Ε1918: Αυξανόμενη αισχροκέρδεια

Ε1918: Αυξανόμενη αισχροκέρδεια

- in Επικαιρότητα
0

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι τσιπρισμός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διότι τελικά περί αυτού πρόκειται.

Αντί να δημοσιεύσουμε το άρθρο Η καλή ακρίβεια του Κώστα Καλλίτση (Καθημερινή 28/4/24), παίρνω μόνο τα κύρια τμήματα που δείχνουν αφενός με στοιχεία την αισχροκέρδεια και αφετέρου την αδιαφορία/αδράνεια, ή και πελατειακή εύνοια, ίσως και μια ύπουλη, παράξενη ψηφοθηρία, της κυβέρνησης.

Ας καταλάβουμε πως ο τσιπρισμός δεν είναι ιδιότητα του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του που με τους Ανέλ-ληνες του κ. Γραμμένου εκδήλωσαν τα γνωρίσματα της ανεντιμότητας, της  ανικανότητας και ανευθυνότητας, μαζί και εξαπάτησης, ναρκισσισμού και υποκρισίας. Βλέπουμε τα ίδια φαινόμενα και φανφαρονισμό σήμερα.

Γράφει λοιπόν ο αξιόπιστος, οξυδερκής και φίλτατος Κώστας Καλλίτσης:

Στις αρχές Απριλίου ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε την έκθεσή του στην ετήσια γενική συνέλευση του ιδρύματος. Οι αναφορές του στον πληθωρισμό κερδών έκαναν αίσθηση: με αφορμή την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2021-22, επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – είπε. Το 2022 στη βιομηχανία αυτές οι αυξήσεις έφτασαν στο 19,5% και στο 17% σε εμπόριο, ξενοδοχεία – εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση.

Ο Γ. Στουρνάρας κατ’ επανάληψιν αναφέρεται στον αδύναμο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τις καθ’ ημάς αγορές, όπως η αγορά των τροφίμων (από την παραγωγή μέχρι το ράφι της λιανικής), τα ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλους κλάδους με ολιγοπωλιακή δομή. Ανάλογες διαπιστώσεις κάνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τι κάνει επ’ αυτού η κυβέρνηση; Επί πέντε χρόνια επιμελώς αποφεύγει να θίξει τα κακώς κείμενα.

Ετσι ο πληθωρισμός συμμετείχε ενεργά στη «συνετή» δημοσιονομική πολιτική. Βοήθησε να βρίσκονται τα λεφτά για να συντηρείται ένα κράτος άθικτο από μεταρρυθμίσεις, που σέρνεται, χωρίς σχέδιο, προτεραιότητες, αξιολόγηση.

Και μπορεί η ελληνική βιομηχανία να δουλεύει με τα ακριβότερα –λόγω φορολογίας– καύσιμα της Ευρώπης εις βάρος της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ή μπορεί να αυξήθηκε 37,5% το 2023 η φορολογική – ασφαλιστική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού που έχει δύο παιδιά, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόνο 29,5%. Αλλά, πάντως, πετυχαίνουμε «υγιή».πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΑΕΠ αυξάνεται, μαζί και οι ανισότητες. Το 2022 τα εισοδήματα από μισθούς ήταν το 27% του ΑΕΠ (δεύτερο μικρότερο ποσοστό στους «27»), ενώ τα εισοδήματα από κέρδη ήταν το 52,2% του ΑΕΠ – τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους «27» και δεύτερο μεγαλύτερο στους «20» της Ευρωζώνης. Και το 2023 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο πέτυχαν την υψηλότερη κερδοφορία της 15ετίας: πάνω από 10,4 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενου ρεκόρ 11,3 δισ. ευρώ το 2007.

Και όσο παρατείνεται η πρωτοφανής πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και η επίσης πρωτόγνωρη αδυναμία της αντιπολίτευσης, ίσως όλα αυτά ψιλοδιασκεδάζονται με ευχολόγια για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και για αυξήσεις στους μισθούς. Μέχρι να τιναχτεί το καπάκι.

Είμαι σίγουρος πως όλοι το “πιάνετε” αφού το ” πιάνω” εγώ! Ο Μητσοτάκης  πολεμά την ακρίβεια επιτέλους (27/8/24) – έτσι μας λέει. Τον πιστεύουμε;…

Η νομή της εξουσίας πάνω από όλα! Γι’ αυτό κανένα κόμμα δεν τηρεί και δεν έχει αρχές! Αυτές είναι μπελάς διότι, διατυπωμένες, δεν μπορείς να τις παρακάμψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *