1. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θεωρείται γενικά ως η μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση στη χώρα και η δική της οικονομική κατάσταση επηρεάζει, αφού παρέχει ενέργεια όχι μόνο στα νοικοκυριά μα και στις άλλες επιχειρήσεις, την οικονομία της σύνολης χώρας.
Διαβάζουμε και ακούμε τελευταία (πρώτοι μήνες 2017) πως η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος χρεοκοπίας, μιας κρίσης που θα συμπαρασύρει την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Έχει δε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές της με πάνω από 1,5 δις ευρώ!
Σε αυτή την περίοδο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει ξανά και ξανά τη μετοχή αυτού του αλλοτινού εύρωστου ελληνικού κολοσσού.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η χρηματιστηριακή της αξία το 2014 ήταν 2,5 δις ενώ στο τέλος του 2015, μετά από την ανάληψη εξουσίας των Συριζανελλήνων η αξία της έπεσε στο 0,6 δις ευρώ!
Τέτοια είναι η ασυναγώνιστη ικανότητα του κ. Τσίπρα και των υπουργών του που ανέλαβαν την όχι και τόσο υψηλή εποπτεία της δημόσιας επιχείρησης.
2. Τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεξιών ή κεντρώων και συντηρητικών ή σοσιαλιστών, είναι γνωστά.
Διορισμοί δηλαδή, όπως σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις (Ολυμπιακή, Ελλ. Βιομηχανία Ζάχαρης κλπ) και συνδικαλιστικές ενέργειες με απεργίες, υπερωρίες, επιδόματα, αυξήσεις μισθών κλπ κλπ.
Μια προσφιλέστατη πρακτική της Διοίκησης, πάντα κομματικοδιορισμένη, ήταν να βάζει στο ψυγείο διάφορους υπαλλήλους. Ο νέος υπουργός, όχι απλώς η νέα κομματική κυβέρνηση, διόριζε τους δικούς του κι έτσι, ορισμένοι παλαιότεροι διορισμένοι από προηγούμενους υπουργούς και, ακόμα χειρότερα, από άλλη κομματική κυβέρνηση, απομακρύνονταν και αδρανοποιούνταν σε “καταψυκτικά” γραφεία δίχως αντικείμενο εργασίας. (Γνωστός μου χρησιμοποίησε αυτή την περίοδο αδράνειας για να πάρει το δοκτοράτο του!)
Οι συριζαίοι υπουργοί, όπως ο νυν Σκουρλέτης, γνωρίζουν αυτά τα παιχνίδια και τα παίζουν άριστα. Γι’ αυτό κατέρρευσε οικονομικά η επιχείρηση.
3. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ειδικά τις κρατικοδίαιτες, αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε μεταρρύθμιση που θα τις κάνει πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες. Ενδιαφέρονται μόνο για τα κεκτημένα τους και την εξασφάλιση των θέσεών τους όπου λουφάρουν όσο μπορούν περισσότερο.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι περίπου 18.000 και ο μέσος μηνιαίος μισθός περίπου 3.500 ευρώ! Παρά την σκανδαλωδώς χαριστική κατάστασή τους, αυτοί οι ευνοούμενοι των ελλαδιτών κυβερνήσεων δεν διστάζουν να στερήσουν τη χώρα από ενέργεια μόλις δεν ικανοποιείται κάποια επιθυμία τους. Και, δυστυχώς, κάθε κυβέρνηση τρέμει μόλις τα μπουλούκια αυτών των καλοθρεμμένων υπαλλήλων ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους.
Τώρα δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση (πώληση) ενός μέρους της ΔΕΗ, της Μικρής ΔΕΗ, που θα εξασφαλιζε 2 δις ρευστό στη παραπαίουσα και χάρη στους ίδιους χειμαζόμενη επιχείρηση.
Και βέβαια ο κ. Σκουρλέτης με τις ευλογίες του μεγάλου αφεντικού στηρίζει απόλυτα, και από ιδεοληψία μα και από φόβο των συνδικαλιστών, τις επιθυμίες μιας φατρίας που πληρώνεται αδρότατα και αντί να εξυπηρετεί τους φορολογούενους πατρώνους της, τους βασανίζει ποικιλότροπα.
4. Το 1999, στην Ιταλία ο αριστερός πρωθυπουργός Μ. Ντ’ Αλέμα πούλησε το 30% της ιταλικής ΔΕΗ (ENEL). Η ρευστότητα που απέκτησε η Εταιρία τη βοήθησε να τετραπλασιάσει τα έσοδά της από 22 δις το 1999 σε 85 δις το 2012 και να επεκταθεί σε 40 χώρες της Ευρώπης!
Όμοια ήταν και η επιτυχημένη πορεία της πορτογαλικής EDP την ίδια περίοδο.
Ο πανέξυπνος πρωθυπουργός μας συμφώνησε με μηδενικό αντάλλαγμα σε συρρίκνωση της ΔΕΗ κατά 40% – με την απάτη της κρατικής κατοχής του δήθεν 51% των μετοχών. Ξεπούλησε δωρεάν τη μισή σχεδόν ΔΕΗ! Ο αγράμματος που ψευδώς κατηγορεί άλλους.
Είναι ο ίδιος που αγνοεί ότι υπάρχουν από 2 ως 5 Μικρές ΔΕΗ στις ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία.
Η Ελλάς ηρωικότατα Όχι! Τι, θα γίνει καουτόφραγκη κι αυτή….
Και ο πρωθυπουργός, καθυστερημένος και ψυχοπαθής όπως το 62% της χώρας, αυτός που με μηδενικό αντάλλαγμα μείωσε τη ΔΕΗ κατά 40%, όταν ήταν στην αντιπολίτευση μαινόταν και ψευδόταν για δήθεν ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, διότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει το 30% της επιχείρησης –έναντι γερού ανταλλάγματος.
Η επιχείρηση που είχε κύκλο εργασιών 5,5 δις, τώρα έχει μόλις 3 δις με τα ίδια κόστη, τα ίδια δάνεια, τις ίδιες υποχρεώσεις.
5. Και κανείς κεντροδεξιός πολιτικάντης δεν βγαίνει στα κανάλια να πληροφορήσει απλά και ξάστερα τον κόσμο για τέτοια κατάντια.