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Πριν και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, για επισήμως καταγεγραμμένες εξετάσεις, μας ζητούνταν άτυπες πληρωμές. Η κορύφωση ήταν η απαίτηση της καρδιοχειρουργού: μας ανακοίνωσε ψυχρά ότι η αμοιβή της –άτυπη και επιπρόσθετη των επίσημων χρεώσεων του νοσοκομείου– θα ανερχόταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ χωρίς απόδειξη και σχεδόν στο διπλάσιο με απόδειξη. Oταν ρώτησα προς τι η διάκριση, η απάντηση ήταν: «Ξέρετε πώς γίνεται στην Ελλάδα»…. [Ά]λλη ηθική δοκιμασία, όταν αγαπημένος μου θείος υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρκίνου, σε δημόσιο νοσοκομείο. Απαιτήθηκε άτυπη πληρωμή του χειρουργού – το διαβόητο φακελάκι…
Βραχυχρόνια, η απόκρυψη προστατεύει την αυτοεικόνα των εμπλεκομένων. Το πέπλο της σιωπής βαθμιαία θεσμοποιείται. Οι ιατρικές ενώσεις σιωπούν (εκτός κι αν ερωτηθούν, οπότε θα πουν τα γνωστά τετριμμένα), οι (κομματικές) διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν κίνητρο, ικανότητες και διάθεση να εμπλακούν σε συγκρούσεις, ενώ το υπουργείο Υγείας απλώς ρητορεύει, γνωρίζοντας ότι οι άτυπες πληρωμές γιατρών του ΕΣΥ το απαλλάσσουν από τις τεράστιες ευθύνες του για τους αξιοθρήνητα χαμηλούς μισθούς τους.
Οταν ακούω τον πρωθυπουργό να μιλάει με υπερηφάνεια για την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που προσφέρει η Ελλάδα, σκέφτομαι ότι μια τέτοια δήλωση είναι αληθής μόνο αν η ποιότητα ζωής ιδωθεί στενά ευδαιμονιστικά, δηλαδή αποηθικοποιημένα. Αν συστατικό στοιχείο της ποιότητας ζωής είναι η αξιοπρέπεια των πολιτών στη χρήση δημόσιων αγαθών, σε μια χώρα στην οποία η διαφθορά θεωρείται αυτονόητη, οι κυβερνήτες της δεν μπορούν να είναι περήφανοι.
* Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick.