E1918β: Οι 2 πρώην…

E1918β: Οι 2 πρώην…

Είναι πολύ ενδιαφέρον που ξαφνικά οι δυο πρώην της Νέας Δημοκρατίας πρόεδροι και πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κωστάκης Καραμανλής, αποφάσισαν να συμμαχήσουν και να προβούν (τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου) σε ευρεία κριτική της παρούσας Νεοδημοκρατικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και καλά ο Σαμαράς έχει συχνά εκφράσει απόψεις, κυρίως επικριτικές, κατά των πολιτικών του Μητσοτάκη. Μα ο ‘‘ακάματος Κωστάκης’’ πώς αποφάσισε ξαφνικά να μιλήσει ενώ κρατούσε ‘‘σιγή ιχθύος’’ 15 τόσα χρόνια τώρα, από το 2009 που έχασε παταγωδώς τις εκλογές έχοντας, με τη συνεργία του Προκόπη Παυλόπουλου και άλλων, οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία;

Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου (Καθημερινή, 2/7/24):

Από διασταυρούμενα πυρά κατά κεντρικών κυβερνητικών επιλογών συνοδεύτηκε η χθεσινή κοινή παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Ο κ. Σαμαράς, που υπήρξε και ο αιχμηρότερος, χαρακτήρισε «ηχηρό χαστούκι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για τη μικρότερη και πλέον φοβική Ν.Δ. όλων των εποχών. Παράλληλα άσκησε ευθεία κριτική σε επιλογές όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και οι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική. Με πολλές αναφορές στην Ευρώπη, αλλά «φωτογραφίζοντας» με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και τις εξελίξεις στο εσωτερικό, ο κ. Καραμανλής μίλησε για αδυναμία των ηγεσιών να ακούσουν την «καμπάνα δυσφορίας» των πολιτών, ενώ σημείωσε πως είναι αδιανόητη η διολίσθηση επί εθνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά

Είναι ειρωνικό κι εντελώς παλαβό να επικρίνουν τον Μητσοτάκη, επειδή θέσπισε τον νόμο για ομόφυλα ζευγάρια κι ανοίχτηκε προς το Κέντρο (έτσι φέρνοντας τη ΝΔ στο 41%.) Διότι οι δημοσκοπήσεις μετά τη θέσπιση του νόμου δεν έδειξαν κάποια πτώση!

Είναι φανερό πως όπως στην εποχή της πρωθυπουργίας τους οι δύο δεν έπιαναν τον σφυγμό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, έτσι και τώρα και οι δύο ζουν στον κόσμο της φαντασίωσής τους όπου οι ίδιοι ορθώνονται ως ‘‘σωτήρες’’ παρεξηγημένοι και ως ‘‘εγγυητές της ενότητας του κόμματος’’.

Είναι πολύ παράξενη αυτή η νοοτροπία που ξεχνά τόσο εύκολα τα δικά της παραστρατήματα.

Δεν ήταν ο Σαμαράς που αποχώρησε από τη ΝΔ για να ιδρύσει δικό του κόμμα την ‘‘Πολιτική Άνοιξη’’ που βούλιαξε στις εκλογές για να εξαφανιστεί για πάντα; Και μετά τον ξανάβαλε στο κόμμα ο ακάματος Κωστάκης και, μετά, αφού καταποντίστηκε και αυτός, ο Σαμαράς εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ (2009-15);… Το ποιόν του ανθρώπου εκδηλώθηκε καθαρά όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί και να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα που κέρδισε τις εκλογές το 2015! Τώρα δεν του αρέσουν οι προερχόμενοι από το Πασόκ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ – ενώ αυτός συγκυβέρνησε με Βενιζέλο;…

Ο δε Κωστάκης Καραμανλής τι στην ευχή έχει να επιδείξει ως πρωθυπουργός; Αυτός έβλεπε την Ηλεία να καίγεται και δεν έκανε τίποτα. Αυτός έβλεπε τις διαδηλώσεις και πυρκαγιές και δολοφονίες (Μαρφίν) στην Αθήνα και δεν έκανε τίποτα. Αυτός κι ο Παυλόπουλος (υπ. Εσωτερικών) διόριζαν χιλιάδες αγροφύλακες για ψηφοθηρία μα έχασε τις εκλογές παρά τους διορισμούς.

Αν πρέπει να κατηγορήσουν τον Μητσοτάκη που κέρδισε τόσες εκλογές από το 2019 και δώθε, να τον κατηγορήσουν για πραγματικά λάθη, όχι τις δικές τους φαντασιώσεις περί Δεξιάς με ανύπαρκτες αρχές. Να τον κατηγορήσουν για το ότι δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις, που τόσο μεγαλόστομα υποσχόταν! Μα και να μνημονεύσουν τα ορθά μέτρα που προώθησε στην επιδημία, στα Ελληνο-Τουρκικά κλπ!

Βλέπουμε, όμως, πόσο και πώς καυγαδίζουν οι πρώην ηγέτες αυτοί μιας πρώην, παρωχημένης Ελλάδας, για το ποιος φταίει ή είναι καλύτερος, αντί να εξετάζουν τις αρχές διακυβέρνησης για το καλό του Έθνους!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *