Ε1840: Καταπληκτικά γεγονότα

Ε1840: Καταπληκτικά γεγονότα

1. Ένα γραμμάριο του DNA μπορεί να αποθηκεύσει 215 petabytes πληροφοριών. Αυτό είναι ισάριθμο/ισόποσο με 100 δις DVD!

2. Στον χρόνο που σας παίρνει να διαβάσετε αυτήν την πρόταση, πάνω από 100 κεραυνοί θα έχουν χτυπήσει τον πλανήτη μας.

3. Ένα φτάρνισμα μπορεί να πιάσει τα 150 χλμ την ώρα – δηλ. τρέχει πιο γρήγορα από πολλά αμάξια σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

4. Το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που, αν μετρούσαμε ένα άστρο το δευτερόλεπτο, θα χρειάζονταν 3.000 έτη για να μετρηθούν όλα τα άστρα.

5. Ο ήλιος είναι στην πραγματικότητα λευκός, όχι κιτρινοκόκκινος, μα η γήινη ατμόσφαιρα αλλάζει το χρώμα του.

6. Το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο Όλυμπος στον πλανήτη Άρη που φτάνει τα 22 χλμ (3 φορές το ύψος των Ιμαλαΐων σχεδόν).

7. Το Great Barrier Reef στη θάλασσα της περιοχής Queensland, νότια Αυστραλία, καλύπτει κοντά 344.400 τετραγωνικά χλμ και περιέχει 3.000 ξεχωριστά συστήματα κοραλλιών με 600 διαφορετικά είδη και 1.500 είδη ψαριών: είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Γης.

8. Υπάρχει ένα είδος μέδουσας που ζει επ΄ άπειρον εφόσον δεν πληγωθεί, αρρωστήσει ή φαγωθεί από θηρευτή. Η turritopsis dohrnii είναι γνωστή ως αθάνατη!

9. Το χταπόδι έχει μεγάλη νοημοσύνη: μπορεί να λύσει προβληματικές καταστάσεις, να ανοίξει ένα βαζάκι, να δραπετεύσει από ένα ντεπόζιτο και να εξερευνήσει τον χώρο.

10. Ένα σμήνος φλαμίνγκο (φοινικόπτερα) λέγεται flamboyance (=φαντασμαγορία) και είναι, ως σύνολο, εξίσου όμορφο σαν ένα πουλί μόνο του.

11. Οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ τους με κραδασμούς από χτυπήματα των ποδιών τους στο έδαφος που φτάνουν ως και 20 χλμ μακριά.

12. Το πιο καταπληκτικό θαύμα είναι ο αληθινός εαυτός μας, απροσπέλαστος από τον νου και τις αισθήσεις μας, γνωστός μόνο στον εαυτό του – όταν ησυχάζει πλήρως ο νους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *