1. Συμφωνώ με τις φαντασιακές προτάσεις του κ. Χ. Γιανναρά στην επιφυλλίδα του στην Καθημερινή, 6/8/17.
Γράφει για τη Δημοκρατία και την κατάργηση του πελατειακού κράτους και «τη στυγνή πρωθυπουργοκεντρική απολυταρχία».
Μόνο που, ως συνήθως, εγώ δεν καταλαβαίνω τι είναι η ουσιαστική δημοκρατία κάτω ή πίσω από τις «επιφάσεις» όπως τις λέει ο ΧΓ, δηλαδή κόμματα, εκλογές, κοινοβούλιο, «ελευθεροτυπία».
Μιλάει για αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά δεν λέει ποια άλλα γνωρίσματα έχει εκτός από τις «επιφάσεις».
Είναι προφανές πως δεν πολυκαταλαβαίνει από πολιτική και διακυβέρνηση, αφού νομίζει πως «ο Σύριζα… είχε τις ρεαλιστικότερες δυνατότητες και κατεξοχήν το συμφέρον» να επιχειρήσει «την κατάλυση του πελατειακού κράτους.»
2. Είμαι σίγουρος πως στο σημείο αυτό γλίστρησε στον παραλογισμό. Διότι το «πελατειακό κράτος» είναι μια εκδοχή της δήθεν φιλελεύθερης δημοκρατίας που προσεγγίζει τον κομμουνισμό ακριβώς όπως και η «στυγνή πρωθυπουργοκεντρική απολυταρχία».
Οι δύο αυτές ιδιότητες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι εκδηλώσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας όταν αυτή διέπεται από άγνοια, αλαζονεία και απληστία. Στο κομμουνιστικό καθεστώς οι δυο τους λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία. Από τη μια είναι ο δικτάτωρ ως απολυταρχία και από την άλλη ο σύνολος λαός ως πελατεία.
Ο απόλυτος μονάρχης βασίλευε ελέω Θεού. Ο νέος απολυταρχικός πρωθυπουργός και δη ο δικτάτορας κυβερνά ανελέητα, ιδίως αν είναι αμόρφωτος και νομίζει πως είναι καλύτερο να είναι απατεώνας και ψεύτης και μέγα κατόρθωμα να «βγει στις Αγορές» και να υποθηκεύσει ακόμα περισσότερο το μέλλον των δισεγγόνων μας (όπως ορθά το υποδείχνει και ο ΧΓ).
3. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και η ορθότερη θα είναι η κατάλυση του πελατειακού κρατισμού. Και πολύ ορθά ο ΧΓ αντιλαμβάνεται πως κανένα κόμμα από τα υφιστάμενα στη χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τόσο τολμηρή καινοτομία.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΧΓ επιτίθεται στον Σόιμπλε αποκαλώντας τον «συμβολική φιγούρα του παγκοσμιοποιημένου πρωτογονισμού». Τι στην ευχή είναι αυτός ο «πρωτογονισμός»;
Πως ξέρει ότι ο Σόιμπλε, όταν λέει μεταρρυθμίσεις, εννοεί «ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους, ακόμη πιο απάνθρωπη μείωση μισθών και συντάξεων, προκλητικότερα περιθώρια ασυδοσίας των κερδεμπόρων, πληρέστερη εξασφάλιση παραμονής στην εξουσία των αρνησιπάτριδων και αμοραλιστών του διεθνισμού».
Αυτά όλα ούτε τα επέβαλε ούτε τα πρότεινε ο Σόιμπλε: τα επέβαλαν οι δικοί μας πασοκάριοι και νεοδημοκράτες και τώρα συριζανέλληνες.
Κρίμα που ο ΧΓ ρητορεύει με όλες αυτές τις περίπλοκες λέξεις…
Όταν το 2010 και 2011 οι Ευρωπαίοι έστειλαν ειδικούς να μας βοηθήσουν να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, εμείς γράφαμε πύρινες επιφυλλίδες για ξένες παρεμβάσεις και την αδιαπραγμάτευτη εθνική κυριαρχία μας ενώ αυτοί που χρειάζονταν βοήθεια, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο κλητήρα, κλωτσούσαν σαν άγρια πουλάρια κάθε προσφορά.
1 Comment
Ανώνυμος
Αγαπητέ Νικόδημε καλησπέρα σας,
Πώς σας ήρθε τώρα να ανασύρετε αυτό το άρθρο ;
– Χρ. Γιανν. : "…το κοινωνικό κράτος τσεκουρώθηκε ακόμα περισσότερο, παρανοϊκά." Μας κοροϊδεύει ; Οι κρατικοκηφήνες αυξήθηκαν με τους Συριζανέλληνες (!) Και θα αυξηθούν περαιτέρω, εν όψει εκλογών …
"Ακόμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τις ρεαλιστικότερες δυνατότητες και κατεξοχήν το συμφέρον να το επιχειρήσει …" ( την κατάλυση του πελατειακού κράτους (!) Έ, σίγουρα μας κοροϊδεύει : το αντίθετο ενστερνίζεται !
"…συναινούν σε ένα Σύνταγμα πρωθυπουργοκεντρικού ολοκληρωτισμού" Αν δεν κάνω λάθος θεμελιωτής και επικαρπωτής: ο "αείμνηστος" Ανδ. Παπανδρέου ! Τώρα ο μίμος απλώς συνεχίζει!
"Η δημοκρατία, για να συνιστά πολιτική πραγματικότητα και όχι επίφαση διακοσμητική της τυραννικής κομματοκρατίας, δεν μπορεί να συμβιβάζεται με ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ανάλογον με αυτόν των ευζώνων της φρουράς του."
Τι ακριβώς ζητάει ειδικά απ' τον σημερινό Π.της Δ. ;
Το θέμα είναι μήπως μετακυλίσουμε σε μια μετασοβιετική Ολιγαρχία ( με τον ευνοούμενο απ' τους συριζανέλλ-φερέφωνο του Πούτιν και των συμφερόντων της "μαμάς Ρωσίας " …άρχοντα του ποδοσφαίρου της Βορ. Ελλάδος να αλωνίζει ) – όπως μερικά γειτονικά κράτη !
Αυτή η "διαμάχη" των Μεγ. Δυνάμεων με τρόπαιο την μικρή-Μεγάλη μας χώρα φαίνεται να ανακυκλώνεται διαρκώς …
Με εκτίμηση
Ιορδάνης Παρασκευάς