1. Εδώ και καιρό γίνεται λόγος σε διάφορους τόνους για αξιολόγηση στο διαβόητό μας Δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα η αξιολόγηση γίνεται αυτόματα από μέρα σχεδόν σε μέρα. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που ο ιδιωτικός τομέας δεν αρέσει διόλου στους τσιπριστές και βάλθηκαν να τον ξεκάνουν ολοκληρωτικά – με κάθε έννοια.
Παλαιά υπήρχαν προσπάθειες αξιολόγησης μα με παρωπίδες και με μεθόδους του ρομαντικού 19ου αιώνα. Στην Παιδεία μόνο φιλόλογοι θεωρούνταν πως μπορούσαν να κάνουν αξιολόγηση κι έτσι το σύστημα δεν φτούρησε – αν και επέβαλλε μια πειθαρχία κι έναν ζήλο στο έργο.
Το Μνημόνιο όριζε πως έπρεπε να γίνει αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Χωρίς το Μνημόνιο δεν θα γινόταν τίποτα, μα τίποτε δεν γινόταν έτσι κι αλλιώς διότι οι συντεχνίες, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες κλπ (σαν την ΑΔΕΔΥ) είχαν μουλαρώσει.
2. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2016 – μικρή καθυστέρηση.
Φυσικά ακολούθησαν θριαμβολογίες και παιάνες από την τσιπρική κυβέρνηση για ένα νέο κατόρθωμα. Και από μια άποψη είχαν δίκιο. Οι προηγούμενοι λαπάδες της σοσιαλδημοκρατίας είχαν αποτύχει θλιβερά.
Αλλά στην πραγματικότητα, η ολοκλήρωση μόνο ολοκληρωμένη δεν είναι. Σε πολλά υπουργεία υπάρχει αποχή μικρή και μεγάλη σχετικά:
Οικονομίας και Ανάπτυξης 12% Ναυτιλίας και Νήσων 14%
Παιδείας κλπ 18% Ψηφιακής Πολιτικής 18%
Υγείας 22% Οικονομικών 22%
Δικαιοσύνης 33% Εσωτερικών 45%
Εργασίας κλπ 55% Σε ορισμένους Δήμους 70%
Σε άλλα υπουργεία και οργανισμούς η αποχή κυμαίνεται ως 10%. Μόνο στα Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού η αποχή ήταν μηδέν.
3. Αλλά δεν υπάρχουν γνωστά συγκεντρωτικά αποτελέσματα παρότι έχουν περάσει 3 μήνες. Ο ένας λόγος είναι η αποχή. Ο άλλος και σημαντικότερος είναι η απουσία του απαραίτητου μηχανισμού επεξεργασίας των υφιστάμενων δεδομένων που συγκεντρώθηκαν μετά από τόσες συγκρούσεις και μάχες μεταξύ συμφεροντολόγων συνδικαλιστών και υπουργών που ναι μεν απαιτούσαν τα στοιχεία, μα εσώψυχα συμπαθούσαν τη στάση των συνδικαλιστών.
Έτσι λόγω “τεχνικών” και “γραφειοκρατικών” κωλυμάτων άγνωστη μένει ακόμα η αποτελεσματικότητα και η εργασιακή επίδοση των ΔΥ μας.
4. Η αξιολόγηση για το 2017 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Η κα Γεροβασίλη, που μοιάζει να έχει πάρει το όλο θέμα ζεστά τώρα στο υπουργείο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ποσοστό αποχής μόλις 9%), δήλωσε πως η νέα αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, που πάντα είναι κώλυμα, μα και η παρακωλυτική τακτική των ΔΥ που αντιτίθενται με μένος στην αξιολόγηση, και να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η συλλογή των δεδομένων. Έτσι θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ή τράπεζα με όλα τα συγκεντρωμένα στοιχεία και φάκελο για κάθε ΔΥ.
Αμήν και πότε… Όπως συνηθίσαμε την ηλεκτρονική φορολογική μας δήλωση, την πληρωμή μέσω κάρτας και άλλα «καινά δαιμόνια» που όμως κάνουν τον βίο πολύ πιο βιώσιμο.