Υποθέτω πως και όλα τα βαρίδια στη ΝΔ, βουλευτές και υπουργοί, κατάλαβαν πως οι διαμαρτυρίες για το ατύχημα στα Τέμπη δεν είναι μόνο για τα Τέμπη. Τέτοιες συγκεντρώσεις δηλώνουν δυσαρέσκεια για το σάπιο «επιτελικό» κράτος και τους μηχανισμούς του. Αν αυτό δεν το έχουν καταλάβει ακόμα τα κυβερνητικά στελέχη, τότε πρόκειται για αθεράπευτους ηλίθιους. Το έχουν καταλάβει όπως και την απαίτηση για χειρουργικές επεμβάσεις. Και αυτό το δεύτερο είναι που τρομάζει τους πολιτικάντηδες και κυβερνητικούς και τον κ. Μητσοτάκη, που μοιάζει μουδιασμένος. Μα πρέπει πια να κάνει κάτι ως πρωθυπουργός και ως ηγέτης της παράταξης!
Να τι γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, Καθημερινή, 2/3/2025, «Κάντε κάτι τώρα».
Υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε το επιτελικό κράτος για να παρακάμψει και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του κατεστημένου κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Τον βοήθησε στην κρίσιμη στιγμή; Τον άφησε μόνο του να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που το ίδιο το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δημιούργησε. Κρύβονται στη σκιά του, για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Πήραν το «μήνυμα» από τα χθεσινά συλλαλητήρια; Ας πούμε ότι πήραν. Πώς το μετέφρασαν στη δική τους γλώσσα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το μήνυμα ήταν καθαρό: Κάντε κάτι με αυτό το διεφθαρμένο, αποστεωμένο κράτος, το οποίο όχι μόνο μας ταλαιπωρεί και μας βασανίζει, αλλά μπορεί και να σκοτώσει. Δεν έχω αντίρρηση. Το εγχείρημα δεν είναι απλό. Κάποιοι απ’ όσους διαδήλωναν προχθές για την ανάταξη του ημιθανούς κράτους είναι έτοιμοι να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμισή του. Αν, ας πούμε, η κυβέρνηση αποφάσιζε την αναστολή λειτουργίας του ΟΣΕ με στόχο την εξυγίανσή του, φαντασθείτε τι είχε να γίνει. Εδώ γίνεται χαμός για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του. Αδιέξοδο; Ναι, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη αδιέξοδο. Θέλουμε να αλλάξουμε το κράτος; Ομως, αν αυτές οι αλλαγές μάς επηρεάζουν ανακρούομεν πρύμναν.
Χρειάζεται ο ηγέτης να κάνει ακόμα ένα διάγγελμα, μα αυτήν τη φορά σε γλώσσα απλή και ειλικρινή, όχι την ξύλινη γλώσσα που αυτοδικαιώνει την κυβέρνηση του. Και να πει «Ναι θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, μα και σεις, όλος ο λαός, πρέπει να τις δεχτείτε, αφού φωνάζετε για αυτές. Πρέπει να μειώσουμε το κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες. Αρχίζουμε μειώνοντας τους βουλευτές σε 200. μειώνουμε και τα Υπουργεία. Μα θα γίνουν και αξιολογήσεις σε όλο το Δημόσιο και θα υπάρξουν μειώσεις κι εκεί. Ή θα τις δεχτείτε ή να πάψετε τα συλλαλητήρια και τις φωνές αγανάκτησης!»
Απλά και σταράτα λόγια από έναν υπεύθυνο ηγέτη που επιτέλους καταλαβαίνει τι ακριβώς διακυβεύεται. Και η μπάλα θα είναι στη μεριά του λαού. Και το αδιέξοδο παύει να υπάρχει και να ταλαιπωρεί τους πάντες.