1. Κατά καιρούς, κάθε χρόνο δηλαδή, διάφοροι σοβαροί οργανισμοί εκτός Ελλάδας δημοσιεύουν εκθέσεις που, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δείχνουν πως φέρονται πολιτικοοικονομικά οι χώρες του πλανήτη μας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα (οπωσδήποτε σύνεργο των καπιταλιστών, κατά τους απανταχού αναρχοαριστερούς, και οπωσδήποτε εχθρικό προς την αναμάρτητη χώρα μας) εξέδωσε προς τα τέλη του 2017 το Doing Business Report 2018 για να καθοδηγεί κυβερνήσεις, τράπεζες, κερδοσκόπους, επενδυτές και άλλους εκμεταλλευτές του λαού.
Ανάμεσα σε πολλά άλλα αναφέρει, τα πολύ γνωστά ακόμα και στους τσιπριστές, απλοϊκά πράγματα: απουσία επενδύσεων, χαμηλή απασχόληση, αυξανόμενη τάση δημογραφικής γήρανσης (δηλ. περισσότεροι γέροι και λιγότεροι νέοι, σαν τον δυναμικό Τσίπρα και τα παλληκάρια του). Όλα αυτά προδιαγράφουν μια μακρόχρονη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυσπραγία – και ας επαίρονται οι τσιπριστές για την καταπληκτική τους επιτυχία ως κυβέρνηση (ακυβερνησίας).
2. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την Ελλάδα προτελευταία στην ΕΕ σε όλους γενικά τους δείκτες ανάπτυξης και προόδου. Αλλά, για να μην στρεβλώνουμε τα γεγονότα, μας κατατάσσει ως 69η σε σύνολο 190 χωρών (δηλαδή στο πρώτο 1/3 παγκοσμίως). Οπότε ας γιορτάζουμε!
Όλοι γνωρίζουμε πως το τσιπρικό κράτος, ο τσιπρισμός γενικά, μισεί θανάσιμα την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον επιχειρηματικό τομέα που δεν εντάσσεται στη δική του κρατική εποπτεία και διοίκηση. Διότι ο Ιδιωτικός Τομέας εργάζεται και ο τσιπρισμός σιχαίνεται την εργασία και αγαλλιάζει στην ανεργία. Αλλά ας μην λοξοδρομώ.
Έχουμε πρωτιά στην μη εφαρμογή συμβάσεων και στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, πάμπολλες εκ των οποίων είναι ανεφάρμοστες μορφές ή απόψεις συμβάσεων. Χρειάζεται κατά μέσο όρο μια περίοδος 1.580 ημερών για να διευθετηθεί μια υπόθεση δικαστικά. Η δεύτερη χειρότερη χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι η Σλοβενία μα μόνο με 1.160 μέρες ενώ τουλάχιστον 10 χώρες στην ΕΕ κινούνται στις 500 μέρες! (Γι’ αυτό από τους Βυζαντινούς χρόνους προτιμούμε τα Βαλκάνια και την Τουρκία παρά την ψευτο-ευρωπαϊκή μεταμφίεσή μας, υποθέτω.)
3. Είστε, ας πούμε κάποια επιχείρηση οργανωμένη σαν ρολόι και κατορθώνετε παρά την υπερφορολόγηση, να έχετε κάποιο κέρδος ώστε να φυτοζωείτε – εκτός κι αν αδιαφορείτε για ορισμένους νόμους, οπότε μένει λίγο παραπάνω κέρδος. Όμως έχετε μπλέξει με κάποιον απατεώνα ή συνδικαλιστή που θέλει να σας ξεζουμίσει (όσο λίγο κέρδος κι αν έχετε, είστε “πλούσιος” επιχειρηματίας). Ξέρετε -και οι δικηγόροι όλοι το επιβεβαιώνουν- πως έχετε δίκιο στην μπλεγμένη υπόθεση. Θα περιμένετε 1.580 μέρες, δηλαδή πάνω από 4 ½ χρόνια για να βρείτε το δίκιο σας στα έξοχα δικαστήρια της εξοχότερης χώρας του πλανήτη! Ζήσε, Μάη μου…
Αλλά μην ανησυχείτε. Είμαστε προτελευταίοι στη μεταβίβαση περιουσιακών δικαιωμάτων και στο κτηματολόγιο. Ξέρετε, αν έχετε μετοχές στο Χρηματιστήριο, δεν μπορείτε να τις μεταβιβάσετε στην/στον σύζυγο εκτός αν πεθάνετε ή αν τις πουλήσετε και τις αγοράσει εκείνη/εκείνος – συνήθως με ζημιά)! Εδώ η παράνοια ανήκει και στους ψευτοφιλελεύθερους κάθε χροιάς και χώρας.
Είμαστε πρώτη ή δεύτερη από το τέλος σε όλη την ΕΕ σε αδειοδότηση, δανειοδότηση, ηλεκτροδότηση, τραπεζική χρηματοδότηση, πληρωμή φόρων, ευκολία εμπορίου και πτωχευτική διαδικασία. Υπάρχουν και μερικά άλλα στοιχεία, μα αυτά αρκούν.
Αλλά το έτος 2018 θα είναι θαυμαστό για επενδύσεις και άλματα κατά τον κ. Τσακλώτο, την κα Αχτσιόγλου και τον κ Παπαδημητρίου, υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και …Προπαγάνδας. Και βέβαια τον κ. Τσίπρα.