Στα μέσα Ιουνίου η Κίνα εκδήλωσε μεγάλη ενόχληση με τη φίλη της Ρωσία διότι βρήκε πως η Ρωσία διέρρευσε στη Δύση τη λεπτομέρεια πως η Κίνα θα της παράσχει όπλα και μάλιστα βλήματα συμβατά, ή αντίστοιχα, των σοβιετικών 122 κι 152mm τα οποία στέρεψαν. Και ο Πούτιν αναφέρθηκε 2 φορές ανοιχτά στο ότι η πολεμική βιομηχανία τους καθυστερεί τρομερά στην παραγωγή όπλων! Άλλες χώρες αδυνατούν να προμηθεύσουν τέτοια βλήματα και οι Ρώσοι άδειασαν τις αποθήκες της φίλης Λευκορωσίας.
Σε έναν πόλεμο φθοράς, όπως έχει εξελιχθεί η ρωσική εισβολή, αυτά τα βλήματα έχουν μεγάλη, κρίσιμη σημασία.
Οι Κινέζοι οργίστηκαν διότι είχαν διαβεβαιώσει τους Δυτικούς πως δεν θα έδιναν όπλα στη Ρωσία μα θα τηρούσαν ουδετερότητα. Αν όντως πουλήσουν όπλα στη Ρωσία, οι προτάσεις και προσπάθειες τους για ειρήνευση θα φανούν υποκριτικές – προσπάθειες που ούτως ή άλλως ο Ζελένσκι βλέπει πως ευνοούν τη Ρωσία εφόσον δεν θέτουν σαν όρο την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Οι Δυτικοί (Αμερικανοί, Βρετανοί κι Ευρωπαίοι) νιώθουν βέβαιοι πως οι Κινέζοι δεν θα το κάνουν αυτό. Νομίζουν πως οι Κινέζοι θέλουν μόνο τα φτηνά καύσιμα όπως και οι Ινδοί. Θα τους ήταν δύσκολο να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις σε αυτές τις δυο χώρες.
Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά που ξεγελιούνται από Ρώσους ή Κινέζους. Ακόμα και τώρα οι Ρώσοι χρησιμοποιούν επιθετικά ντρόουν αγορασμένα από την Κίνα.
Ο Μάο ήθελε μια αυτοκρατορική Κίνα, υπερδύναμη, στη θέση της Αμερικής. Ο Χι θέλει το ίδιο τώρα. Με κάθε αποδυνάμωση των Δυτικών η Κίνα βγαίνει κερδισμένη.
Δύσκολο να ξέρεις τι πραγματικά σχεδιάζουν οι Κινέζοι.