Πρότινος δημοσιεύσαμε το Ε1680: Πολιτικά αυτογκόλ όπου αναφέραμε και το άστοχο (να το πω ευγενικά) σάλπισμα της κας Καϊλή για την «αθλητική διπλωματία» του Κατάρ που χάρη στο Μουντιάλ πέτυχε «τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας»! Δυστυχώς η κα Καϊλή συνήθιζε να ξεχύνει πολλές τέτοιες ανοησίες. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ασυνάρτητη προπαγάνδα της που εκθειάζει το Κατάρ ως «Η πιο ειρηνική χώρα … με μηδέν εγκληματικότητα» μάθαμε πως είναι λόγια πληρωμένου λομπίστα – και η κυρία φυλακίστηκε για να δικαστεί! Μια πολιτική καριέρα 30 ετών τινάχτηκε στον αέρα από την ανοησία της απληστίας!
Το Κατάρ έχει στρατηγική θέση καθώς έχει πάρα πολλά λεφτά.
Το Κατάρ δεν θέλει να βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Σαουδικής Αραβίας. Για αυτό διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν (που ανταγωνίζεται τη Σαουδαραβία) και μέσω αυτού με τη Ρωσία, μα και με τη Δύση που θέλει φιλική σχέση με το Κατάρ και τον Ερντογάν και άλλα κράτη (εχθρικά προς τη Σαουδαραβία)!
Είναι ζήτημα ισορροπίας.
Η Αμερική έχει χάσει τη θέση πρώτης ξένης Δύναμης στη Μέση Ανατολή (και μέχρι το Πακιστάν). Έτσι το Κατάρ προσπαθεί να γίνει το υπομόχλιο ισορροπίας εισάγοντας νέες (υπερ-)Δυνάμεις στην περιοχή.
Έχει οπωσδήποτε τις βάσεις των ΗΠΑ. Μα έχει αγοράσει και όπλα από την Κίνα, η οποία εισδύει προσεκτικά όπου μπορεί. Κι έχει αρνηθεί να ακολουθήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχει επίσης το φιλελεύθερο (και προοδευτικό) πνεύμα του Al Jazeera. Έχει αγοράσει και όλο το χρέος του Ερντογάν και σέρνει την Τουρκία από τη μύτη! Επιπλέον επενδύει στη Γαλλία και εισάγει γαλλική μόδα σε ρούχα και αρώματα. Έτσι δείχνει σύγχρονο πολιτισμένο, εκλεπτυσμένο κράτος που μπορεί να οργανώσει το Μουντιάλ, όχι καθυστερημένο και μάλλον άγριο με αραβικές πολεμικές παραδόσεις και αγριάδες. Το Μουντιάλ έφερε και θα φέρει τουρισμό!
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να τα έχεις καλά με όλους εξίσου. Έτσι η Σαουδαραβία και μερικά άλλα κράτη του Κόλπου έχουν κόψει τις στενές σχέσεις με το Κατάρ – κυρίως λόγω στήριξης του Ιράν και άλλων μη ευπρόσδεκτων μουσουλμανικών ομάδων.
Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία συμμετέχουν στο Μουντιάλ.
Μα υπάρχουν προβλήματα και ας μην έχουν βγει κραυγαλέα στην επιφάνεια. Οι Δυτικοί σίγουρα δεν ενθουσιάζονται από το φλερτάρισμα του Κατάρ με το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο οι Γάλλοι δεν διαμαρτύρονται.
Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται ο κυνισμός με τον οποίο μεταχειρίστηκαν τις χιλιάδες ξένων εργαζομένων (και μάλιστα μουσουλμάνων από το Μπαγκλαντές). Χιλιάδες πέθαναν λόγω άθλιων συνθηκών. Βέβαια σε μεγάλο βαθμό φταίνε και οι κυβερνήσεις τους που δεν φρόντισαν να έχουν εγγυήσεις για τους πολίτες τους!