Ε1907: Πλημμύρες;….

Ε1907: Πλημμύρες;….

Τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι αν έχουμε πάλι πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο ή/και αλλού;

Υπάρχουν έτοιμα σχέδια πέρα από το νούμερο 112;

Είχαμε πλημμύρες και επί Συριζαίων τσιπριστών και μάλιστα και στην Αττική, περιοχή εποπτευόμενη από την κα Δούρου. Υπήρξαν και άλλες αλλού και νωρίτερα και αργότερα. Κάθε χρόνο τις έχουμε – ως αντιστάθμισμα για τις φοβερές φωτιές του καλοκαιριού.

Τώρα έχουμε πλημμύρες και στη μέση του καλοκαιριού! Γι’ αυτό κι εγώ, δίχως γνώσεις επί του θέματος αναρωτιέμαι.

Αναμφίβολα οι κυβερνητικοί κράχτες θα μας διαβεβαιώσουν πως είμαστε θωρακισμένοι και κατά πλημμυρών και κατά πυρκαγιών! (Όπως είμασταν και για την Οικονομία μας επί Κωστάκη ακάματου Καραμανλή 2009!)

Παραθέτω μερικά σχόλια του Νότη Παπαδόπουλου από την Καθημερινή 17/9/23.

Ανεπαρκή αποδείχθηκαν και τα αντιπλημμυρικά έργα που υποτίθεται πως θωράκισαν τη χώρα μετά τον «Ιανό». Βέβαια, οι ποσότητες νερού που έπεσαν σε ένα 24ωρο στο Πήλιο και στον Βόλο ήταν μεγαλύτερες από το νερό που πέφτει σε αυτές τις περιοχές σε δύο χρόνια. Και μπροστά σε αυτόν τον πρωτοφανή κατακλυσμό η χώρα αποδείχθηκε ανέτοιμη, με αργά αντανακλαστικά και χωρίς κανενός είδους σχεδιασμό για εκκενώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πλημμύρες εκδηλώθηκαν στις ίδιες περιοχές και το 2020.

Καλό και σωτήριο το «112». Αλλά τι αξία μπορεί να έχει όταν οι πολίτες ειδοποιούνται μέσα στη νύχτα για την πλημμύρα που έρχεται, χωρίς να ξέρουν πού να πάνε για να προστατευθούν από το τσουνάμι του νερού που κατεβαίνει από το βουνό; Κι όταν γίνεται φανερό ότι το πλημμυρικό φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο, γιατί δεν καλείται από την πρώτη στιγμή ο στρατός να υψώσει αναχώματα αλλά και να απομακρύνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους;

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της θεομηνίας, στον Αλμυρό Βόλου, βρίσκεται μια ολόκληρη ταξιαρχία πεζοναυτών – σίγουρα 300 από αυτούς αν είχαν σπεύσει από την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στα χωριά της Καρδίτσας, 24 ώρες δηλαδή νωρίτερα, με βάρκες, τζιπ και μηχανήματα, θα έκαναν μεγάλη διαφορά.

Οι Αμερικανοί με τους καταστροφικούς τυφώνες που χτυπούν τη χώρα τους μας έχουν δείξει τον δρόμο πολλές φορές έως τώρα. Ενα συντονιστικό κέντρο στήνεται αμέσως στην πληγείσα περιοχή, ο σχεδιασμός υπάρχει έτοιμος για κάθε περίσταση και ο επικεφαλής κυβερνήτης ή κάποιος έμπειρος στρατιωτικός αναλαμβάνει το έργο, με δικαίωμα να κινητοποιήσει αμέσως όσες δυνάμεις απαιτηθούν για να αντιμετωπίσει τη θεομηνία. Ούτε ο πρόεδρος παίζει ρόλο ούτε οι υπουργοί – αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ιδέα από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ας το κάνουμε όπως οι Αμερικανοί.

Είχαμε τους Ολλανδούς ειδικούς με δυο σχέδια. Ένα μας αρκεί. Ή έστω το γενικό αμερικανικό σύστημα.

Κρίνοντας από τον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, θα λέγαμε πως το καλοκαίρι φέτος προμηνύεται αντίστοιχα καυτό.

Είμαστε όντως θωρακισμένοι και για πυρκαγιές;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *